En Fazla Bilim ve Mühendislik Araştırması Yayımlayan Ülkeler

Paylaşmayı unutmayın.

En Fazla Bilim ve Mühendislik Araştırması Yayımlayan Ülkeler- Ülkelerin gelişmesinde büyük rol oynayan bilim ve mühendislik alanında her yıl binlerce makale yayımlanmaktadır. Bununla birlikte bilim ve mühendislik araştırmalarına ev sahipliği yapan ülkeler yayımladıkları makalelerle hem ülkelerine hem de dünyaya katkı sağlamaktadır. ABD Ulusal Bilim Vakfı da 2008-2018 yılları arasında en fazla bilim ve mühendislik araştırması yayımlayan ülkeleri açıkladı.

En Fazla Bilim ve Mühendislik Araştırması Yayımlayan Ülkeler

Dünyada Bilim ve Mühendislik

en-fazla-bilim-ve-muhendislik-arastirmasi-yayimlayan-ulkeler
@pexels

Ülkelerin gelişmesi ve kalkınması için gerekli olan en önemli alanlardan birisiyse bilim ve mühendisliktir. Bununla birlikte dünya lideri olan ülkelerin bilim ve mühendislik alanında gelişmiş oldukları görülmektedir. Ayrıca dünyanın geleceği için oldukça önemli olan bilim ve mühendislik alanında bazı ülkeler lider olup birçok araştırmayı dünyayla paylaşmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bilim ve mühendislik alanlarında temel araştırma ve eğitim veren federal bir kuruluş ABD Ulusal Bilim Vakfı, 2008-2018 yılları arasında en çok bilim ve mühendislik alanında araştırma yayımlayan ülkeleri açıkladı. 10 yıl içerisinde, dünya genelinde bilim ve mühendislik üzerine yayımlanan 2,555,959 araştırma olduğu belirlendi. 1998-2008 yılları arasında yapılan aynı araştırmadaysa 1.755.850 çıkmıştı. Bununla birlikte 2008 ile 2018 arasındaki 10 yıllık süreçte, dünyanın bilim ve mühendislik alanında daha fazla araştırma yapmaya başladığı da net bir şekilde belirlendi. Yayımlanan listenin ilk sıralarındaysa, yayımlanan tüm araştırmaların %20.67’sine sahip olan Çin yer almakta. Bu 10 yıllık süreçte en fazla makale yayımlayan ikinci ülkeyse ABD. ABD ve Çin’in ardındaysa sırasıyla Hindistan, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya ve İtalya bulunmakta.

@ABD Ulusal Bilim Vakfı

En Çok Bilim ve Mühendislik Araştırması Yayımlayan Ülke Çin Oldu

en-fazla-bilim-ve-muhendislik-arastirmasi-yayimlayan-ulkeler
@pexels

Toplamda 528,263 araştırmaya sahip olan Çin, 2008-2018 yılları arasında yapılan tüm bilim ve mühendislik çalışmalarının %20.67’lik kısmına sahip. Listeye bakıldığında 2 teknoloji devi olan ABD ve Çin’in diğer ülkelere göre daha fazla bilim ve mühendislik makalesi yayımladığı belirlendi. Özellikle son yıllarda Çin’in teknoloji alanında büyük başarılara imza atmasından da görüleceğinden listenin ilk sırasında olmasına şaşırmamak lazım. Astronomi alanında da yapacağı projelere bakıldığında Çin’in 2028’de yayımlanacak olan listede yerini diğer ülkelere kolay kolay kaptırmayacağını söyleyebiliriz.

Listenin İkinci Sırasındaysa ABD Yer Almakta

en-fazla-bilim-ve-muhendislik-arastirmasi-yayimlayan-ulkeler
@pexels

ABD en fazla bilim ve mühendislik alanında araştırma yapan ülkeler arasında 2.sırada yer almakta. 402,808 bilim ve mühendislik makalesiyle bu başarıya imza atan ADB, 10 yıllık süreçte yapılan toplam araştırmaların %16,54’lük bir bölümünü oluşturmakta. ABD’nin yıllardır bilimsel gelişmelere ev sahipliği yapmasından dolayı da 2028’de yayımlanacak ve 2018-2028 yılları arasında en çok bilim ve mühendislik alanında makale yayımlayan ülkeler listesinde yine ilk sıralarda yer alacağı beklenmekte.

Türkiye Kaçıncı Sırada?

en-fazla-bilim-ve-muhendislik-arastirmasi-yayimlayan-ulkeler
@pexels

Bilim ve mühendislik alanında en fazla makale yayımlayan ülkeler sıralamasında maalesef Türkiye bulunmamakta. Umarız 2028’de açıklanacak olan yeni listede Türkiye de yer alır. 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar