Drone Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir?

drone-nedir-?

Paylaşmayı unutmayın.

Drone Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir? – Drone, dilimize İngilizce’den gelerek karşılık bulmuştur. Kullanım olarak olmasa da  “erkek arı” anlamına gelir. Aktif olarak günümüzde “insansız hava aracı” olarak tanımlanabilir. İlk piyasaya sürüldüğü zamanlara bakılırsa askeri alanlarda savunma amaçlı kullanılmıştı. Ancak teknolojinin gelişmesi ile günümüzde daha ulaşılabilir ve maliyetsiz olduğu için her yerde bulunabilen bir araç haline gelmiştir. TDK, drone için uzun süre karşılık aradı ve en sonunda “Uçan Göz” olarak belirledi.

Drone veya diğer bir deyiş ile Uçan Göz’ün iki farklı türü vardır. Bunlardan ilki Wi-fi üzerinden kontrol edilebilen, diğeri ise internet üzerinden kontrol edilen modelleridir. Wi-fi üzerindenler belli yüksekliği çıkabilir ve şarjı yettiği kadar havada kalabilirler. Diğeri ise internetin olmadığı uçsuz bölgelerde interneti sağlamak için Mark Zuckerberg’in projesi olan internet.org’dur. Bu projede drone süresiz havada kalıp, interneti yayma amaçlı hazırlanmıştır. Drone’lerin kullanım alanlarından bahsetmek gerekirse eğer, drone’lerin kullanım alanları şunlardır:

Drone Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir?

Gazetecilik ve Show Dünyası

Gazetecilik ve Show Dünyasında kullanılan drone’ler genellikle canlı yayın ya da fotoğraf çekmek için, fotoğraf makinelerinin veya kameraların ulaşamadığı bölgelerde kullanılan araçlardır.

Spor

Sporlarında kullanılan drone’ler ise biraz daha farklı. Burada kullanılma amaçlı ekstrem spor yapan insanları takip ederek hem onları takip ediyor hem de spor esnasında görüntü kaydediyor. Bunu yapabilmek için drone uygulamasını telefonuna kurmanız yeterlidir.

@pexels

Seyahat

Drone’ler yerden yaklaşık 50 metre yukarıya çıkabildikleri için seyahat eden insanlar için kuş bakışı keyfi yaşatabilir. Şehri yüksekten görmek isteyenler için kolaylık sağlayan bu araç birbirinden etkileyici fotoğraflarda çekebilir.

Tarım

Geniş tarım arazileri bulunan insanlar için önemli bir kolaylıktır. Nasıl olurda tarımda kullanılır diye merak edenler için, ekilen ürünlerin denetlenmesi için kullanılır.

Kargo

Evet, drone’ler bunların dışında kargo olarak da kullanılmayı amaçlayan araçlardandır. Şuanda aktif olarak işe başlamamış olsalar da Amerika’da yakın zamanda kargonuzu bu drone’ler getirirse şaşırmayın.

drone-nedir
@dji

Acil Yardım

Günümüzde artık cankurtaran olmakta önemsiz gibi duruyor. Çünkü sizin tehlikede olduğunuz zamanlarda cankurtaran görevi görmeye hazırlanan drone’lerde hazırlanmakta.

Drone Türleri ve Fiyatları

Drone’lerin kullanım alanları hakkında bilgi verdiğimize göre birazda fiyatları hakkında bilgi vermek gerekir. Drone’lerin kalitesine ve sizin ne için kullanmanız gerektiğine bağlıdır. Siz sadece uçurup etrafı görmek isterseniz, yani hobi amaçlı kullanmak isterseniz cüzi miktarlarda da bulabilirsiniz. Ancak profesyonel hizmet sunmak istiyorsanız veya kaliteli olsun, farklı farklı alanlarda kullanmak istiyorum ve yüksek çözünürlülüklü videolar kaydetmesini istiyorsanız üst sınırı olmayan fiyatlarda Drone’ler mevcuttur. Kısacası 200 liradan başlayarak on binlerce liraya varan fiyat yelpazesi bulunmaktadır. Tabii bu durum kura ve dağıtımcı firmaya göre değişiklik gösterebilmektedir.

drone-nedir
@pexels

İha 0, İha 1 ve İha2 olmak üzere farklı tür ve büyüklüklerde uçurabileceğiniz dronelar için ehliyet, diğer bir deyiş ile sertifikalar vardır.

İHA 01 Lisansı Artık Ücretsiz!

Mynet haberine göre; Drone uçurma ehliyeti olarak da bilinen 1200 TL değerindeki İHA 01 lisansı ücretsiz oldu.  Sportif veya amatör olarak alıp kullanabileceğiniz bu lisans daha önceden kurslar tarafından ücretli olarak veriliyordu. Habere göre bundan sonra ticari olmayan işlemler için bu ehliyet yeterli olacak ve drone kullanabileceksiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar