Jeff Bezos ve Mirası Amazon

Paylaşmayı unutmayın.

Jeff Bezos ve Mirası Amazon – Kurucu Jeff Bezos, Amazon’u garajından çıkarıp dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline getirdi. Ancak, geçtiğimiz Salı günü CEO olarak istifa ettiğini açıkladı. Amazon’un kuruluşundan 23 yıl sonra, 2017 yılında toplam serveti $90.000.000.000’ı aşınca yaşayan en zengin insan unvanını aldı.

Dünyanın en zengin insanı olma yolunda yazılmış bir kitap gibi Jeff Bezos’un hikayesi. Bu yazımızda, şirketin rotasını belirleyen ve perakende sektörünü sonsuza dek yeniden şekillendiren görev süresinin önemli anlarına değineceğiz.

Jeff Bezos ve Mirası Amazon

Kitap Sadece Bir Başlangıçtı

@businessinsider

Jeff Bezos, 1994 yılında çevrimiçi kitap satmaya başladığında Borders ve Barnes & Noble gibi büyük kitap zincirleri ile yarışıyordu. Beklenmedik bir şekilde Amazon, üç yıl sonra halka açıldı. 2,5 milyondan fazla kitap dağıtımı yaptı. Yıllık 148 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Aynı yıl Amazon’un stok devir hızı 42 iken, Barnes & Noble’ın yalnızca 2,1 idi. Bezos, şirketin yayına girdiği ilk yıl olan 1996’da Forbes’a “Amazon.com fiziksel dünyada var olamaz” dedi. Ayrıca “Hiçbir büyük şehir milyonlarca kitabı olan bir kitapçıya sahip olamaz” diyerek sözlerine devam etti.

Tüm bu gelişmeler göz kamaştırıcı olsa da Bezos’un orada durmak gibi bir niyeti yoktu. 1998 yılına gelindiğinde Amazon, ürün yelpazesini CD’ler, DVD’ler, giysiler, oyuncaklar ve ofis ürünleri gibi her türlü şeyi içerecek şekilde genişletmeye başladı. Ardından şirketin sloganını değiştirdi. Slogan, “Dünyanın En Büyük Kitapevi” iken “Dünyanın En Büyük Seçkisi” (“Earth’s Biggest Selection”) oldu. Nihayetinde bu küçük değişiklik Amazon’u çevrimiçi perakendeci olarak tanımladı ve akıl almaz hedeflerine işaret etmeye başladı.

Jeff Bezos ve Mirası Amazon – 3. Taraf Satış Başlıyor

jeff-bezos-ve-mirasi-amazon
@avalara

1999’da Amazon, üçüncü taraf satıcıları pazarda ürün listelemeye ve Amazon’un kendi sattığı ürünlerle doğrudan rekabet etmeye davet etti.  Çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmelerdi. En önemlisi şu ki; bu satıcılar e-ticaret devinin omurgasını oluşturuyorlar. İkincisi ürün satışlarının yaklaşık% 60’ını gerçekleştiriyorlar. Dolayısıyla on yıl önce temsil ettikleri yüzdeyi iki katına çıkarmış oluyorlar.

Yeni Normal: İki Günde Teslimat

@amazon

2005 yılında Bezos, cazip avantajlar sunan Amazon Prime adında yeni bir sadakat programı başlattı. Müşteriler yılda 79 dolara siparişlerinde iki günlük ücretsiz kargo alabiliyorlardı. Sonuçta bu adım müşterilerin çevrimiçi alışveriş beklentilerini hızla şekillendirecek ve sektörün geri kalanını rekabete boğacak bir gelişmeydi. Bununla birlikte,Amazon, ürünleri paketleyip gönderdiği 100’den fazla ikmal merkezi sayesinde bir adım önde olmaya devam etti. Akabinde, 2019 yılında Prime üyelerine bir günlük nakliye sağlamak için daha fazla yatırım yapacağını söyledi. Bugün Türkiye’de Amazon Prime belirli şehirlerde ertesi gün teslimat hizmeti sunuyor.

Jeff Bezos ve Mirası Amazon – Zararı Telafi Etmek

jeff-bezos-ve-mirasi-amazon
hsc.com

Amazon, kendi web sitesi için geliştirdiği teknolojiyi başkalarına da satarak kazanca çevirmeye karar verdi. Bu nedenle diğer işletmelere bulut bilişim hizmetleri sağlamaya başladı.  Amazon Web Services olarak adlandırılan bu hizmet şirket için aşırı kar getiren bir yatırım oldu. Bununla birlikte 2019’da satışlar 35 milyar dolar gelir yarattı. Nihayetinde bu adım perakende tarafında oluşan zararları telafi etmeye yardımcı oldu.

Mağazalara Dahil Olmak

jeff-bezos-ve-mirasi-amazon
supermarketnews.com

2017 yılında ABD’deki en büyük market zincirlerinden biri olan Whole Foods’u 13,4 milyar dolara satın aldı. ilk kez, Amazon, müşterilerinin yanı başındaydı. Dahası, Prime üyelerine marketten ücretsiz teslimat gibi seçenekler sunmaya başladı. Sonuç olarak fiyat avantajı sağlayarak sektörde yine taşları yerinden oynattı.

Ödeme Otomasyonu

jeff-bezos-ve-mirasi-amazon
theverge.com

Amazon, ilk Amazon Go mağazasını 2018’de halka açtı. Alışveriş yapanlara ödeme sırasında beklemeden ürün alma ve çıkma imkanı sundu. Başka bir deyişle, müşterilerin beklentilerini okumuştu. Bunun için müşterilerin arabalarına hangi ürünleri koyduğunu otomatik olarak takip etmek için kamera ve yapay zeka kombinasyonundan yararlanan teknoloji “Just Walk Out” geliştirildi. O zamandan beri iki düzineden fazla yerde kullanılıyor.

Gezegendeki En Zengin Kişi Olmak – Jeff Bezos ve Mirası Amazon

jeff-bezos-ve-mirasi-amazon
townandcountrymag.com

Bezos ilk olarak 1998 yılında Forbes 400 listesinde 1,6 milyar dolarlık net değeri ile şirketini halka açtı. Bu hamle onu ülkedeki 102. en zengin kişi yaptı ve Forbes’in kapağında ilk sırasını kazandı. Dahası, 2017’de, dünyanın en zengin insanı olarak ilk kez Bill Gates’i geride bıraktı. Son olarak ağustos 2020’de, değeri 200 milyar doları aşan ilk kişi oldu.

Kaynaklar: forbes.com, amazon.com.tr, tr.wikipedia.org, businessinsider.com

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar