Edebiyat Dünyası Ödülleri – En Prestijli Ödüller

Paylaşmayı unutmayın.

Edebiyat Dünyası Ödülleri – En Prestijli Ödüller – Bir edebiyat ödülü almak, bir yazarın, bir kitabın veya bir sanat eserinin arkasında çalışan herkes için en prestijli anlardan biridir. Edebiyat dünyasında her yıl dağıtılan binlerce ödül vardır.

Edebi ödüller, okuyucuların yılın en iyi başlıklarını keşfetmelerini sağlar ve genellikle türe veya kategoriye ayrılırlar. Hugo Ödülü veya Franz Kafka Ödülü gibi bazı ödüller belirli bir tür seçerken, diğerleri yazarın cinsiyeti veya milliyeti ve daha birçok özellik arasından seçim yapabilir. Edebiyat ödülü kazanan yazarlara genellikle nakit para ve madalya veya bronz gibi sembolik bir ödül verilir.

Edebiyat Dünyası Ödülleri – En Prestijli Ödüller

edebiyat-dunyasi-odulleri-en-prestijli-oduller
@forbes

1901 yılından beri dağıtılan Nobel Edebiyat ödülü gibi bazı ödüller eskiye dayanırken Goodreads Choice Ödülleri gibi ödüller yeni fakat oldukça prestijlidir.

Bizde sizin için bunları inceledik ve bir liste oluşturduk. İşte Edebiyat Dünyası Ödülleri dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinin ve en son kazananların bir listesi! 

6. Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü 

edebiyat-dunyasi-odulleri-en-prestijli-oduller
@wikipedia

Dünyanın en sevilen edebiyat ödüllerinden biri olan Neustadt Edebiyat Ödülü, Ivar Ivask’ın 1969 yılında Uluslararası Kitaplar Edebiyat Ödülü adına her iki senede bir verilir. Ödülün şu anki adı 1976’da konulmuştur.

Ödül Oklahoma Üniversitesi tarafından desteklenir ve kazanan bir sertifika, gümüş kartal tüyü ve 50.000 dolar kazanır. Neustadt Edebiyat Ödülü drama, şiir ve kurguda örnek eser olarak tanınmaktadır.

edebiyat-dunyasi-odulleri-en-prestijli-oduller
@restlessreader

“2020 yılında ödülü Arnavut yazar Ismail Kadare kazanmıştır. “

5. Goodreads Choice Ödülü 

edebiyat-dunyasi-odulleri-en-prestijli-oduller
@goodreads

Goodreads Choice Ödülü, ilk kez 2009 yılında Goodreads’de başlatılan yıllık bir ödül programıdır. Kullanıcılar, Goodreads’in aday gösterdiği kitaplar için oy kullanabilir ve aynı zamanda, seçtikleri yılda verilen kitapları seçebilirler. 

Goodreads, kitap severlerin kitaplarını ve yorumlarını paylaşabileceği ve yazarın çalışmalarını tanıtabileceği popüler bir platformdur. Bu sebeple bu ödüle layık görülen kitaplar oldukça prestijli bir ödüle sahip olurlar. 

“Bu senenin Goodreads Choice Ödülü kazananlarından başlıcaları The Testaments kitabıyla Margaret Atwood ve Normal People kitabıyla Sally Rooney’dir.”

4. Hugo Ödülü

edebiyat-dunyasi-odulleri-en-prestijli-oduller
@britannica

Hugo Ödülü, Amazing Stories olarak bilinen bilim kurgu dergisinin arkasındaki adam olan Hugo Gernsback’in onuruna verilen bir ödüldür. Ödül her sene en iyi bilim kurgu ya da fantezi eserine verilir. Hugo Ödülü’nün yönetimi, yıllık Dünya Bilimkurgu Toplantısında ödül alan Dünya Bilimkurgu Derneği’ne aittir.

1953’ten beri dağıtılan ödüller arasında En İyi Roman, En İyi Grafik Hikayesi, En İyi Fanzin, En İyi Profesyonel Sanatçı, En İyi Fan Yayını, En İyi Dramatik Sunum ve En İyi İlgili Çalışma yer alır.

“Hugo Ödülünü 2020 yılında The City in the Middle of the Night kitabıyla Charlie Jane Anders kazanmıştır.”

3. Man Booker Ödülü 

edebiyat-dunyasi-odulleri-en-prestijli-oduller
@hürriyet

1969’dan 2001’e kadar Booker Ödülü olarak bilinen ödül, Man Group’un yatırımıyla 2005’ten beri Man Booker Ödülü olarak anılır. 2 yılda bir verilen Man Booker, her yıl İngilizce dilinde yazılmış ve Birleşik Krallık’ta yayınlanan en iyi orijinal roman için verilen edebi bir ödüldür. Booker Ödülü’nü kazanan genellikle uluslararası üne ve başarıya sahiptir; bu nedenle ödül kitap ticareti için büyük önem taşımaktadır. 

Man Booker Ödülü kurulduğu günden 2014 yılına kadar İngiliz Milletler Topluluğu, İrlanda ve Güney Afrika vatandaşları tarafından yazılan romanlara verilmiştir. Fakat 2014 yılında bu ödülün kapsamı “İngilizce dilinde yazılmış roman” olarak değiştirilmiştir. 

“Bir yazarın sadece bir kez kazanabildiği Man Booker ödülünü 2019 yılında The Testaments kitabıyla Margaret Atwood; Girl, Women, Other kitabıyla Bernardine Evaristo kazanmıştır.”

2. Pulitzer Ödülü 

Pulitzer ödülü, 1800’lü yıllarda yaşamış saygın bir gazeteci olan Macar asıllı Joseph Pulitzer onuruna verilir. Ödül, çevrimiçi, gazete ve dergi gazeteciliği, müzikal kompozisyon ve edebiyat gibi alanları da tanır ve Columbia Üniversitesi tarafından denetlenir. Ödülün 21 kategorisi vardır ve 20’sinde kazananlar 15.000 ABD Dolarıyla ödüllendirilir. Gazetecilik alanının kazananına ise altın madalya takdim edilir. 

Her sene 102 jürinin değerlendirdiği çalışmalar 21 farklı kategoride incelenir. Ödülün verilebilmesi için adayın tüm oyların %75’ini alması gerekir. Çoğunluk sağlanamazsa o sene Pulitzer ödülü verilmez. 

“Pulitzer ödülünün bu seneki sahipleri The Overstory kitabıyla Richard Powers; Amity and Prosperity: One Family and the Fracturing of America kitabıyla Eliza Griswold’dır.”

1. Nobel Edebiyat Ödülü

Nobel ödülleri, 1800’lü yıllarda kimya, edebiyat, mühendislik ve girişimcilik alanlarına önemli ölçüde katkıda bulunan Alfred Nobel’in anısına verilen bir ödüldür. 17 yaşındayken 5 dili akıcı bir şekilde konuşabilen Nobel, bu ödüllerin verilmesini vasiyetinde şart koşar ve buna uygun olarak bir fon ayırır. Tüm Nobel ödülleri çeşitli kurumlar tarafından denetlenmektedir ve İsveç Akademisi edebiyat ödülünü denetleme yetkisine sahiptir. Kazanan kişi, yıldan yıla değişen para ile birlikte madalya alır.

Akademi, üniversitelerde edebiyat ve dilbilim profesörlerinin yanı sıra üniversite kolejlerini, edebiyat ödülünün önceki kazananlarını ve İsveç Akademisi katılımcılarını içeren kişi ve kuruluşları açıklar. Açıklanan herkes Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilebilir. 

1901 yılından beri farklı ülkelerdeki yazarlara verilen Nobel Edebiyat Ödülü sanılanın aksine belirli bir kitaba değil “Edebiyat alanında ideal bir doğrultuda en seçkin çalışma”ya verilir.

“Şimdiki Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri 2018 için Olga Tokarczuk ve 2019 için Peter Handke’dir.”

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar