Covid-19 Sürecinde Berber, Kuaför ve Güzellik Salonlarında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Paylaşmayı unutmayın.

Covid-19 Sürecinde Berber, Kuaför ve Güzellik Salonlarında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar – Covid-19 bağlamında karantina süresince hepimiz ilk önce kendi kişisel temizliğimizi gözden geçirip virüs öncesi günlük yaşantımıza kıyasla gösterdiğimiz özeni biraz daha arttırdık. Kullandığımız ürünleri çeşitlendirdik, kalitelerine özen gösterdik. Hatta kimilerimiz için suyu ve temizleyicileri fazla fazla kullanmak pek iyi sonuçlanmadı ve egzama gibi bazı cilt rahatsızlarımızı tetikledi. Bunlara bağlı olarak medikal ürünler ile beraber nemlendiriciler ve koruyucular kullanmaya başladık. Evde bakımlar yapılmaya başlandı.

Herkesin mümkün mertebe kendi bakımını yaptığı birkaç aylık bu sürecin sonunda ise berberler, kuaförler ve güzellik salonları tekrar hizmete açıldı. Bakımlarımızı artık güvendiğimiz salonlarda güvendiğimiz insanların yardımıyla yapabileceğiz. Elbette bakım yapan bu işletmeler, gerekli önlemler aınarak ve müşterilerin uymaları gereken kurallar belirlenerek açıldı. Sağlık Bakanlığı bu kuralları bir rehber olarak açıkladı.

Covid-19 Sürecinde Berber, Kuaför ve Güzellik Salonlarında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Nelere dikkat etmeliyiz birlikte göz gezdirelim.

pixabay.com

İlk önce berber, kuaför ve güzellik salonları için her işletmenin büyüklüğüne ve kapasitesine  uygun şekilde, yakın temastan kaçınarak bir çalışma planı çıkarılmalı. Müşteriye hizmet verecek çalışan sayısı olabildiğince az olmalı. Aynı şekilde içerideki müşteri sayısına da  dikkat edilmelidir. Bu noktada randevulu sistem ile çalışmakta fayda var. Her müşteri kendi randevu saatinde salonda olursa içerideki insan sayısı kontrol altında tutulabilir. Ayrıca salondaki çalışanların ve müşterilerin iletişim bilgileri işletmede bulundukları saate ve güne göre kayıt altında tutulmalıdır. Bu kayıt birinde Covid-19 çıkması durumunda  temas halinde bulunduğu öteki insanlara ulaşırken işleri kolaylaştıracaktır.

Salonlara maskesiz müşteri alınmamalıdır. Ancak bazı işlemlerin maskesiz yapılamayacağını biliyoruz. Kısa süreliğine kontrollü bir şekilde müşterilerin maskelerini çıkarmalarına izin verilmelidir.  Her iş yerinde olduğu gibi burada da suya ve sabuna erişim kolay olmalı, ekstra el antiseptiği bulunmalı ayrıca tek kullanımlık havlular tercih edilmelidir. Hatta alternatifi olan her ürün tek kullanımlık olabilir. Salona giren müşterinin ilk önce ellerini temizlediğinden emin olunmalıdır.

covid-19-surecinde-berber,-kuafor-ve-guzellik-salonlarinda-dikkat-edilmesi-gereken-kurallar
@unsplash

Müşterilere su haricinde bir yiyecek ve içecek servisi yapmakta bu süreçte uygun değildir. Ayrıca ortak kullanım amacıyla bırakılan kataloglar, dergi ve gazeteler ortadan kaldırılmalıdır.

İşletmelerin  yanı sıra bu işletmelerdeki personelinde dikkat etmesi gereken noktalar var. Hasta personel çalıştırılmamalı, çalışırken hastalık belirtisi gösteren personel ise doğruca en yakındaki hastaneye başvurmalıdır.

Eğer müşterinin istediği hizmet yakın mesafe ve çok vakit gerektiriyorsa işlemi yapacak kişi mutlaka yüz koruyucu kullanmalıdır. Hatta bence yüz koruyucularını işletmelerdeki her çalışan kullanmalı. Sebebini anlamamış olmakla beraber çokça gördümki insanlar birbirleri ile yakın temastan çekinirken gittiği işletmedeki çalışana bir şey danışırken, onunla iletişime geçerken sosyal mesafesini koruyamıyor. Muhtemelen kendi alışkanlıklarından ötürü hem kendini hem de çalışanı riske atıyor.

covid-19-surecinde-berber,-kuafor-ve-guzellik-salonlarinda-dikkat-edilmesi-gereken-kurallar
pixabay.com

Ayrıca, elbette  el temizliği herkes için önemli fakat bu noktada personelin el temizliği çok daha önemli çünkü çalışırken daha çok insana temas ediyor. Dolayısıyla daha sık yıkamalı ve kendi temizliğinden emin olmalıdır.

Bu salonlarda temizlik günlük olarak yapılmalıdır. Sık kullanılan ve çok temas edilen alanlar temizlenmeli, gün içinde kullanılan malzemeler dezenfekte edilmelidir. Ayrıca gün boyu yoğunluğa bağlı olarak randevu saatlerinin paralelinde salonlar havalandırılmalıdır.

kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar