Dünyanın En Eski Bilgisayarı Modellendi

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En Eski Bilgisayarı Modellendi – Günlük yaşamda en çok kullandığımız aletlerin başında bilgisayarlar gelir. Akıllı telefonlar, tabletler bununla birlikte bulaşık makineleri, buzdolapları birer bilgisayardır. Bilgisayar genel olarak bir programlama yoluyla kontrol edilen elektronik bir düzenin parçasıdır. Bilgisayarın amacı işleri hızlı ve düzgün yapabilmektedir. Yaşamımızda bu kadar fazla yerde kullandığımız ve günlük hayatın büyük bir parçası olan bu aletin tarihini çoğumuz merak etmişizdir.

Çoğumuz bilgisayarın 20. Yüzyılda ortaya çıktığına ya da ait olduğunu düşünürüz. Bu düşünce aslında pek de yanlış değil. Modern bilgisayarların tarihi 1960’a dayanır. Ancak bilgisayarın tarihi iki bin yıl öncesine dayanıyor. Tarihte var olduğu düşünülen ilk bilgisayar 1901 yılında Yunanistan’da batık bir gemi enkazından çıktı. Şimdi makalemize konuk olan bu bilgisayarın özelliklerinden ve sırrından bahsedelim.

Dünyanın En Eski Bilgisayarı

Dünyanın En Eski Bilgisayarı Antik Yunan Dönemine Ait

Antikythera düzeneği - Vikipedi
@wikipedia

Bilim insanları 1901 yılında Yunanistan’da batık bir gemiden bir mekanizma çıkardı. Çıkarılan bu mekanizma roma dönemine ait ancak mekanizmanın sadece üçte biri sağlam. Bu mekanizmanın ismi Antikythera düzeneğidir. Uzmanların incelemesi sonucu bu mekanizmanın karmaşık bir dişli sisteminden meydana geldiğini anladılar. Diğer yandan araştırmayı yapan grup bu el ile çalışan mekanizmanın arka tarafındaki sistemin roma döneminden kalma sistemin gökyüzü olaylarının incelemek için geliştirildiğini düşündüler.

Belirtildiği üzere bu cihazın sadece 3’te 1’lik olan sağlam kısmı idi bu yüzden bugüne kadar en mekanizması sır olarak kalan bu bilgisayar sisteminin ön kısmını Londons Global University de bulunan bilim adamları tarafından 3 boyutlu modelle sistemi kullanarak çözdüler.

İlk Analog Bilgisayar

Dünyanın en eski bilgisayarı
@pixabay by@sergeitokmakov

Modellemenin bir kısmının tamamlanması üzerine Scientific report’s üzerinden yayınlanan makalede sistemin yeni bir modeli yayınlandılar. Makalenin baş yazarı olan Professör Tony Freeth şunları söyledi; “Geliştirdiğimiz ilk model bilimsel olarak hazırlanmış ve düşünce olarak mekanizmayla eşleşen ilk modeldir.” Keşfedilen mekanizma Astronomik bir hesaplayıcı ve dünyada geliştirilen ilk analog bilgisayar olarak tanımlandılar. Bu cihaz aynı zamanda Dünyanın en eski bilgisayarıdır. Ayrıca cihazın arka tarafında bulunan yer beş gezegenin hareketlerini hesaplayabiliyor. Bu makine bize antik Yunan döneminde gezegenlerin şuan geliştirilen bilimsel çalışmalarla aynı derece bir bilgi birikimlerine sahip olduklarını gösteriyor. Şimdilik cihazın büyük bir kısmı kayıp ve yapılan çalışmalar tahmin üzerine. Kayıp kısmın tam çözümlemesi üzerine dünyanın en eski bilgisayarı hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar