Dronelar: Hava Fotoğrafçılığında Yeni Bir Soluk

drone teknolojisi

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatımıza girdiği günden beri hava fotoğrafçılığı pek çok alanda hayal gücümüzün sınırlarını, gerçek dünyanın görselleriyle hemen hemen aynı noktaya taşımaya başladı. Dronelar yardımıyla fotoğraf çekimleri arkeolojiden jeolojiye peyzajdan çevre çalışmalarına kadar pek çok alanda bizlere hizmet veriyor.

Drone Fotoğrafçılığı Alanında Ödül Alan - Weather Snake

@droneawards

İnsanın yaşadığı çevreye hatta evrene ilgisinin artık hat safhaya ulaştığı günümüz dünyasında drone çekimleri  çok fazla soruya cevap bulabilecek olsa da hava fotoğrafçıları bu potansiyel performansı manzara, düğün ve organizasyon fotoğraflarına hapsettiğinden bu yana bu teknolojinin sanatsal ve bilimsel amaçlı kullanımı maalesef popüler amacına yenilmiş durumda.

Dronelardan Çok Önce

@droneawards

Kameranın ilk icadından bu yana fotoğrafçılar makinelerini havadan fotoğraf çekme amaçlı kullanmaya çalışmaktaydılar. Nadar ve James Wallace Block gibi 1850’lerde ilk deneyimleyenler  istedikleri sonucu alabilmek için balonla yükseldikleri irtifada merceklerine kimyasal bir karışım sürmek ve film banyolarını balonun sepetinde yapmak zorunda kalmışlardı. İlerleyen zaman içerisinde fotoğrafçılık her anlamda aşama kaydedip geliştiği gibi çekim şartları anlamında da çok ilerlemeye sahne oldu. İnsanın kendisini ve doğayı kaydetme merakı hiç bitmedi ve her türlü doğal şarta rağmen elindeki imkanlarla gördüklerini başkalarına servis etme çabası devam etti.

Günümüzde ise söz konusu teknolojinin ulaştığı nokta sayesinde çekimi yapılan ister Filipinler’de zorlu bir tayfun olsun ister sessizce süzülünen bir düğün, bizleri kolaylıkla yüzlerce metre yükseğe taşıyabilmektedir.

Drone Fotoğrafçılığı

@pexels

Hava fotoğrafçılığı yüksek mesafeden çekilen karelerle gözümüze görüneni düzleştirerek dünya coğrafyasına farklı bir sınır ve denge oluşturmaktadır. Yüksek irtifadan fotoğraf meraklıları çektikleri karelerle hem sanatsal hem de gazetecilik hedeflerini fazlasıyla yakalarlar. Bu konularda kendi performanslarıyla da belirleyici izler bırakmayı başarmışlardır.

Drone teknolojisinin, gösterdiği hızlı gelişmelerle hem daha fazla ilgi çekici hale gelişi hem de daha fazla alıcı bulmasıyla konu güvenlik ihtiyacı olmaktan fazlasıyla çıkmıştır. Tabii sivil hayatta hatta çocukların dünyasında tahmin edilemeyecek kadar fazla talep yaratmıştır. Dronelar günümüzde alışık olduğumuz şarj edilebilir ve uzaktan kumanda edilebilir modellerle karşımıza çıkıyor. Ancak aslında koordinatlara yönlendirilebilme özellikleri sayesinde kargo taşıma, sipariş ulaştırma ve bunun gibi görevleri çok yakında üstlenebilecek donanıma ulaşmıştır.

Bu da başka bir soru işaretini hayatlarımıza katmakta elbette. Acaba George Orwell’in öngördüğü birey özgürlüğünden bahsedemeyeceğimiz geleceğin gerçekleşmesi sandığımızdan çok daha yakın mı?

Dronelar ilginizi çekiyorsa ve henüz okumadıysanız Dikkat Çeken İlginç Drone Tasarımları ve Drone: Gökyüzündeki Uçan Gözümüz yazılarımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar