Dünyanın En Güçlü Ceo’ları

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En Güçlü Ceo’ları – Bu başlık aslında çoğumuzun aklına bilindik isimler getiriyor örneğin Jeff Bezos ,Warren Buffet gibi isimler. Fakat dikkat çekici olan nokta gelen isimlerin tamamı erkek. Erkek egemen piyasa koşullarında ikinci plana maalesef ki kadınlar atılıyor. Bu son yıllarda azalmaya başladı .Ama yeterince değil.

Kadınlar cinsiyet eşitliği için özellikle son yıllarda büyük mücadeleler veriyorlar. Ancak iş dünyasında daha önce de dile getirdiğimiz gibi erkeklerin gerisindeler. Açıklanan istatistiklere göre AB (Avrupa Birliği ) ülkelerinde kadın yöneticilerin oranı %37 .Yani AB ‘de her üç yöneticiden biri kadın. Ülkemizde ise bu oran sadece %22.

Bu yazımızda ne kadar ikinci plana atılmaya çalışılsalar da vazgeçmeyen ve geleneksel dinamikleri yerinden oynatan kadınlardan bahsedeceğiz.

Dünyanın En Güçlü Ceo’ları

AMD – Lisa Su

@bloomberg

Bu ismi belki duydunuz belki duymadınız ama AMD işlemcilerini biliyorsunuzdur .Intel şirketiyle başa baş şekilde piyasada hakimiyet kurmaya çalışan şirketlerden. Lisa Su aslında Tayvanlı ,Massachuetts Institute of Technology  (MIT )mezunu bir elektrik mühendisi.

Üniversite hayatı boyunca birçok farklı alanda çalışmış. Kariyerinin başında IBM gibi şirketlerde AR-GE merkezlerinde personel olarak çalışmaya başlayan Su daha sonra yönetici olmuştur.

AMD (Advanced Micro Devices) şirketine 2012 yılında geçti .Ve şirkette kıdemli başkan yardımcısı ve genel müdürlük görevlerini üstlendi.2 yıl boyunca Microsoft ve Sony ile birlikte çalışarak AMD yongalarını Xbox gibi oyun konsollarına yerleştirmek için çalışmalarda bulundu. AMD ‘yi Pc pazarının ötesinde bir şirket konumuna getirmek için çok önemli bir rol oynadı.

2014 yılında Su Başkanlığa ve CEO ‘luğa atandı. Çarpıcı bir noktayı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Su AMD ‘ye geldiğinde şirketin hisseleri 3 dolar gibi bir fiyattan satılıyordu. Şuanda ise hisseleri 55 dolardan satılıyor.

Birçok ödül alan Su 2020 yılında S&P 500 listesine girdi. Yani ilk defa bir kadın Ceo dünyanın en çok kazanan kişisi konumunda.

YAHOO! – Marissa Mayer

Büyük şirketlerin arkalarında erkekleri görmeye çok alıştık. Bu maalesef ki yadsınamaz bir gerçek. Fakat bu işleyişi değiştirmek için milyonlarca kadın mücadele ediyor. Mayer de onlardan biri .Standford mezunu bir bilgisayar bilimci. Kariyerine 1999 yılında Google da başladı. İlk unvanını da burda aldı. Yeni kurulan Google ‘ın ilk kadın mühendisi.

dunyanin-en-guclu-ceolari
@9to5google

Google da çalıştığı dönemde Google Searc,Gmail ,Google News ve Google Images gibi birçok ürünün geliştirilmesinde önemli rol oynadı. Mayer 2012 yılında dünyanın en büyük perakende mağazalar zinciri olan Wall-Mart’ın 16 kişilik yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

Aynı yıl içinde 13 yıldır çalıştığı Google ‘dan istifa ederek Yahoo! ‘nun Ceo’luğu görevine geldi.

dunyanin-en-guclu-ceolari
@npr

Casper – Charlotte Anne Lamprecht

Charlotte Lamprecht Üniversiteden mezun olduktan sonra 24 yıl Intel şirketinde çalışmıştır. Intel de çalıştığı dönemde akıllı telefonların yapıldığı ekipte görev almıştır .Casper şirketine Ceo’luk görevine geldiğinden bu yana da Casper ‘ın sadece bir alanda değil birçok alanda öncü olması için çalışmalarını sürdürmektedir. Şirketi akıllı telefon ve tablet geliştirme alanlarına da sokarak şirketi dönüştürmeye devam ediyor.

dunyanin-en-guclu-ceolari
@ekonomist

Çoğumuz büyük şirketlerin arkalarındaki isimleri hep erkek sanıyoruz. Piyasa geneline bakarak. Cinsiyet eşitliğine maalesef henüz adapte olamamış bir düzenin içerisindeyiz. Fakat bu düzenin ortadan kalkması için milyonlarca kadın canla başla çalışıyor. Toplumsal farkındalığın artmasıyla birlikte politikadan, ekonomiye, bilime ,sanattan spora birçok alanda kadınlar üstlendikleri liderlik rolleriyle dünyayı değiştirmeye çalışıyorlar. Özellikle ekonomi ve finans alanında kadınların ayak sesleri daha fazla duyulmaya başladı. Her alanda olduğu gibi bu alanlar da erkek egemenliğinin olduğu alanlardı. Geleneksel dinamikler yerinden oynamaya başladı. Daha eşitlikçi bir dünya için çalışan milyonlarca kadına sonsuz teşekkürler.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar