Dünyanın İlk Sanal Vatandaşı: Marija

Paylaşmayı unutmayın.

Dijitalleşme, meta evren, sanal kimlik derken bir anda onunla karşılaştık. Gelin sizler de dünyanın ilk sanal vatandaşı Marija ile tanışın.

11 Mart‘ta Turizm ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Dijital Turizm Yol Haritası: 2030” konferansında Marija ile tanıştık. Metaverse ve yapay zeka olanaklarını bir araya getiren ilk adım Malta’dan geldi. 2D görüntüler 3D’ye dönüştürülerek yeni bir avatar dünyaya geldi.

Marija kimdir?

VisitMalta tarafından tanıtılan Marija, Malta hakkında kapsamlı bilgi vermesi için geliştirilen ilk sanal vatandaş. Sosyal ve interaktif bir yapay zekâ olarak karşımıza çıkan Marija yapay zekanın sonsuz olanaklarını bir araya getirdi. Ve bir anda ilk sanal vatandaş olarak tarihe geçti.

Marija’nın amacı ve görevi nedir derseniz kısaca anlatalım. Marija herkesin Malta hakkında zengin bilgilere erişmesine izin veren bir deneyim aslında. Malta’nın zengin tarihi ve Malta ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyen turistlere yardım eden bir vatandaş da diyebiliriz. Henüz birkaç aylık olmasına ve öğrenme yolculuğuna yeni başlamasına rağmen, bu bilgi tabanı zamanla büyüyecek. Malta’daki her şeyi aktarabilen bir bilgi düzeyine erişeceği de beklentiler arasında.

Üstelik Marija, ziyaretçilerin herhangi bir mekandaki yolculuğunu geliştirmek için birden fazla dilde erişilebilen bir mobil uygulamada da mevcut olacak.

Dijital vatandaş nedir? Nasıl olur?

İlk olarak ses ve görüntü olarak iki şeye ihtiyacımız var. Marija’nın yaratıcıları VisitMalta ve Reimagine AI yapay zekâ tarafından oluşturulan yüzlerce fotoğraf arasından Marija’nın görüntüsünü seçmiş. Malta’lı bir kadının karakteristik özelliklerini esas aldıklarını belirtmişler. Seçilen bu iki boyutlu görsel üç boyutlu olarak yeniden tasarlanıyor ve Marija ortaya çıkıyor. Seslendirme ile tamamlanan Marija’nın fiziksel ve dijital dünyayı bir araya getirmesi bekleniyor.

Bizler bugün Metaverse’te markalardan, sanal deneyimlerden nasıl faydalanacağımıza odaklanırken bir ülke turizm amaçlı sanal bir vatandaşa sahip oldu. Üstelik yapay zeka desteği sayesinde oldukça faydalı bir amaca da hizmet edecek. Ne dersiniz Marija yeni arkadaşlar kazandırabilecek miyiz? Birkaç ülke daha sanal vatandaşlarını duyuracak mı? Ya da avatarların bir başka ülkeden vatandaşlık alabilmesi için neler gerekecek? Bizi ilerleyen yıllarda nelerin beklediğini kestiremiyoruz henüz ama Marija’nın yaratıcıları oldukça umutlu. Reimagine AI’ın kurucusu David Usher bakın ne diyor?

Marija’nın öğrenip gelişmeye devam etmesine yardımcı olmak bizi heyecanlandırıyor. Malta’nın hikayesini anlatmak ve kendisiyle temasa geçen herkesle anlamlı etkileşimlere girmek için mükemmel bir oluşum. Yapay zekânın hikaye anlatıcılığının geleceği olduğuna inanıyoruz ve Marija bunu gerçekleştirmek için büyük bir adım.

Marija ve proje ile ilgili yorumlarınızla sizi Freewall‘a bekliyoruz.

Bonus: Yapay Zeka’nın Gelişimi – Geçmiş, Günümüz, Gelecek

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager

Adgager, küçüklü - büyüklü her türden fikrin, hedef kitlesine istenilen zaman diliminde ulaştırarak ölçen ve elde ettiği analizlerle birlikte, fikrin hayata verimli bir şekilde geçirilmesini sağlayan bir servistir. Geleneksel yöntemlerle pazarlama araştırması gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan ölçümlerin başarı oranının düşmesi ve bu konuda arayışa giren markaların ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye başlayan Adgager, pazarlama araştırmasının geleceğidir.

İlgili Sayfalar