Dijital Minimalizm Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital Minimalizm Nedir? – Günümüzde teknoloji ile aramızda artık kocaman bir bağ var. O kadar dijital alışkanlığımız oldu ki artık tamamen de ihtiyaçlarımız değişti. Bu dönemde internet erişimi olmadan bir yerden bir yere gidemiyoruz ya da internetsiz ortama girmekten kaçınıyoruz. Aslında diyalog kuramayan, odaklanmada sıkıntı olan ve anlama güçlüğünde sorunları olan teknoloji bağımlısı yeni bir nesil yetişiyor. 

Bazı zamanlar tüm teknolojik aletlerden uzak dursak da ertesi gün tüm gün elimizden düşürmüyoruz. Kısacası artık teknolojiye gerektiğinden fazlayız ve gerektiğinden fazla teknoloji artık bize zarar vermektedir. Teknoloji ile alakalı başka bir olay ise dijital minimalizm’dir. Dijital minimalizm nedir? Dijital minimalizm kapsamında neler yapabiliriz? Gibi birçok soruyu cevapladık. Keyifli okumalar dileriz. 

dijital-minimalizm-nedir

Dijital Minimalizm Nedir? 

Dijital minimalizm, hayatınızda yer alan hangi dijital iletişim aracının hayatınıza en fazla değer kattığını sorgulamanıza yarayan bir felsefi bakış açısıdır. Hayatınızda çok fazla kullanmadığınız ve hayatınıza çok fazla etki etmeyen dijital kirliliği ortadan kaldırmak gerekir. Bu minimalizm türü ise bu inanç üzerine kurulmuştur. Kısacası minimalizmin bir alt kolu olarak ortaya çıkmıştır. Hedefinde ise dijital kullanımın sadeleşmesi felsefesini taşır. 

Dijital minimalizm kavramı ilk olarak Cal Newport tarafından ortaya atılmıştır. Cal Newport minimalistlerin hayatından örnek vererek ve faydalandığı uygulamalardan örnekler vererek aslında dijital minimalizmin ne kadar faydalı olduğunu anlatmıştır. Cal Newport’un dijital minimalizm kavramını ortaya koyarken ki amacı dijital aletlerin faydalarını reddetmeksizin, hangi aracı, ne amaçla ve ne zaman kullanacağımızın önemini hedeflemiştir. 

Hayatımızda birçok yerinde teknoloji ile alakalı araç-gereçler kullanırız. Bazıları işimize fazlasıyla yararken bazıları aslında hiç yaramaz. Örnek vermek gerekirse telefonumuzda bile kullanmadığımız ve bize faydası olmayan birçok uygulama göreceğiz. İşte bu fazlalık olan uygulamalar dijital bir kirlilik oluşturur. 

dijital-minimalizm-nedir
Photo by Derick David on Unsplash

Dijital Minimalizm Felsefesi Kapsamında Neler Yapılabilir? 

  • Telefonunuzda fazlalık olarak gördüğünüz ve kullanmadığınız uygulamaları silebilirsiniz. 
  • Bazı zamanlar E-Postanıza istenmeyen mailler gelebilir. Bunu engellemek için gönderi ayarlarını güncelleyin. 
  • Üye olduğunuz butikler, markalar veya farklı adreslerden telefonunuzda görmek istemediğiniz mesajlar gelebilir. Bunların gelmemesini sağlamaya çalışın. 
  • Bilgisayarınızda fazladan bulunan uygulamaları silerek dijital minimalizm uygulayın. 
  • Telefonunuzda ya bilgisayarınız da bulunan arka planı daha basit bir arka plan ile değiştirip, sadeleştirin. 
  • Fotoğraf çekinirken aynı kareden binlerce fotoğraf çekiniyoruz. Galerinizdeki ya da bilgisayarınızdaki fotoğrafları düzenleyebilir, aynı pozdan olan fotoğrafları silebilirsiniz. 
  • İş yaparken farklı nedenlerden dolayı dikkatiniz dağılıyor olabilir. Bunun için iş yapacağınız zamanları önceden belirleyebilirsiniz.
  • Teknolojiden uzak yeni aktiviteler edinebilirsiniz.
  • Bazı uygulamalar size pozitif yönden iyi gelebilir. Bu tür uygulamalara yalnızca günün belli bir bölümünü ayırarak hoş vakit geçirebilirsiniz.
  • Gereksiz ve size faydası olmayan uygulamaları silebilirsiniz. 
  • Arkadaşlarınızla veya ailenizle beraber birlikte vakit geçirebileceğiniz aktiveler düşünerek, dijital ortamdan uzaklaşabilirsiniz. 
  • Son olarak herkes gibi bir telefon bağımlısıysanız kendinize gün içinde cep telefonunuza bakmanız gereken ufak saatler belirleyebilirsiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar