Elektrikli Araç Sahipleri Eski Arabalarına Geri Dönüyor

Paylaşmayı unutmayın.

Elektrikli Araç Sahipleri Eski Arabalarına Geri Dönüyor. Elektrikli araçlar, hepimizin bildiği gibi özellikle de son birkaç yıl içerisinde oldukça popüler hale geldiler. Popüler olmasının en temel nedenleri arasında; uzun vadede daha düşük maliyete sahip olması ve çevreye zarar vermemesi gibi faktörler yer alıyor. Fakat yakıtlı araçlarla kıyaslandığında bazı dezavantajlara sahip olduğunu söylemekte mümkün.

Elektrikli Araç Sahipleri Eski Arabalarına Geri Dönüyor

ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre elektrikli araç kullanıcılarının %18’lik kısmı, bir süre sonra yakıtlı araçlara geri dönüş yapıyor. Elektrikli araçlara benzer bir yapıya sahip olan hibrit araç kategorisine baktığımızda ise bu oran %20 civarında olarak göze çarpıyor. Yani, elektrikli araçlara geçiş yapan kişiler zamanla benzin ya da dizel yakıtlı araçlara tekrardan geri dönüyor.

elektrikli-arac-sahipleri-eski-arabalarina-geri-donuyor
Photo by CardMapr.nl on Unsplash

Bu durumun temel sebebine bakacak olursak; eskiye geri dönüşün en önemli etkeni araçlsarın şarj edilmesinde yaşanan bazı sıkıntılar.

Özellikle de apartman dairelerinde yaşayan insanlar, araçlarını şarj etmekte çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Şarj istasyonu yer alan oto parkların bulunamaması ve birçok evde 240 V – 400 V prizlerin yer almaması, elektrikli araç şarj konusunu ciddi bir probleme çeviriyor. Araçlarını kolay şarj edemeyen kişiler, eski alışkanlıklarına geri dönmek zorunda kalıyor.

Araştırmanın detaylı sonuçlarına baktığımızda araçtan alınan performansında geriye dönüş üzerinde etkili olduğu görülüyor. Elektrikli araç sektörünün lideri konumunda yer alan Tesla’yı kullananlar, araçlarına daha sadıklar. Örneğin; sürücüler, Fiat 500 elektrikli araçlarından daha kolay vazgeçebiliyor.

elektrikli-arac-sahipleri-eski-arabalarina-geri-donuyor
Photo by Vlad Tchompalov on Unsplash

Sürücüler arasındaki cinsiyet farklılıkları da söz konusu durumun ortaya çıkmasında etkili. Kadın sürücüler, erkek sürücülerle kıyaslandığında yakıtlı araçları daha fazla tercih ediyorlar.

Elektrikli Araçların Kullanımı Artacak mı?

Dizel ya da benzin yakıtlı araçlara geri dönüşler olsa da unutmamak gerekiyor ki elektrikli araç kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Bu sebeple, söz konusu durumun elektrikli araç kullanımı üzerinde olumsuz etkilere sebep olacağını söylemek oldukça güç.

Elektrikli araçlar konusunda yaşanılan en büyük sıkıntının kaynağı, altyapıların yetersiz olması. Şarj istasyonu sayısının zamanla artmasıyla birlikte yakıtlı araçlara geri dönüş azalacak. Ayrıca elektrikli araç tercih eden insanların sayısı artacaktır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar