Dünyanın En Başarılı Pazarlamacıları Ne Yapıyor?

Paylaşmayı unutmayın.

Pazarlama bir ürün ya da hizmetin satış ve tanıtım kanalındaki tüm süreçlerin dahil olduğu terimdir. Pazarlamacının tanımını ise bu süreci yönetimini sağlayan kişi olarak yapabiliriz. Fakat pazarlamacı olmak öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Sınavlardan alınan yüksek notlar, yıllarca edinilmiş tecrübeler bile eksik kalabilir; çünkü bu iş biraz da yetenek işidir. Yani pazarlamacı olunmaz pazarlamacı doğulur da diyebiliriz. Görev tanımınız kısıtlı değildir açık uçludur ve amacınız kar ve memnuniyet olunca risk alabilen girişimci bir ruha sahip olmanız beklenir. Bahsettikçe etrafınızda var olduğunu düşündüğünüz kişiler oldu mu? Peki bu kişilerin bizlerden farklı yaptığı şeylerin neler olduğunu düşündünüz mü? Gelin dünyadaki en başarılı pazarlamacılar başarılı olmak için hangi 8 işi yapıyor birlikte bakalım!

Yeni ve çılgın şeyler denemekten korkmuyorlar

Risk almayı seven yapılarına paralel olarak kendilerine oldukça güvendiklerinden olsa gerek ‘her babayiğidin harcı değil’ dedirtmeyi bilirler. Yapı meselesinin ardında her adımlarını araştırarak, düşünerek ve planlayarak attıklarından ve bakış açılarının biraz daha geniş olmasından dolayı ortaya hep çılgın fikirler çıkmaktadır.

İki görselle pazarlamacıların gerilla pazarlama yöntemini kullanarak sıra dışı olmalarını açıklamak istiyoruz.

@pazarlmago
@pazarlamago

Görseller ne anlatmak istediğimizi yeterince gösterdi diye düşünüyoruz. Bir ürünün satışını yapmak istediğinde bunu fiyat belirleyerek ve sadece mağazaya ya da siteye koyarak yapmak yerine; yeni ve akılda kalıcı olması için zekice düşünerek hareket eden kişiler tam bu bahsettiğimiz başarılı pazarlamacı tanımımıza uyuyor.

Çokça test yapıyorlar

Verilerden ayrı kalmış bir pazarlamacı işini zorlaştırıyor da diyebiliriz. Aklınıza bir fikir geldi ve bunun geri dönüşlerini ya da yaratacağı etki ölçümleyin, test edin. Bunun için veri analistleri ile çalışmayı tercih edebilir ya da Google Analytics kullanabilirsiniz. Ya da benzer başka bir platformları deneyebilirsiniz. Testlerin her aşamasında kademeli olarak ilerleyebilirsiniz Örneğin, bir “sepete ekle” butonunu değiştirme konusunda testlere başlıyorsanız ilk önce renk değişimini test ederek renkte karar kılın sonrasında “satın al” yazısının ne olacağını belirleyebilir son aşamada da font değişikliğini test edebilirsiniz. Buna benzer ufak gözüken çokça etmenin satın alma konusunda önemli olduğunu göreceksiniz.

Sahip oldukları becerileri kullanırlar ve kullanmadıkları becerileri ödünç alıyorlar

Bir pazarlamacı her şeyden önce kendi analizini iyi yapabilmelidir. Güçlü ve zayıf yanlarını bilmeli kendini hangi alanlarda geliştirebileceğini hatta neler yapamayacağını da kendine itiraf edebilmelidir. Çünkü bu gibi durumlarda ekip arkadaşları ile birlikte bir takım olması ve birbirlerinin eksikliklerini kapatmak en doğru yol olacaktır. En basitinden biri veri analizlerini sağlıyorsa diğer taraftan birinin de gerekli ve sağlam bir araştırma yapması gerekir ki hızlı ve başarılı bir işe imza atılabilsin.

Zaman kaybetmiyorlar

İyi bir gözlemci olmanın etkilerinden biri de bir işe diğerlerinden önce başlarken neler yapabileceğini önceden tahmin edebilir olmaktır. Eğer elinizde bir güç varsa (teknoloji gibi) bunu kullanmalısınız. İlk yapan olmanın avantajlarını doğru değerlendirerek adınızı duyurabilirsiniz. Hatta buna bir örnek verelim. Ülkemizde Youtuber kelimesi oldukça yaygın ve neredeyse herkes sosyal mecralarda bir şeyler yapmak istiyor. Birçok kişi yapıyor da diyebiliriz ama bunun bir fırsat olduğunu daha önce gören kişilerin takipçi yada izlenme sayıları yeni başlayanlara göre oldukça fazla olanlar çoktan yol aldı bile. Kısaca erken kalkan yol alır diyelim ve devam edelim.

İstifa edebiliyorlar

Bizde bu durum ne kadar geçerli bilemiyoruz; fakat iyi bir pazarlamacı kendine ve bulunduğu şirkete bir katkı sağlamadığını görüyorsa o işi bırakmasını da biliyor. Aslında bu çok güçlü bir karakter yapılarının da olduğunu gösteriyor. Köprüleri yakmadan oldukça profesyonel bir şekilde işi bırakmak kişisel itibarınızı da zedelemeyecektir.

Başkalarının fikirlerini de sahipleniyorlar

Her ne kadar kötü bir özellik gibi gözükse de birçok sektörün ortak özelliği gibi görülür. Zaten bu duruma da “çalmak” değil “ilham almak” olarak bakılıyor ve öyle lanse ediliyor. Belki gerçekten öyledir ama bu durum çok önemli örnekleri mevcut.

Örneğin daha yıllar öncesinden Nikola Tesla ile Thomes Edison arasında gerçekleşmiştir. Yıllarca tarih kitapların da Edison’nun adı geçmiş bir mucittir. Fakat daha sonra Tesla’nın daha önemli çalışmalar yapmış olduğu ve onun çalışmalarının daha sonra Edison tarafından benzerlerinin hazırlandığı ortaya çıkmıştır. İlham mı yoksa çalmış olmak mı, bu durumun göreceli olduğunu düşünüyoruz. Günümüzden örnek vermek gerekirse de Snapchat ve Facebook, Instagram’a bakabiliriz. Hikaye ekleme ilk olarak sadece Snapcahat’te varken şu an diğer uygulamalarda da var. Hatta Instagram biraz daha ilerleyerek Snapchat’in efektlerine benzer efektler ekleyerek tüm özellikleri benimsedi diyebiliriz.

Etkili network sağlıyorlar

Bu durum az çabayla çok iş yapmanın başında gelir. Sosyal sermaye yaratmak her alanda oldukça önemlidir ve elinizin güçlü kalmasını sağlar. İş hayatının ilk yıllarında bunu başarmak oldukça önemli ve bir o kadar zor görünebilirsiniz; fakat uzun vadede büyük fayda sağlayacağını unutmamalısınız. Hem zamandan kar etmenizi sağlayacak hem de kazanç olarak size geri dönecektir.

Sonuçlarına göre pazarlama çabalarını değerlendirip buna göre davranıyorlar

Pazarlamacılar zaten sonuç odaklı kişilerdir. Şirketine ne kadar fayda sağlayacağını ve kazanç getireceğini düşünürler. Bu süreç dahilinde çalışma planlarını oluşturur ve süreç yönetirler. Bu sonuçlara ulaşmak için ise ilk maddede bahsettiğimiz testleri yaparak veri elde etmeleri gerekir.

Bunlar, dünyadaki en başarılı pazarlamacılar için ortak özellik diyebiliriz. Mutlaka kullandıkları ve bilmediğimiz birçok yöntem vardır. Ortak özelliklere ve bu noktalara dikkat ederek çok daha başarılı ve idealist bir pazarlamacı olabilirsiniz. Ya da nasıl bir pazarlamacı ile çalışmanız gerektiğini daha iyi görebilirsiniz.

Bonus: Pazarlamacıları Etkileyecek 2019 Trendleri

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar