Daima Motive Kalmak İçin 6 Yöntem

Paylaşmayı unutmayın.

Hepimiz farklı birer yolun yolcusuyuz. Bu yol bireysel seçimlerimiz, içinde bulunduğumuz koşulların gerektirdikleri, yaşadığımız çevre ve sorumluluklarımız ile şekilleniyor. Bir çok dış etken ile şekillenen bu yolun sonunda, kendimize koyduğumuz hedeflere ulaşmamız şüphesiz ki çok zordur. Bu zorlu yolda ve uzun süreçte (bir insan ömrü kadar) ancak kendi motivasyonlarımızı bulabildiğimiz sürece başarılı olabiliriz. Hepimiz motive olmanın ciddi öneminin farkındayız. Uzun vadede istediklerimize ancak kendi motivasyon ürünlerimizi yaşantımız içinde rutin haline getirebilirsek ulaşabiliriz. Bunun da çok kolay bir iş olmadığının bilicindeyiz elbette. Yaşadığımız yüzyıl her zamankinden daha fazla dikkat dağıtıcı dolayısıyla ne yazık ki motive kalmak mümkün olmuyor. Teknoloji çok hızlı gelişim gösteriyor, her geçen gün iletişebileceğimiz başka bir ağ kuruluyor. Kesintisiz web erişimi sayesinde etrafımızda sayısız uyaran beliriyor bir anda.

Tüm bunlar elbette odaklanabilmenin önündeki ciddi engeller. İnsan motive olabileceği unsurları bulabilmek adına öncelikle kendine odaklanabilmeli. Fakat etrafta bu kadar uyaran, telefonumuzda onlarca bildirim, mail kutumuzda bir sürü mesajla bu ne yazık ki pek mümkün gözükmüyor. Peki bütün engellere rağmen kendi motivasyonlarımızı yaratabilir miyiz? Ya da bunu nasıl yapabiliriz? Yaşamda motive kalabilmenin tabi ki mutlak tek bir yolu yok. Fakat bunun için yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki aslında bu iş pek çoğumuzun inandığının aksine asla çok komplike bir iş değil. Bir kaç minik hareketle hayatımızda ummadığımız şeyleri değiştirebiliriz. Eğer siz de hedeflerinize ulaşmanız yardımcı olacak yollar arıyorsanız işte size sunabileceğimiz 6 farklı yol.

1) Kendinize mutlaka kişisel hedefler koyun

İnsanın motive olabilmesini kolaylaştırabilcek en etkili faktör yolun sonunda bir amacının olmasıdır. Hedeflerimizi gerçekleştirebilmek adına kendimizi motive edebilememiz için ilk önce, bunun için gerekli çabayı göstermeye değer hedefler koyabilmeliyiz. Aksi taktirde motive kalmak zorlaşır ve çabucak savruluruz. Bu hedefleri koyabilmemiz için de ilk önce oturup kendi kendimizle bir konuşmalıyız. Neye ulaşmak istediğimizin kararını kendimizden emin şekilde vermeliyiz. Zaten kendinizden emin bir şekilde verdiğimiz kararlar ve yaptığımız seçimler bize hedeflerimize giden yolda mücadele edebilmeniz için gerekli gücü verecektir.

2) Paraya sadece bir araç gözüyle bakın

Yaşadığımız zaman belki de hayat şartlarının zorluğundan dolayı, paranın çok kıymetli olduğu bir dönem. Para elbette hayatımızı sürdürebilmemiz, yaşadığımız koşulları iyileştirebilmemiz için çok önemli fakat tam da bu anda unutulmaması gereken nokta şu ki para tüm bunlara yardımcı bir araç. Zaman zaman biz paranın araç olduğunu unutuyoruz ve hayatımızın yegane amacı para kazanmakmış gibi davranıyoruz. Pek çoğumuz sırf bu yüzden tutkularından, o çok sevdiği işinden vazgeçiyor. Maalesef alacağı eğitimin kararını bile buna göre veren pek çok genç var.

SURASAKİ / SHUTTERSTOCK

3) Hedeflerinizi küçük parçalara bölün

Yapılması gereken kocaman işleri, bunun için harcanacak vakti ve enerjiyi düşündükçe daha çok yorulup o işe dair tüm motivasyonumuzu kaybeder, işe başlamayı hiç istemeyiz. Tam da bu noktada uzmanlar, halledilmesi gereken işi kısımlara ayırmamızı hepsine de son tarih belirlememizi öneriyor. Örneğin amacımız tüm dolabımızı yeniden düzenlemek ise işe önce ayakkabılarla başlamalı, ardından kemerlerle, sonra belki kışlık paltolarla uğraşmalıyız. Sadece ayakkabıları düzenlemek fikri zihinde yer kaplayacak bir iş değilken, bütün dolabımı düzenlemem gerek fikri insanı mental olarak çokça yorar. Bu elbette çok basit bir örnek fakat buradan yola çıkarak bütün işlerimizi benzer yolla daha kontrollü bir şekilde yönetebiliz.

4) Hayatınızıda motivatörlere yer verin

Hedefleriniz görselleştirmek ona giden yolda sizi ciddi anlamda motive eder. Örneğin, hareketsiz olduğunuz, sağlıksız beslendiğiniz bir dönemin ardından alışkanlığa dönmek üzere olan bu hayat stilinizi eski haline getirmek adına spora başladınız. Yaptığınız her antremandan sonra tişörtünüzün su içinde kaldığını görmeniz bu yoldaki motivasyonunuzu ciddi anlamda arttıracaktır. Burdaki gibi pek çoğumuz çabamızın görsel ürününden etkileniyoruz. O halde neden almak istediğimiz arabanın fotoğrafını ofisimize asmıyoruz, cüzdanımızda taşımıyoruz? Çevremden bir örnek vericek olursam, bir yakınım üniversite sınavında Türkiye derecesi yapmayı hedefliyor, buna uygun olacak şekilde de çalışıyordu. Ders çalıştığı odanın duvarlarınde geçmiş senelerde Türkiye birincisi olanların fotoğrafları vardı. Bir Türkiye birincisinin üzerine de kendi resmini yapıştırıp kendi adını yazmıştı ve evet hedeflediği o çok iyi dereceyi yaptı.

Motive kalmak için görselliğin gücünü kullanabilirsiniz.

6 )Mola vermeyi ihmal etmeyin

Şimdi önünüzdeki bilgisayarı, kitabı her ne varsa onu kapatın, elinizdeki telefonu atın, dışarıya çıkın ve kısa bir yürüyüş yapın. Saatlerdir uğraştığınız ama halledemediğiniz o iş sizi yeterince sıktı. Devam edemiyorken masa başında oturmaya devam etmek sadece canınızı sıkar. Böyle durumlarda sizi sıkan o işe ufak bir ara verin. Bu sizin o olaya, o duruma uzaktan ve faklı bir açıdan bakmanızı sağlayacaktır. Biriyle tartıştığınızda da benzer durum geçerli. Ani tepkilerden kaçınıp hemen bir molaya çıkın. Böylece olayı etraflıca tartıp en doğru kararı vermiş olursunuz.

Motive olmak kesinlikle sizin elinizde. Yukarıda verdiğimiz örnekler motive kalmak için deneyebileceğiniz yollardan sadece birkaçı. Hayatınızda ufak da olsa farklılıklar yaratmaktan korkmayın. Albert Einstein’ın dediği gibi “Delilik aynı şeyleri sürekli sürekli yapmak ve farklı sonuçlar ummaktır.” Yani, bir şeyleri değiştirmek adına gayret göstermezseniz motivasyon unsurlarınızı bulamazsınız.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar