Dünyanın Dört Bir Yanında Yılbaşı Nasıl Kutlanır?

yılbaşı-nasıl-kutlanır-?

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın Dört Bir Yanında Yılbaşı Nasıl Kutlanır? – Yılbaşı artık havai fişekler, renkli ışıklar, çeşitli süslemelerle kutlanan evrensel bir tatil. Ne kadar yılbaşı tüm dünyada kutlansa da bu kutlamalar kültürden kültüre çeşitlilik gösterebiliyor. Kimi kültürlerde farklı renkte kıyafetler giyiliyor kimilerinde ise buz gibi soğuk suya atlanıyor. Yılbaşına da sayılı günler kalmışken gelin birlikte bu eşsiz kutlamalara beraber bakalım!

Dünyada Yılbaşı Nasıl Kutlanır?

Japonya

Yılbaşında 10’dan geriye saymak çok mu zor geliyor? Bir de 108’den geriye saymayı deneyin. Japonya’da Yılbaşı nasıl kutlanır sorusunun cevabı bu. Budist geleneğine göre Japonya’da çanlar yılbaşına yaklaşınca tam 108 kere çalmaya başlıyor. İnsanları günahlarından arındırdığına inanılan bu gelenek uzun yıllardır Japonya’da uygulanıyor. Yılbaşına Japonya’da girecekseniz uzunca bir süre çan sesi duymaya hazır olsanız iyi edersiniz.

İspanya 

İspanya belki de yeni yıl geleneklerinden en sağlıklı olanına sahip diyebiliriz. Geriye 10 saniye saymak yerine İspanyollar geriye 12 saniye sayarak tüm bu süre boyunca üzüm yiyorlar. Genellikle çoğu şehirde duyulan ve televizyonlarda da verilen 12 çan sesiyle her saniye başına bir üzümle toplam 12 üzüm yiyen İspanyonlar, bunu birbirlerine meydan okuyarak yapıyorlar. Eğer kolay olduğunu düşünüyorsanız bir deneyin, oldukça zor olduğunu siz de fark edeceksiniz. 

Kolombiya 

Yeni yıl için kararlar almak ve bunları uygulamak güzel bir fikir olabilir. Peki eski ya da istemediğiniz eşyalardan kurtulmaya ne dersiniz? İşte size bambaşka bir gelenek: Bebek yakma. Kolombiya’da her yıl insanlar “Año Viejo,” dedikleri bez bebekleri, kendilerini hor gören sevmedikleri insanlara benzetmek üzere tasarlarlar. Bebeklerin içi yanıcı maddeler, gazete kağıtları ve istenmeyen giysilerle doludur. Sonrasında bu bebekler ufak bir törenle yakılırlar ve insanlar bu bebeklerin üstlerinden atlamaya başlarlar. Aslında fikir çok basit: İstenmeyen şeyleri yakmak ve temiz bir sayfa açmak. Sizin de yeni bir sayfa açmaya ihtiyacınız varsa Kolombiyalıların bu özel geleneğini deneyebilirsiniz! 

Danimarka 

Birçok kültür, yılbaşını aile ve arkadaşlarla bir araya gelerek kutlanan bir gün olarak görürler. Ancak bazı Danimarkalılar bunu oldukça agresif bir şekilde yapıyorlar. Danimarka’da insanlar; istenmeyen, çizik tabak ve çanaklarını yıl boyunca saklarlar. Yılın son gecesinde bu tabaklar kapının önüne çıkartılır ve kapının önünde birbirlerine çarpa çarpa kırılır. Ufak şiddet öğeleri içeren bu eylemin iyi şans getireceğine inanan Danimarkalılar bu geleneği her sene uygularlar. Yılbaşını Danimarka’da geçirecekseniz dikkatli olun. Kapıların önünde oldukça fazla sayıda kırık tabak yığını bulabilirsiniz. 

İskoçya 

İskoçya’nın Yılbaşı gecesi “Hogmanay” kutlaması sırasında ülke genelinde bir “ilk adım” geleneği uygulanır. Yeni yılda bir ev eşiğini geçen ilk kişi şans için elinde bir hediye taşımalıdır. İskoçlar ayrıca güneşi temsil etme amaçlı devasa ateş topları yakarlar ve bunları sallayarak geçit törenleri düzenlerler. Gelecek seneyi arındırmayı sembolize eden bu ateş topları tüm İskoç sokaklarını aydınlatır. Oldukça çılgın partileri ve ateş topları ile Hogmanay’ı görmenizi şiddetle tavsiye ederiz. 

Güney Amerika 

Brezilya, Bolivya, Ekvador gibi Güney Amerika ülkelerinde yeni yıl arifesinde renkli iç çamaşırı giymek oldukça önemlidir. Hatta her rengin farklı bir anlamı olduğu için gelecek yıl için ne arıyorsanız ona uygun giymeniz gerekir. Örneğin yeni yılın size aşkı getirmesini istiyorsanız kırmızı iç çamaşırı tercih etmelisiniz. Eğer aşkı kendim bulurum, bana para lazım diyorsanız sarı giymelisiniz. Yeni yılda sadece huzur arıyorsanız o zaman sizin renginiz beyaz olmalı. Karar size kalmış. Hangi rengi seçeceksiniz?  

İngiltere 

İngiliz ve Alman folklörüne göre yeni yılda karşılaşacağınız ilk kişi o senenin gidişatını belirleyecektir. Ufak bir öpücük de aradaki bağı güçlendirecek ve tüm sene için devamlılığını sağlayacaktır. Bekar insanlar için bu öpücük o senenin yalnız geçmeyeceğine dair bir işaret olarak görülürken çiftler için durum daha ciddidir. Eğer bir çift gece yarısı birbirini öpmezse bunun ilişkilerine kötü şans getireceğine inanılır. Yani ister bekar olun ister olmayın, ufak bir öpücüğe hazır olun!

Rusya 

Yılbaşı gecesinin, Noel de dahil olmak üzere dini bayramların tamamıyla yasaklandığı 20. yüzyılda, Komünist rejim altındaki Ruslar için özel bir önemi vardır. O rejim altında insanların senelerce kutlayabildikleri tek bayram yılbaşıdır. Komunist yönetim devrilince insanlar yılbaşını kutlamayı bırakmazlar, aksine kendi geleneklerini geliştirirler. Ruslar bu geleneklerden birinde bir kağıda o sene için dileklerini bir kağıda yazıp yakarlar. Geriye kalan parçaları içtikleri şampanya bardağının içine koyarlar ve saat 12’yi geçmeden o bardağı kalanlarla beraber içerler. Fakat dikkatli olun, eğer çok fazla dileğiniz varsa çok hızlı sarhoş olabilirsiniz.

Sizin planlarınız ne bilmiyoruz ama dünyanın dört bir yanında insanlar yılbaşını çok farklı şekillerde kutluyor. İster renkli iç çamaşırları giyin isterseniz de tam gece yarısı birini öpün karar size kalmış. Her şekilde hepinize mutlu bir yeni yıl dileriz! 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar