E-Ticarette B2B ve B2C Kanalları

Paylaşmayı unutmayın.

E-Ticarette B2B ve B2C Kanalları – E-ticaret, 1995’ten sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkmıştır. Yıllar geçtikçe popüler oldu. Zaman zaman ticaret malların dönüşümü, alışı ve satışı anlamında kullanılmaktadır. Ticaretin insanlık tarihindeki ilk şekli takas olduğunu biliyor muydunuz? Takas yaparak mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş ediliyordu. Anlayacağınız, taa takaslardan nerelere kadar geldik… İlk takas yöntemiyle başlayan ticaret sektörü şimdi internet üzerinden gelişiyor. Öyle ki gelişim hızına yetişemiyoruz. Günden güne büyüyen bu elektronik ticaret sektöründe kullandığımız birçok kanal var. Bunlardan en çok kullandığımız E-Ticarette B2B ve B2C Kanalları .

E-Ticarette B2B ve B2C Kanalları

B2B(Business-to-Business) – E-Ticarette B2B ve B2C Kanalları

e-ticarette-b2b-ve-b2c-kanallari
@fortunaavisorygroup

İşletmeden işletmeye anlamına gelen B2B, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen isimdir. Yani B2B en genel anlamı ile şirketlerin kendi aralarında yaptıkları alım satım işlemlerini açıklar. Bu kanal hem geleneksel ticarette hem e-ticarette oldukça yaygındır. Yani işletmeler tüketiciler yerine toptan ürün alım satımı yapan ve perakende satış yapan işletmelere ulaşır.

B2B Her İşletmenin İhtiyacıdır

@bytedijital

B2B şirketlerin ihtiyaç duydukları mallara daha rahat ulaşmak için kurulan bir sistemdir. Bu yönüyle B2B şirketlerin tedarik pazarı işlevini görmektedir. Çünkü birçok şirket İnternet üzerinden ihtiyaç duydukları ürünlerini toptan satışlarını kolaylıkla yapabiliyor. Öncelikle B2B, işletmeniz için yapabileceğiniz en iyi teknolojik yatırımıdır. Öyle ki sanal ortamda ürün katalogları arasında arama, sipariş, faturalama, ödeme işlemlerini de kapsar. Ayrıca ortak araştırma-geliştirme, projelendirme, ürün tasarımı, mühendislik hizmetleri ile ürün dağıtım ve teslimat işlemlerini de kapsıyor.

B2C (Business-to-Consumer) Kanalı- E-Ticarette B2B ve B2C Kanalları

e-ticarette-b2b-ve-b2c-kanallari
@CXP Asia

B2C herhangi bir üçüncü taraf perakendeciyi, toptancıyı veya diğer aracıları kapsamaz. Doğrudan tüketiciye veya işletmeden tüketiciye(B2C), herhangi bir üçüncü taraf perakendeciyi, toptancıyı veya diğer aracıları atlayarak ürünleri doğrudan müşterilere satmak anlamına gelir. Yani ürünleri doğrudan müşterilere satmak anlamına gelir. Bazı doğrudan tüketiciye yönelik markalar, bir tıkla ve harç iş modelinde ana e-ticaret platformlarına ek olarak sınırlı sayıda fiziksel perakende alanı açmıştır .

Nereden Çıktı Bu B2C (Business-to-Consumer)?

e-ticarette-b2b-ve-b2c-kanallari
@ECOMsultant

Aslında doğrudan tüketiciye, 1990’ların sonlarında icat edilmiştir. İnternet üzerinden tüketicilere ürün ve hizmet satan çevrimiçi perakendecilere atıfta bulunmak için kullanıldığı dot-com balonu sırasında son derece popüler hale gelmiştir. Yani aslında bu model, modern ulaşım ve elektrik öncesine dayanmaktadır.  Bu nedenle, en yakın mal ve hizmet sağlayıcılarla ilişkiler kurdular ve Doğrudan tüketiciye modeli ilk kez böyle görünüyordu.

B2C Konseptinin Amacı –E-Ticarette B2B ve B2C Kanalları

Bu konsept, ürünleri aracılara ihtiyaç duymadan doğrudan müşterilere satar ve bu sayede sürecin ortasında üçüncü taraf müşterileri ortadan kaldırır. Dahası, envanter, gönderiler veya ticari işlemlerin karmaşık kaydı olmadan iş yönetimini kolaylaştırdı. Aynı zamanda bu model sayesinde küçük şirketlerin başarılı ve büyük şirketlerle rekabet etmelerini ve daha hızlı büyümelerini sağlıyor. Maliyetler daha düşük olduğu için fiyat, ürünlerin bulunabilirliği ve kalite açısından rekabetçi olabilirler.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar