Elon Musk’ın Efsanevi Projesi: Starship

Paylaşmayı unutmayın.

Elon Musk’ın Efsanevi Projesi: StarshipElon – Musk ve projelerini en iyi ifade eden başlık bu olabilir sanırım. Efsanevi. Son günlerde gündemde olan bir diğer efsanevi projesinden bahsedeceğiz bu yazımızda.Starship Elon Musk’ın dünyanın yok olmasına karşın uzayda yaşam fikrini gerçekleştirebileceği bir uzay aracı. Aslında bir kargo aracı da diyebiliriz. Son günlerde Starship ile ilgili haberler gündemde.

Elon Musk’ın Efsanevi Projesi: Starship

@businessinsider

Elon Musk’ın Efsanevi Projesi: Starship – Bir nevi kargo aracı olan bu Starship tam olarak ne?

Starship Namı Diğer İnsanlığın Gelecekteki Metrosu

Elon Musk’ın uzay şirketi Space X tarafından geliştirilmekte olan ve Elon Musk ‘ın bu tür araçlardaki nihai hedefi doğrultusunda tamamen yeniden kullanılabilir ve bütçe dostu olarak tasarlanmaya devam eden  bir fırlatma aracıdır. Kullanım amacı şirket tarafından Dünya yörüngesi, Ay  ve Mars’a  kargo ve insanlı görevler gerçekleştirmek olarak belirtilmiştir.

elon-muskin-efsanevi-projesi-starship
@thewire

Geçtiğimiz yıl hemen hemen bu dönemlerde Elon Musk’ın yine bir tweet atarak tanıttığı Starship’in tanıtım videosunu da Twitter üzerinden paylaşan Elon Musk ‘ın videosundaki Starship prototipindeki kenarları yani çelik birleşim noktaları tepki çekmişti.Bunun üzerine Musk şu ifadeleri kullanmıştı, “Üretilecek olan versiyonu, göze prototipinden çok daha hoş gelecek, ama bu halini görmek de bence eğlenceliydi.’’

Starship uzay aracının biraz da mekanik özelliklerinden bahsetmek istiyorum. SpaceX’in Dünya yörüngesi, Ay ve Mars’a insan ve kargo taşıyabilmesini amaçlayarak tasarladığı uzay aracı Starship ‘in tamamlandığı zaman “dünyanın en güçlü fırlatma aracı” olması bekleniyor. 100 tona kadar taşıma kapasitesi bulunacak olarak uzay aracı, aynı zamanda yörüngede yakıt ikmali de yapabilecek. Tüm bu lojistik özellikler uzay aracına aynı zamanda uydu ve teleskop gibi uzay araştırmalarını daha da ileri götürebilecek araçların taşıma işlemlerini daha kolay ve ucuz bir şekilde yapabilme kabiliyeti katıyor.

elon-muskin-efsanevi-projesi-starship
@inceptivemind

Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme fikrine dayanan Starship uzay aracına testler yapılmaya ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Elon Musk’ın öngörülerine göre 2022 yılında ilk insan taşımacılığının yapılacağı belirtilmektedir.

Starship Prototipleri Başarıyı Yakalayabildi Mi?

Son günlerde gündemden düşmeyen adeta haber niteliğinde olan olay  Elon Musk’ın son Starship prototipi hakkında bir tweet atmasıyla başladı. Yüksek irtifa uçuş testi için ilk etapta 60.000 fit (18,3 kilometre) gibi bir hedef belirleyen Elon Musk,  Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda testlerin 50.000 fit (15,3 kilometre) seviyesinde gerçekleşeceğini belirtti. SpaceX’in hedeflerini düşürmesine yol açan şeyin ne olduğu bilinmiyor.

Bu zamana kadar 7 farklı teste tabi tutulan Starship  bazı testlerde başarılı olurken bazı testler ise kelimenin tam anlamıyla fiyaskoyla sonuçlanmıştı. Özellikle başarısız olduğu testlerde ağır eleştirilere maruz kalmıştı.

@interestingengineering

Son prototipte de yüksek irtifa uçuş testini 10.000 fit birden düşüren şirketin neden böyle bir şey yaptığı merak konusu.

Kolonileşme fikrini savunanlardan mısınız yoksa böyle bir  fikre karşı çıkanlardan mı?

Elon Musk’ın Marsı Kolonileştirme Fikri Mümkün Olabilir Mi?

elon-muskin-efsanevi-projesi-starship
@nypost

Uzayda kolonileşme fikri kulağa hem çok güzel hem de biraz korkutucu geliyor. Farklı bir gezegende özellikle bize küçüklüğümüzden beri kızıl gezegen olarak öğretilen bir gezegende Marsta.Elon Musk’ın Starship ve benzer uzay araçlarını geliştirmesinin amacı Marsta insan yaşamına uygun ortamı sağlayıp kolonileştirmek. Fakat oksijen ,su kaynakları ve insan yaşamına uygun ortam sıcaklığı olması gerekiyor.

Bu zaman kadar NASA’nın Mars da yaşama dair ipuçları bulmaya yönelik olarak yaptığı 3 önemli projesi var .2010  yılında bu projelerin ilk aşaması olarak Opportunity uzay aracı Mars a gönderildi fakat bir kum fırtınası sebebiyle iletişim kaybedildi. 1 yıl kadar iletişim kurulmaya çalışıldı ama başarısız olundu.

elon-muskin-efsanevi-projesi-starship
@scientificamerican

Curiosity araştırama aracı 2011 yılında gönderildi.Ve hala araştırma yapmaya ve bize gördüğümüz neredeyse tüm Mars fotoğraflarını göndermektedir.5 Mayıs 2018’de fırlatılan  InSight  şu anda NASA’nın en güncel Mars misyonudur.Araştırmaları devam etmektedir.InSight uzay aracının gönderilmesindeki amaç aslında Mars’ın nasıl oluştuğunun cevabını bulmaktır.

Bu zamana kadar bu araçlar sayesinde bazı umut verici gelişmeler de aldık. Örneğin Geçmişte, tuzlu su ve su kaynaklarına sahip olduğunu, volkanlara, su akıntılarına ve sıcak bir iklime sahip olduğunu, yaşam için uygun koşullar barındırdığını bulduk.Gelecekte belki de Elon Musk’ın kolonileştirme fikri gerçekleşecek. Çünkü her yeni günde farklı bir umutla bakmaya devam ediyoruz kızıl gezegene.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar