Dünya Çapında Z Jenerasyonu Tüketim ve İletişimi Yönlendiriyor

Paylaşmayı unutmayın.

Dünya Çapında Z Jenerasyonu Tüketim ve İletişimi Yönlendiriyor – Bugünün dünyasında en etkili nesil olarak bilinen Z jenerasyonu ile ilgili bir araştırma yapan Yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, yaptığı araştırmalardan öne çıkan verileri paylaştı. Tüm dünyada neredeyse iletişim başta olmak üzere tüketim ve ilişki yönetiminde söz sahibi olan Z jenerasyonu  1996 yılı ve sonrasında doğan nesli tanımlıyor. McKinsey’in bu jenerasyonla ilgili yaptığı araştırmalar, dünya genelinde tüketim ve yaşam alışkanlıklarına farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Dünya Çapında Z Jenerasyonu Tüketim ve İletişimi Yönlendiriyor

dunya-capinda-z-jenerasyonu-tuketim-ve-iletisimi-yonlendiriyor
@itagroup

Z Jenerasyonu nedir?

Z Jenerasyonu, 1996 ve sonrasında doğan insanlara denmektedir. Dünya çapında 2.000.000.000 kişi bu jenerasyonda yer alıyor ve araştırmanın yapıldığı Amerika’dan örnek verirsek, ABD nüfusunun % 26’sını oluşturuyor. Bu jenerasyon Amerika’nın en büyük alt grubu iken 2025 yılına gelindiğinde Amerika’nın üçte birinden fazlasını oluşturacaklar. Üstelik, Z jenerasyonunu muazzam bir satın alma gücü var  ve yalnızca Amerika’da tahmini 143 milyar doları buluyor. Z Kuşağının yüzde yetmiş beşi her ay kendilerine verilen paranın yarısından fazlasını harcıyor ve 2025’ye kadar Z kuşağı üyeleri tüm tüketicilerin % 40’ını oluşturacak. Z jenerasyonu, aynı zamanda aileleri içinde son derece ikna edici ve aile gıda satın alımlarının % 70’ini ve satın alınan diğer ürünlerin % 80-90’ını etkiliyor.

2020’de Z Kuşağının harcama gücü

Yapılan araştırmada, Z jenerasyonu, markanın misyonu, ürün kalitesi ve hizmeti yüksek beklentilerini karşılamaya devam ettiği sürece markaya bağlı olma eğilimindedir. Her üç Z jenerasyonundan ikisi (% 66), beğendikleri bir markayı bulduklarında bu markayı uzun süre almaya devam edeceklerini söylüyor. Yüzde altmış beşi, ödül programlarından alışveriş yaptıkları yeri etkilediğini ve% 60’ı en sevdikleri markayla ilişkilendirilmekten mutlu olduklarını söyledi. Bu sadakati kazanmak için markalar, güçlü teknolojiye sahip olduklarını ve Z Kuşağına pazarladıklarını açık ve dürüst mesajlarla göstermelidir.

dunya-capinda-z-jenerasyonu-tuketim-ve-iletisimi-yonlendiriyor
@itagroup

Z Jenerasyonu  ve Gizlilik

Z jenerasyonu gizliliklerine önceki nesillerden daha fazla değer veriyor:

  • % 87’si kişisel bilgilerini gizli tutmanın kendileri için popülerlik ölçülerinden daha önemli olduğunu bildirdi.
  • % 75’i, yalnızca çalışmasını gerektiren uygulamalar için konum paylaşımına izin veriyor
  • % 58’i konum paylaşımını nasıl ve ne zaman kullanmak istediklerine göre değiştiriyor.

Z Kuşağının gizliliklerini ciddiye aldığı ve aynı şeyi yapan markalara sadık kalacağı açık. Bir başka araştırmada ise, gençlerin üçte birinden azı, iletişim bilgileri ve satın alma geçmişi dışındaki kişisel bilgileri rahatça paylaştıklarını söylüyor, ancak % 61’i güvenebilirlerse kişisel bilgilerini markalarla paylaşırken daha iyi hissedeceklerini belirtiyor. Z jenerasyonu, gizliliğe “beğenilerden” daha çok değer verir.

Z Kuşağı ve Y Kuşağı

Z Kuşağı ve Y Kuşağı pek çok benzerliğe sahiptir – teknolojiyle ilgili bilgelik, siyasi konularla ilgilenme ve sosyal medya ile güçlü bağlantılar. Ancak, pazarlamacıların akılda tutması gereken iki segment arasında önemli farklılıklar da vardır.

Z Jenerasyonu Tüketim ve İletişimi Yönlendiriyor – Dikkat süresi

Gen Z, internet ile büyüdükleri ve önceki nesillere göre daha hızlı bilgi elde etmek ve işlemek için kullanıldığından, bin yıllarına göre daha az odaklanmış olabilir ve daha kısa dikkat süresine sahip olabilir.

dunya-capinda-z-jenerasyonu-tuketim-ve-iletisimi-yonlendiriyor
@unsplash

Dijital Bağlantı

Bu daha kısa dikkat süresi, aynı anda birden fazla teknolojiyi çalıştırmaya alıştıkları için onları çok görevli daha iyi hale getirebilir. Gen Zers, Y kuşağından% 25 daha fazla kendi dijital cihazlarına bağımlı olduklarını söyleme olasılıkları var ve% 40’ın tamamı “bağımlı” olarak tanımlanıyor. Ayrıca, Gen Zers ortalama olarak Y Kuşağı’ndan daha fazla ekran kullanıyor; Z Kuşağı ortalama beş, Y kuşağı ise ortalama üç.

Fiyatlar ve İndirimler

Y kuşağına ve Z kuşağına pazarlama biraz farklıdır. Y kuşağı fiyatları Z kuşağından daha çok önemsiyor, Y kuşağının % 67’si indirimli ürünleri takip ederken, Z kuşağının sadece % 46’sı aynı şeyi yapacaklarını söylüyor.

Z Jenerasyonu Tüketim ve İletişimi Yönlendiriyor – Reklâm

dunya-capinda-z-jenerasyonu-tuketim-ve-iletisimi-yonlendiriyor
@unsplash

Y kuşağı da daha fazla reklamı tıklama eğilimindedir. Yakın zamanda yapılan bir ankette Y kuşağının yüzde yetmiş biri, bir satın alma işlemi yapmadan önce çevrimiçi bir reklam izlediklerini söyledi, ancak Z jenerasyonu  yalnızca  % 59’u aynı şeyi söyledi.

Son Söz

Sonuç olarak, markaların yapması gereken Z jenerasyonunun dikkatini çekmek için, önceden daha fazla çalışma gerektirebilir. Pazarlamacılar, markalarını yeni içeriğe geçmeden önce onlara ulaştığından emin olmak için sekiz saniyenin altında Z jenerasyonuna taşımayı hedeflemelidir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar