Etkili Marka Hikayesi Oluşturmak

Etkili Marka Hikayesi Oluşturmak

Paylaşmayı unutmayın.

Etkili Marka Hikayesi Oluşturmak – Hikaye anlatımı, binlerce yıldır yaptığımız bir insan eğlencesidir. Herkes harika bir hikayeyi sever. İçerik pazarlamasına uygulanan hareketli bir hikayenin de normal hikayelerdeki temel unsurları içerdiğini söylemek mümkün. Marka hikayeniz ile hedef kitlenizle duygusal bir bağ kurabilirsiniz.

Öyleyse, marka hikayenizi içerik stratejinize nasıl etkili bir şekilde uygular ve ölçeklendirirsiniz?

7 Adımda Etkili Marka Hikayesi Oluşturmak

Marka Hikayesi Nedir?

Marka hikayesi için; “Temsil ettiğiniz şeylerle müşterilerinizle paylaştığınız değerler arasında bağlantı kurmaya odaklanmaktır” diyebiliriz. Bu amaçla markanızı müşterilerinize bir hikayeyle tanıtırsınız.

Daha ayrıntılı olarak incelemek gerekirse:

  • Anlatım, karakterler, ortam, olay örgüsü (hikayenin bir başlangıç, gelişme ve sonucunun olması), tema, doruk noktasıyla çatışma ve çözüm dahil olmak üzere hikaye anlatımı öğelerini listelemek mümkün. İçerik bu şekli aldığında okuyucunun ilgisini çeker ve hatırlamayı artırır. Karakterler söz konusu olduğunda, hedef kitleniz kahramandır, markanız değil.
  • “Neyi temsil ediyorsunuz?” sorusuna vereceğiniz cevap, markanızın kalbidir. Sizin “nedeniniz” budur. Gelir elde etmenin dışında bu işi neden yapıyorsunuz?
  • Değerler markanızın özellikleridir. Bunlar soyut özlemler değil, kültürünüzün somutlaşmış halidir.

Tüm bu unsurlarla, alıcının dikkatini çekebilecek ve daha derin bağlantılar kurabileceksiniz.

İçerik Pazarlamasında Neden Hikaye Anlatımı Kullanılmalı?

İnsan beyni anlatılara bir istatistik listesini okumaktan daha karmaşık bir şekilde tepki verir. Bu sebeple hikaye anlatımını kullanmak çok güçlü etkiler oluşturacaktır.

Sunum uzmanı David JP Phillips’in hikaye anlatımı ile ilgili bir dizi nörolojik bulguya ilişkin TEDx konuşmasını izleyebilirsiniz.

Bilimsel yönünün ötesinde, hikaye anlatmanın birçok avantajı vardır. “Doğru” müşterileri çeker: Unutmayın, kitleniz hikayenin kahramanıdır. Kendini bununla özdeşleştirenler için, daha ilgili müşteriler bulmakla eşdeğerdir. Bu sayede, müşterilerinizin sadık kalmaları ve markanızın savunucuları olmaları muhtemeldir.

Hikaye anlatımı elde tutmayı daha az zorlaştırır; kişi müşteriniz olduktan sonra yolculuk bitmez. İlişkinizin temeli duygusal değil ise, bir rakibe kaçma olasılıkları çok daha yüksek olacaktır.

Müşteriler, markaların gerçek ve şeffaf olmasını bekler. Araştırmalar, alıcıların %90’ının özgünlüğün önemli olduğuna inandığını gösteriyor. Ancak, yalnızca yüzde 51’i markaların bunu başardığına inanıyor, bu da önümüzde daha fazla iş ve fırsat olduğu anlamına geliyor.

etkili marka hikayesi oluşturmak
Photo by Stackla

Hikaye anlatımının tüm avantajlarıyla birlikte, şimdi stratejiyi harekete geçirme zamanı. Etkili marka hikayesi oluşturmanın adımlarına bakalım.

7 Adımda Etkili Marka Hikayesi Oluşturmak

Joseph Campbell’ın “The Hero with a Thousand Faces” adlı kitabında ünlü olan hikaye anlatımı şablonu: Kahramanın Yolculuğu.

etkili marka hikayesi oluşturmak - hikaye anlatım şablonu
Photo by The Hero with a Thousand Faces

Kahramanın Yolculuğu bir formüldür, ancak tam olarak uymanız gereken bir formül değildir. Şöyle ki; uyum ve yaratıcılık için her zaman yer vardır. Bununla birlikte, yazdığınız hikayelerin bilim kurgu romanı olmadığının bilincinde olmak gerekir. Bu noktada, en önemli şey bu yedi adımı doğru yapmaktır.

1- Neyi Hikayeye Dönüştürebilirsiniz?

Markanız için harika hikayeler yazmak, neyi hikayeye dönüştürebileceğinizi belirlemekle başlar. Anlatı biçiminde ne işe yarayacak? İşte fikir oluşturabilecek bazı ipuçları:

  • Müşterilerinizin karşılaştığı, iyi bir hikaye oluşturacak belirli zorluklar veya durumlar var mı?
  • Örnek olaylar ve müşteri hikayeleri, hikayelere dönüştürülmesi en kolay içerik formatlarından bazılarıdır.
  • Anketler, geri bildirimler veya müşteri hizmetlerinden duyduklarınızla; doğrudan müşterilerden bilgi toplamak hikayeler için iyi bir besin olabilir.

2- Kahramanınızı Tanımlayın

Her hikaye kahramanla başlar. Müşterinizin kahraman olduğunu zaten biliyorsunuz. Ancak bunu motivasyonlar, duygular, zorluklar ve ihtiyaçlarla gerçek bir karaktere dönüştürmeniz gerekiyor. Kahramanı geliştirirken, alıcı personelinizin özelliklerini yansıtmasına dikkat etmelisiniz.

Bu kişinin kim olduğunu ve onu neyin tetiklediğini siz belirliyorsunuz. Bunu iyi yaparsanız, müşteriler kendilerini hikayede görebilirler.

3- Kahramanın Hedefini veya Yolculuğunu Geliştirin

Etkili Marka Hikayesi
Photo by Frame Kings on Pexels

Her kahramanın bir hedefe veya yolculuğa ihtiyacı vardır. İlk soru, “Karakterin ne istiyor?” Cevap basit veya karmaşık olabilir. Bu koşullara bağlıdır.

Örneğin, büyük veri analizi için yazılım satan bir şirketseniz, kahramanınızın yolculuğu verilerini anlamak ve onunla bir şeyler yapabilmektir.

Amaç hikaye boyunca ilerlemeli ve temeli oluşturmalı. Peki, kahraman problemini nasıl çözecek?

4- Çatışmayı Enjekte Edin

Hikayeler her zaman çatışır; onları heyecanlandıran şey budur. Yukarıdaki örneği ele alırsak, kahraman, hedeflere ulaşmak için birçok çatışmayla karşı karşıyadır:

  • Çok fazla veri var.
  • Çok büyük bir bütçe yok.
  • Liderlikten pay alamıyor.
  • Diğer çözümler çok karmaşık.

Bunların hepsi anlatınızda çerçeveleyebileceğiniz, kahramanı kendi yolunda dolaşırken, önemli hedeflerine ulaşmak için pek çok zorluğa maruz bırakabileceğiniz gerçek hayat çatışmalarıdır.

5- Biraz Dram Ekleyin

Çatışma dramanın başlangıcıdır. Okuyucu için onu heyecan verici ve eğlenceli kılan unsurları eklemenin şimdi tam zamanı. Bu noktada, çatışmaya neden olan, gerilim ve entrika yaratan başkalarıyla etkileşimleri dahil edebilirsiniz. Bunu daha ciddiye alabilir veya mizahla hafifletebilirsiniz.

6- Kahraman Deneyiminizin Değişmesine İzin Verin

Herhangi bir kitapta kahraman, bir açılım yaşayacağı evreden geçer. Kahramanınız da aynı şeyi yapmalı. Belki sorunla ilgili köşeye sıkışmış hissediyordur. Belki hayal kırıklıkları veya öfkeleri vardır.

Kahraman, hedefine yaklaştıkça hikayede değişmelidir. Diğer karakterlerle birlikte yaptıkları değişiklik, onu çekici kılmak için anahtardır. Karakterlerin dönüşümü, yol boyunca yeni şeyler öğrendiklerini gösterir ve bu da görevlerini ulaşılabilir kılar.

7- Bir Son Hazırlayın

Kahramanınız bu yolculuk boyunca başardı. Zorluklarla, çatışmalarla ve dramlarla karşı karşıya kaldı. Ancak sonunda istediklerini buldu. Bunu markanızın yardımıyla yaptı.

Hikayeyi reklama dönüştürme zamanı değil! Aksine, “nedeninizin” başarılı olmak için; ihtiyaç duydukları şeyle nasıl uyumlu olduğunu vurgulamak için bir fırsattır. Bu, markanızın kahramanı hedefine nasıl ulaşılır hale getirdiğiyle ilgilidir.

Etkili Marka Hikayesi Oluşturmak -Son İpuçları –

Photo by gfk DSGN on Pixaba

Bu adımları izlemek, harika bir marka hikayesi anlatıcısı olmanıza yardımcı olabilir. İşte son birkaç ipucu:

  • Markanızın sesine sadık kalın.
  • Basit tutun; aşırı ayrıntılı olmak hatırlamayı etkileyebilir.
  • Hikayeye iyi bir hızda devam ettirin. Teğetlere geçmeyin.
  • Mümkün olduğunca duyguları tanıtın.
  • Özgün ve orijinal kalın.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar