Dijital Değişim: Günlükten Blog’a ve Hatta Vlog’a

digital-degisim-vlog

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital Değişim: Günlükten Blog’a ve Hatta Vlog’a – Doğamız gereği birbirimizle iletişim kurmak ve bazı şeyleri paylaşmak isteriz. Bu iletişim ihtiyacı çok eski zamanlardan beri sürmektedir. Taşlara çizilen motifler, papirüsler, mektuplar, günlüklerden sonra günümüzde son halini alarak bloglar diğer bir değişle dijital günlükler ortaya çıkmıştır. İnsanoğlu bu açlığı konuşamadığı her şeyi yazıya dökerek gidermiştir. Kimi zaman kişisel düşüncelerden, kimi zaman fark edilme arzusundan dolayı paylaşmak istenmiştir. Bu paylaşımda insanlar karşı tarafın fikirlerini düşüncelerini merak eder ve bunları bilmek ister.

Sosyal medyada da (buraya tıklayarak “2019’da Sosyal medyada neler yaptık” yazımıza ulaşabilirsiniz.) fikirler ve düşünceler insanlarla paylaşılmaktadır. Yüzyıllar öncesinde, şu an yaptığımız gibi fikirler ve düşünceler iletişim kurarak insanlar arasında paylaşılırdı. Günümüzde de bu değişmemiş sadece platformlar değişmiştir. İhtiyaç gibi gözüken bu durum daha değişik bir şekilde de sergilenmektedir.

dijital-degisim
John-Mark Smith adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Dijital Değişim Son Adım

Dijital değişim güncellemesi; Paylaşma arzusu, teknoloji ile zaman ile şekillenmeye, farklılaşmaya başlamıştır. Elbette eski alışkanlıklar temelde yerini korumaya devam etmiştir. Ancak görüntüleme cihazlarının son yüzyılda çağ atlaması ile, blog yerini vloga bırakmıştır.

Vlog dediğimiz, temelinde görüntü olan iletişim kurma sistemi de günümüzde oldukça tercih edilmektedir. Youtube ve Youtuber gibi terimlerin kullanımımıza girmesinde, bu dijital değişime katkıda bulunmuştur. Sosyal medya platformlarında sıkça gördüğümüz vlog aslında video blog kelimesinden gelmektedir. Günlük gibi, gün içerisinde yapılanların paylaşılabildiği gibi bilgilendirici, makyaj, life style gibi videolar yer almakta olan sosyal medya platformları oldukça popülerleşmeye başlamıştır. İnsanlar haklı olarak okumak yerine izlemeyi tercih etmeye başlamışlardır. İnsanoğlu hep kolaya kaçar. Bu tercih etkisi ile tüketim alışkanlıkları izlemek, izlemek ve daha çok izlemek olarak video içerik servislerine dönmüştür.

digital-degisim-mektup
Andrea Piacquadio adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Diğer bir yandan olumlu olarak bakılır ise yeni bir iş alanı da oluşmuştur. Artık büyük kanal sahipleri video içerik üreticisi, çekimleri editleyen video editörleri, kanalın yönetimi ve tanıtımı ile ilgilenen seo yöneticileri gibi meslekler ortaya çıkmıştır. İnsanlar eğlenceli konuları vlog çekerek sunmakta ve zevkli bir hale getirmektedir.

İnsanoğlu temel ihtiyaçlarından dolayı gerek vlog gerekse blog yöntemini kullanarak diğer insanlarla iletişime geçmeye başlamıştır. Bu yöntemlerin her biri tercih edilmekte ve insanlar tarafından rağbet görmektedir. Hangi tür olursa olsun bu yüzyıllardır değişmemiş insanlar fikirlerini, düşüncelerini diğerleri ile paylaşarak, aktarmış ve onların da fikirlerini ve düşüncelerini merak etmiştir. Bu merak artık kolay bir şekilde giderilebiliyor.

digital-degisim-blog

İnternet sayesinde birçok kişinin düşüncelerine ulaşabilir ve meraklarımızı kolayca giderebiliriz. İnternetin bize sunduğu bu kolaylık sayesinde artık daha rahat iletişime geçebiliyoruz. İster günlük ister blog isterse vlog olsun yöntem değişse bile hiçbir zaman amaç değişmemiş olacaktır. İleride de iletişim kurarak düşünceler yayılacak ve bu hep böyle devam edecektir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar