Dijital Ayak İzi Silmenin Yolları

Paylaşmayı unutmayın.

İşte Dijital Ayak İzi Silmenin Yolları – Öncelikle hepimiz gündelik hayatta sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapıyoruz. Ya da cep telefonumuza bir program yükleyip onu kullanıyoruz. Bununla birlikte bunları yaparken dijital ayak izlerimizi teslim ettiğimizin farkında bile değiliz. Bunun yanında siber güvenlik ortaklığı olan ESET’ten dijital ayak izlerimizden nasıl kurtulacağımızı dinleyelim. Çünkü internet erişimi ve kullanımının çok aktif olduğu ve verilerin ihmalinin yükselişe geçtiği bir dönemdeyiz.

Dijital ayak izini kuruluşların veya şahısların online etkileşimde bulunduğunda arkada bıraktığı iz olarak tanımlamak mümkün. Ayrıca kullanan kişilerin sosyal medya muhtevaları, bulundukları yerin geçmişi gibi veriler ayak izlerini kapsamakta. Bununla birlikte online ödeme yöntemleri, gönderimi yapılan e-postaları da saymamız mümkün.

İşte Dijital Ayak İzi Silmenin Yolları

İnternette Herkesin Amaç Olması Mümkün

Özellikle sosyal medyadaki davranışınıza ve internet mahremiyetinize yöneliminize göre bu verilerin bir araya toplanması mümkündür. Daha sonra bu verileri toplu hale getirerek geniş bir profilinizin oluşma şansı da mevcut. Bununla birlikte verilerin tehdit unsurları tarafından tüm kötü gayeler için kullanılma olasılığı da vardır. Ayrıca interneti çok fazla aktif kullanma eğiliminiz varsa, bu bilgiler siber haydutlar tarafından suistimal edilebilmektedir.

@safesitter

Sosyal Medya Hesaplarınızı ve Güvenlik Ayarlarınızı Kontrol Altında Tutun

 Öncelikle sosyal medya hesaplarınızın güvenlik ayarlarını kapsamlı bir şekilde inceleyin. Bununla birlikte hesabınıza kimlerin erişim imkanı olduğuna ve kimlerin gördüğüne dikkat edin. Ayrıca eski ve yeni tüm paylaşımlarınızı denetleyin. Bununla birlikte sizi tanımayan birinin 12 yıl önceki tatildeki görselinizi görmesine müsaade etmeyin. Sonuç olarak bunlar dijital ayak izinizin azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte geçmişteki paylaşımlarınızın daha sonra karşınıza çıkmasının da önüne geçecektir. Bunun yanında arkadaş olduğunuz kişileri de denetleyerek dijital ayak izinizi azaltmanız mümkün. Öncelikle işe eklediğinizi bile anımsamadığınız yabancılardan başlayın. Daha sonra çok da samimi olmadığınız ya da hiç iletişiminizin olmadığı kişilerle devam edin.

Bununla birlikte size ait olan başka hesapları da kontrol edin ve varsa onları da silin. Çünkü çoğu insanın birden çok hesabı bulunmaktadır. Büyük ihtimalle birkaç kez kullandığınız sporla ilgili programlar ya da yemek tarifi programları için kaydoldunuz. Bununla birlikte bu uygulamaların hepsinde isminiz ,doğum tarihiniz, telefon numaranız gibi kişisel bilgiler mevcut. Bunun yanında işlerinizi pratikleştirmek için sosyal medya platformlarında ya da e-posta adreslerinde  SSO seçeneği mevcuttur. Bununla birlikte SSO’yu tek oturum açma olarak ifade etme şansımız var. Ayrıca sosyal medya platformları, size üçüncü şahıslardan hangisinin hesap erişimi olduğuna bakma seçeneği sunmaktadır. Bundan sonra yönetmediğiniz ya da korumaya değer bulmadığınız hesapları bu sayede silmeniz mümkündür.

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Dijital Ayak İzi Silmenin Yolları – Dergi Aboneliklerinizi Düzenleyin

 Ayrıca kullandığınız farklı dergi aboneliklerinizi iptal ederek dijital ayak izinizi azaltmanız mümkündür. Bununla birlikte farklı abonelikler ortak hareket ederek farklı hizmetler ve online pazarlar için hesap açmaktadır. Bunun yanında bu abonelikler ürünlerindeki düşüşler ve uygulamadaki üyelikler için sizi e-posta yağmuruna tutarlar. Bu da firmaların bilgilerinize sahip olmasını sağlar. Bununla birlikte bu kişisel verilerin yanlış kişilerin eline geçme şansı mevcuttur.

Toplumsal Mühendisliğe Müsaade Etmeyin

Öncelikle bilgilerinizi ele geçirmek için uğraşan iyi niyetli olmayan kişilerin olduğunu hiç unutmayın. Şahsi bilgilerinizi hiçbir yerde paylaşıma açmayın. Bununla birlikte bilgilerinizin farklı kanallarda birleşme olanağı var. Sonuç olarak bu birleşmenin anlamlı bir bütünlüğe ulaşacağını aklınızdan hiç çıkarmayın.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar