Ekow Nimako’nun LEGO Evrenleri

Detail of “Kumbi Saleh 3020 CE” (2019).

Paylaşmayı unutmayın.

Ekow Nimako’nun LEGO Evrenleri – Ekow Nimako, ikonik ortamdan fütüristik ve tuhaf heykeller yapan; Toronto merkezli, uluslararası sergi açan bir LEGO sanatçısıdır. 

Nimako’nun çocukluk hobisine ve içsel yaratıcılığına dayanan resmi sanat eğitimi ve yaşam boyu çok disiplinli bir sanatçı olarak geçmişi, sürecini ve imza estetiğini şekillendiriyor. Akışkan yapı stili, çalışmasının Afrofütürist temalarıyla birleştiğinde; organik ve fantastik silüetleri somutlaştırmak için geometrik ortamı güzel bir şekilde aşıyor. 

Sonuçta ortaya, LEGO Evrenlerinden oluşmuş Afrofütürist bir dünya tasarımı çıkıyor.

Ekow Nimako’nun LEGO Evrenleri

Yüz binlerce gösterişli siyah LEGO, Toronto merkezli sanatçı Ekow Nimako tarafından ütopik evrenleri yapılandırıyor. Eksantrik bir bükülme ile gerçek boyutlu figüratif heykellerden; yoğun metropolleri taklit eden genişleyen manzaralara kadar uzanıyor. Nimako’nun sanat eserleri, içten bir umutla “Afrika diasporası için güçlü bir geleceği görselleştirmek için teknoloji ve yarışın kesişimini keşfeden” Afrofütürizm’in vizyoner alanına dayanmaktadır. 

Devam eden serisi Building Black, Batı Afrika geleneğinden ilham alan fantastik maskeleri ve folklor ve atasözlerinden yararlanan mitolojik karakterleri kapsayan geniş bir koleksiyon. 2019 çalışması bir cami, merkezi bir meydan ve çeşitli çevre duvarları içerdiği düşünülen antik Gana İmparatorluğu’nun başkentine atıfta bulunan “Kumbi Saleh 3020 CE” başlıklı.

Ekow Nimako'nun LEGO Evrenleri - ekow-nimakonun-lego-evrenleri
“Kumbi Saleh 3020 CE” (2019) Detayı @ekownimako.com

Bu sanat eserlerinin her biri; yeni bir gerçeklik hayal etmek için nesiller, yerler ve tarihler arasındaki ayrımı bulanıklaştıran akıcı bir zaman ve mekan anlayışıdır. “Hepimiz atalarımızın tüm neşesinin, sevgisinin, bilgisinin ve acısının yaşayan kanıtıyız. DNA’mızda yaşıyorlar. ”diyor, Ganalı-Kanadalı sanatçı. “Estetik olarak, hepimiz için özgür bir varoluş hayal etmek için geçmiş dönemlerden öğeler almaktan ve özellikle Afrika ütopyalarından fütüristik manzaralar yaratmaktan zevk alıyorum.”

Bununla birlikte, heykellerini ve yerleştirmelerini ön plana çıkaran bu bulanık zamansallık, kendi yörüngesiyle de paralellik gösteriyor. “Sanat pratiğim dört yaşındayken gelişti. Kendime sürekli olarak bunu yapmak, (LEGO ile oynamak) sonsuza kadar yapmak istediğimi söyledim. Bazen gelecekteki benliğim; belki de astral olarak bunu sağlamak için geçmiş benimle iletişim kuruyormuş gibi geliyor. Çok özel bir kader tezahür etti” diyor. Aynı zamanda, plastik blokların baba olduktan sonra hem kişisel hem de profesyonel hayatında; bir demirbaş olarak kaldığını belirtiyor.

Ekow Nimako'nun LEGO Evrenleri - ekow-nimakonun-lego-evrenleri
Photo by @ekownimako.com

Siyah Legolar

Bugün Nimako, yalnızca kendi uygulamasını ikonik markadan ayırmak için tasarlanmış bir seçim olan siyah LEGO ile çalışıyor. “Benim farkım, ortamın ikincil olduğu sanat eseri yapmak istememdi” diye paylaşıyor. “Hayatın somutlaşmışı olan biçim ve içerik, her zaman işimde önce gelir.”

Ayrıca Nimako 2017’de, LEGO hayvanları için bir rehber yayınladı. Tuğladan Canavarlar ve bu Haziran ayında sitesinde başlayacak olan afrofütüristik dünyalar inşa etmek için; bir öğretici ile öğretmeye devam etmeyi planlıyor. Ek olarak, Haziran 2022’de Onsite Gallery’de bir grup sergisine dahil edilecek. Ayrıca Saskatchewan, Regina’daki Dunlop Gallery’de gelecek yılın Ekim ayında bir kişisel sergisi olacak. Sanatçıyı online ortamda takip etmek isterseniz; Instagram hesabında özenle tasarlanmış evrenlerinin daha büyük bir koleksiyonu yer alıyor. Bununla birlikte, web sitesinden de daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz.  

Ekow Nimako'nun LEGO Evrenleri
“Çiçek Kız” (2019)
Photo by @ekownimako.com

Afrofütürizm

Afrofütürizm, Afrika diaspora kültürünün teknoloji ile gelişen kesişimini araştıran kültürel bir estetik; bilim felsefesi ve tarih felsefesidir. Bununla birlikte 1993 yılında ortaya çıkan Afro Fütürizm terimi; siyahi kimliğin sanat, kültür ve politik direniş yoluyla kendilerini ifade etme yolu olan bir düşünce birliği ile ortaya çıkmıştır.

Nimako’nun eserleri, Orta Çağ döneminde Batı Afrika’nın dünyanın kültürel ve ekonomik kalbi olduğunu ortaya koyan Altın Kervanlar, Zamandaki Parçalar sergisine yanıt veriyor. Ayrıca, Orta Çağ Afrika krallıklarının kültürel sembolizmi, ünlü bursu ve mimari ustalığı üzerine inşa ediliyor. Bölge hakkındaki varsayımları yıkıyor ve izleyicilere geçmişin daha dolu ve daha karmaşık bir resmini sunmakta.

Ekow Nimako'nun LEGO Evrenleri - ekow-nimakonun-lego-evrenleri
Photo by @ekownimako.com

Nimako bu olağanüstü tarihi alıyor ve onu Afrofütürizm’in kavramları, estetiği ve vizyoner kapsamıyla harmanlıyor. Sonuç olarak, epik gücü ve güçlü umudu somutlaştıran heykeller ortaya çıkıyor.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar