Dünyanın İlk Ulusal İçecek Markası Coca-Cola

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın İlk Ulusal İçecek Markası Coca-Cola – Dünyanın İlk Ulusal İçecek Markası Coca-Cola- Coca-Cola, ABD kökenli, karamelize şekerle tatlandırılmış, alkolsüz içecek markası.

Dünyada en fazla tüketilen meşrubat olan Coca-Cola uluslararası araştırma ajansı Interbrandin sıralamasında 2005-2016 yılında dünyanın en pahalı markası olarak tanındı. The Coca-Cola Company, Coca-Cola ve çeşitli alkolsüz içecek markalarına ev sahipliği yapan çok uluslu şirkettir. Markanın adı Kola fındığı ve koka yaprakları isimlerinin birleşmesinden oluşmuştur. Coca-Cola’da kullanılan malzeme ve kimyasal ürünleri uzmanlar yayınlamış olmasına rağmen Coca-Cola’nın formülünü hala bilmiyoruz. Yani aslında hala bir sır. Bunun yanı sıra şirket dünya çapında 200’den fazla ülkede üretim yapıyor. Ayrıca The Coca-Cola Company büyük restoran ve gıda hizmeti dağıtıcılarına da konsantre satmaktadır. Dünyanın İlk Ulusal İçecek Markası Coca-Cola tüm rakiplerinden farklıdır.

Coca Cola’ nın İlk Adımları

Coca-Cola’nın mucidi 1886 yılında onun ilk formülünü yaratan John S. Pemberton’dur. Kolanın meydana çıkışı ilginç bir hikayeye dayanıyor. Sebebi, Amerikan İç Savaşında albay gibi hizmet eden ve yaralanan Pemberton morfin bağımlısı idi. Ve tehlikeli olmasına rağmen afyon bulmaya çalışıyordu. Bulamayınca kimyager ve eczacı olan Pemperton’ un aklına kokainli şarap yapmak geldi. Daha sonra, kendi özel geliştirdiği formül ve karışımlarla French Wine Coca’ yı icat etti. Pemperton kola özütü, şarap ve koka yaprağı karışımından oluşan ürününü bir yıl sonra piyasaya sürdü. 

@WDR

Fakat Atlanta yasaları nedeniyle üründe kullanılan kokain yaprağı ve alkol Pemperton’ un başına dert oldu. Bu yüzden bu işi bırakmak zorunda kaldı. Sonrasında John 8 Mayıs 1886 yılında Atlanta’ da pirinç bir çaydanlıkta serinletici alkolsüz bir şurup yaptı. Karbonatlı su ile karıştırdığı şurubu dostlarına ikram etti. Arkadaşları bu yeni şurubu öylesine beğendi ki, bu şurubu eczanesinin bahçesinde bardağı 5 cent’ ten satmaya başladı. Pembertonun ortağı Frank Robinson ürüne Coca Cola adını verdi Coca-Cola’nın bugüne kadar değişmeden gelen logosunu yarattı.

Şirketin Gelişmesi Ve İlk Marketing Adımı -Dünyanın İlk Ulusal İçecek Markası Coca-Cola

@wikimediacommons

1892 yılında Asa Candler The Coca-Cola Company şirketini kurdu ve ürünü geliştirmeye başladı. 12 Mart 1894 tarihinde Coca-Cola’ yı ilk kez şişede satmaya başladılar. Büyük çaplı şişeleme yöntemine ise 5 yıl sonra geçtiler. İlk reklam banneri 1894 yılında Georgia eyaletinin Kartersvil kentinde hazırlanarak asıldı. İlk olarak ortaklar Candler reklam kampanyalarıyla Coca-Cola’yı ABD’nin tümüne yaymaya çalıştılar. Öyle ki o dönemde çok sevilen ve popüler olan bir uygulama vardı: bedava kupon. Bedava kuponunu getiren her müşteriye bir bardak bedava Cola verdiler. Öyle ki Candler hedefine 1895’te erişti. Artık Coca-Cola ABD’nin bütün federal eyaletlerinde satıştaydı.

1905 Coca Cola Sıkıntısı

Tüm satışlar çok güzel giderken uzman araştırmacıların dikkatini çeken önemli bir konu vardı. O da kolanın içindeki maddeler. 1905 yılına kadar Coca Cola ürünlerinde kokanın kullanılması uyuşturucu bağımlılığına sebep oluyordu. Bağımlılık konusundaki tepkilerin artması sonucunda şirket geri adım attı. Bundan dolayı içeriği 1905′te hafif değiştirdiler. Ortaklar içeriğinde bulunan kokain elementlerini tamamen çıkarttı.

@thinkmarketingmagazine

1917 yılında Asa Griggs Candler işinden çekilerek politikaya atıldı ve Atlanta Belediye başkanlığına seçildi. Ailesi 1919 yılında Coca Cola Company’i 25 milyon dolara Atlanta’nın bir bankalar konsorsiyumuna sattı. Dört yıl sonra Robert Woodruff yönetici olarak şirketin başına geçti. Daha sonra Robert Woodruff yaptığı yatırımlar sayesinde şirket git gide büyüdü. Öyle ki, Woodruff reklam ve geliştirmelerle Coca-Cola’yı uluslararası düzeyde ferahlatıcı tek içecek haline getirmeyi başardı.

Orijinal Sloganları Unutamazsınız -Dünyanın İlk Ulusal İçecek Markası Coca-Cola

dunyanin-ilk-ulusal-icecek-markasi-coca-cola
@markakimlik

1971 Hilltop şarkıcılarının “Bir Dünyaya Bir Kola Almak İstiyorum” veya “Bir Kola İçelim ve Gülümseme” reklamını seslendirmesini duymuşsunuzdur. 1980’lerde, Coke markasının etrafında “Duyguyu Yenemez” gibi unutulmaz sloganlar ortaya çıktı. Hatta 1993’te şirket, animasyonlu kutup ayıları içeren “Her Zaman Coca-Cola” sloganıyla ortaya çıktı. Belki de şirketin en çok patlak veren reklamı bu oldu.

Yıllar Geçse Bile Coca Cola Hep Ayakta

dunyanin-ilk-ulusal-icecek-markasi-coca-cola
@treehugger

Coca Cola’nın tarihi hakkında hatırlanması gereken en önemli nokta, pazayeridir. Çünkü pazarın yıllar içinde değişmesine rağmen, şirketin ana değeri ve odak noktası aynıdır. Coke, onlarca yıldır pazarlama alanında zamanının çok ilerisindeydi. Çünkü kitlelerinin dikkatini ve yakınlığını kazanmak için sadece bir ürünle yetinmedi. Bunun yanında bir deneyim de satması gerektiğini yıllar önceden biliyordu. Anlayacağınız, Dünyanın İlk Ulusal İçecek Markası Coca-Cola bu yollara “bedava kupon” ile başladı.

dunyanin-ilk-ulusal-icecek-markasi-coca-cola
@digitalagenynetwork

Coca Cola markasının sesini mutluluk kavramına bağlayarak da önemli bir reklam stratejisi yaratmıştır. Düşünsenize, reklamların ana temasında hep mutlu topluluklar, gülen insanlar veya insanlığa dair değerler yer alıyor. Çünkü topluluk, neşe ve katılım gibi idealleri benimsedi. Bu sayede The Coca Cola şirketi, onlarca yıl ayakta kalma gücüne sahip, gerçek anlamda zamansız bir marka yarattı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar