Deniz Suyu İçme Suyuna Çevrilebilir Mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Deniz Suyu İçme Suyuna Çevrilebilir Mi? – Dünyamızın 3/4’ü sudan oluşuyor. Bu suların %97’si tuzlu, kalanı ise tatlı sulardan oluşuyor. Ne yazık ki su kıtlığı ile karşı karşıyayız. Bunun yanında, denizlerdeki su, insan vücudunun tolere edebileceğinden çok daha fazla tuz içeriyor.

Malezya, Asya Pasifik Üniversitesi Bilgi Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup öğrenci bu konuda harekete geçmiş. Dahası, deniz boyunda yaşayan ve gezginler için bu konun hayati önem taşıdığı fikrinden yola çıkmışlar.

Deniz Suyu İçme Suyuna Çevrilebilir Mi?

Nasıl Çalışır?

An image with a caption of: Exploded view with component list
@jamesdysonaward.org

Suyun üzerinde yüzebilen bu cihazın adı Water Pod. Alt kısmında tuz itici bir fitil bulunmaktadır. Öncelikle su fitilden içeri çekilir. Daha sonra yarım küre şeklindeki alüminyum levhanın üzerine yerleştirilmiş bir parça siyah kumaş üzerine taşınır. Güneş ışığı şeffaf katmandan geçerken, buharlaşma ve yoğuşma süreci gerçekleşir.

Son olarak kapağın etrafındaki soğutucu ortam havası ile su buharları yoğunlaşarak damlacıklar oluşturur. Su üzerinde yüzen cihaz dalgalar aracılığıyla su damlacıklarını sallayacak ve altta konumlanan bir depolama odasına damlayacaktır. Sonuç olarak, içilebilir su elde edilmiş olur. Şu anda WaterPod bir konsept olarak var, ancak ekip bunu test etmeyi umuyor.

An image with a caption of: Product showcase in the sea nomads community
deniz-suyu-icme-suyuna-cevrilebilir-mi
@jamesdysonaward.org

Öğrencilere göre, “Bir sonraki adım, WaterPod’un pratiklik ve üretim sorunları açısından etkinliğini doğrulamak. Bununla birlikte WaterPod’u daha da ileriye götürmek için, daha fazla araştırma ve geliştirmeye tahsis etmek için ilgili tüm taraflardan fon almayı umuyoruz. Bunun yanı sıra, güneş enerjisiyle tuzdan arındırma, denizde uygun bir koşulda buharlaşma oranını ve günlük su kapasitesini test etmek için çalışan bir prototip oluşturmak için üreticilerle işbirliğine ihtiyacımız var. “

Water Pod bileşenleri plastiktir. Ancak çevre duyarlılığı göz ardı edilmemiş. Böylelikle okyanuslardan toplanan plastiklerin geri dönüştürülmesi ile üretilmesi fikri de mevcut. Devrilmeyen, birbirine bağlanarak platformlar haline gelen modüler bir tasarıma sahip.

deniz-suyu-icme-suyuna-cevrilebilir-mi
@unsplash by kate joie

Şu an yarışma sürecinde olan grubun projesi oldukça ilgi çekici. Aslında hepimizin aklındaki soruya somut bir yanıt arama peşindeler. İki yıldır felaketlerden kurtulamayan Dünya, susuzluk ve kıtlık ile karşı karşıyadır. Ne yazık ki deniz suyunu içme suyuna çevirmek sanılanın aksine kolay değildir. Dileriz ki, sahip olduğumuz teknoloji bunu sağlasın.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar