Dünyanın En İlginç Müzeleri

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En İlginç Müzeleri – Müzelerin kuruluş amacı çoğu zaman tarihi dokuyu koruyup geçmişten günümüze gelen fikirlerin aktarılmasıdır. Sanat, bilim, fizyoloji, tarih gibi birçok konuda bilgi aktarımı sağlar. Bu amaçların dışında absürt oluşuyla ilgi çeken birçok müze de bulunur. İşte onlardan birkaç tanesi.

Dünyanın En İlginç Müzeleri

İzlanda Falloloji Müzesi

dunyanin-en-ilginc-muzeleri
@tarihiolaylar

İzlanda Penis Müzesi, Reykjavík, İzlanda’da yer alan ve dünyanın en büyük penis bölümleri koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzedir. 280 farklı örnekten oluşan koleksiyon, 93 farklı hayvan türünün organlarını içerir. 55 penis balinalardan, 36 penis foklardan, 118 penis ise karada yaşayan memelilerden elde edilmiştir. Müze, bazı ciddi araştırma örneklerine katıldığı 2011 yılında ilk insan bağışını bile yaptı.

Soane Müzesi, Londra

Sir John Soane Müzesi, neo-klasik mimar John Soane’in ev müzesidir. Soane projelerinin birçok çizimini ve mimari modelini ve uzun yıllar boyunca edindiği geniş bir resim, heykel, çizim ve antika koleksiyonunu barındırıyor.

dunyanin-en-ilginc-muzeleri
@secretlondon

Londra’daki Soane Müzesi’ nde her duvarda, her yüzeyde ve her çatlakta göz alabildiğince ustalık eserleriyle doludur. Müzenin akşamları mum ışığında aydınlatılması çok garip bir ziyaret deneyimi yaşatıyor. Aslında, Soane’ da sergilenen çok eser var. Bazıları Hogarth’ın ‘A Rake’s Progress’in yarısı gibi şaheserler bile dolaplarda saklanıyor ve yalnızca belirli zamanlarda belirli ziyaretçilere gösteriliyor. Eşi benzeri olmayan bir müze deneyimi sizlere sunuyor.

Cancun Sualtı Müzesi (MUSA), Meksika

dunyanin-en-ilginc-muzeleri
@milliyet

 Müzede, İngiliz ve Meksikalı heykeltıraşlar tarafından okyanusun derinliklerinde üç ila altı metre (9,8 ve 19,6 ft) derinliğe daldırılmış üç farklı galeri bulunan toplam 500 heykel bulunmaktadır. Cancún Ulusal Deniz Parkı’ nda sergilenen bu müze, dalgıçlar için alternatif bir yer sağlayarak yakındaki mercan resiflerini kurtarmak amacıyla, Taylor’ın yardımıyla Deniz Parkı Direktörü Jaime Gonzalez Canto tarafından tasarlandı.

Bu su sanat galerisinde tüm heykeller özel deniz dostu malzemelerden yapılmıştır. Yani bu cazibe sonunda kendi büyüleyici mercan resifi haline gelecektir.

Kafka Müzesi, Çek Cumhuriyeti

@guidedurotuard

Franz Kafka Müzesi, Prag’da Vltava nehrindeki Karl ve Mánes köprüleri arasında bulunan Franz Kafka’ya adanan müze. David Chernu tarafından dizayn edilen müzede çok sayıda ilk basım olan Kafka kitaplarının yanı sıra, Kafka’nın yazdığı orijinal mektupları, günlükleri ve çizimleri de sergilenmektedir.

Yazarlara adanmış birçok müze,kitapların karmaşık dünyalarını yeniden yaratmaya çalışır. Kafka paranoya ve psikolojik dehşet hakkındaki kitaplarıyla tanındığından ilk başta bu fikir kötü görünüyor. Her nasılsa, Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentindeki Kafka Müzesi’nin arkasındaki küratörler bunu bir şekilde çıkardı. Yazarın hayatından eserler ve tarihin yanı sıra, ‘Ceza Kolonisinde’ adlı kısa öyküsündeki işkence makinesinin bir kopyası gibi parçalar var. İşinin hissine o kadar yakın duruyorlar ki, herhangi bir noktada bir hamamböceğine dönüşebileceğini hissediyorsun.

Bitmiş İlişkiler Müzesi, Hırvatistan

Bitmiş İlişkiler Müzesi, yanlış giden aşkın kolektif sefaletini paylaşarak farklı bir yol izliyor. Sergiler arasında video itirafları, ekşi romantik anılarla dolu eşyalar ve bir durumda, bir kadının terk edildiğinde eski eşinin mobilyalarını sökmek için kullandığı bir balta var. Yalnızca Avrupa’nın en yenilikçi müzelerine verilen Kenneth Hudson Ödülü’nü kazanan bu alkışlanan müze, hayatın en acı olaylarından birinde harika bir eğlence sunmayı başarıyor.

dunyanin-en-ilginc-muzeleri
@n’olmus

Müzenin yönetici yardımcılarından Amanda Vandenberg, müzeyi “kavramsal sanata dair son derece sofistike bir çalışma” olarak tanımlıyor. “Bir başka insandan ayrılma sürecindeyken, ister romantik ister ailesel, isterse bir arkadaştan ayrılmak olsun, kimsenin daha önce böylesine incinmediğini, böyle hissetmediğini düşünürsünüz. Ama sonra hikâyeler okursunuz ve sonra başka insanların da başından bunların geçtiğini anlarsınız.”

Kunsthaus, Avusturya

dunyanin-en-ilginc-muzeleri
@universitycollagelondon

Kunsthaus Graz, Grazer Kunsthaus veya Graz Sanat Müzesi, 2003 yılında Avrupa Kültür Başkenti kutlamalarının bir parçası olarak inşa edilmiş ve o zamandan beri Avusturya’nın Graz kentinde mimari bir dönüm noktası haline gelmiştir. Sergi programı 1960’lı yıllardan itibaren çağdaş sanatta uzmanlaşmıştır.

Kötü Sanat Müzesi, Massachusetts

dunyanin-en-ilginc-muzeleri
@museumofbadart

Kötü sanat eserleri koleksiyonu yapma fikri 1994 yılında, antika satıcısı Scott Wilson‘ın çöpte bulduğu bir resmi arkadaşlarına göstermesiyle ortaya çıkmış. Bit pazarı, ikinci el dükkanları ve çöp kutularından müze koleksiyonuna seçilen eserler hayli tuhaf bir sanat zevkine hitap ediyor. -Öyle ya, herkes “iyi sanat” sevmek zorunda değil.- Koleksiyona sanatçılar kendileri de bağışta bulunabiliyor. Gerçeküstücülük, donuk manzaralar sanat galerisinde yerini alır . Başka bir şey yoksa, gerçekten yardımcı olamayan ancak karşılaştırıldığında iyi görünen iyi niyetli bir sanat galerisine yapacağınız bir sonraki seyahatinizi gerçekten takdir etmenizi sağlayacaktır.

Chaffee Berber Müzesi, Arkansas

@fortsmith

Elvis Presley müzik camiasının gelmiş geçmiş en büyük krallarından biri olduğu tartışılmazdır. Elvis Presley’in hayatının her açıdan incelendiğini ve kutlandığını düşündüğünüzde, ne kadar küçük ve önemsiz olursa olsun, biri gelir ve bütün bir müzeyi Kral’ın sahip olduğu bir saç kesimine adar. Tek bir saç kesimi, yani fenomen olmadan önce sahip olduğu saç kesiminin yapıldığı berber müzeye dönüştürülmüştür. Müze için o kadar gülünç bir fikir ki, insanların Presley’e olan bulaşıcı coşkusu nedeniyle bu komiklik inanılmaz derecede zevkli olmaya dönüşüyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar