Covid-19 Etkisiyle E-ticaret Sektörü Genişledi

Paylaşmayı unutmayın.

Covid-19 Etkisiyle E-ticaret Sektörü Genişledi – Küresel salgın döneminde hiç şüphesiz ki en fazla ilgi duyulan alanlardan birisi e – ticaret sektörü oldu. Tüm dünyada e-ticaret sektörünün gelişmesi, ülkemizde de kendini gösterdi. Şirketler, e-ticaret yatırımlarını arttırırken tüketici bazında da e-ticaret sektörüne yönelim ciddi anlamda artış gösterdi. Sektörde yer alan aktörler ve tüketicileri içeren bir araştırmaya göre Türkiye, 2020 yılında olgun e-ticaret pazarlarından birisi haline geldi. Pandemi döneminde e-ticaret yaklaşık olarak %45 oranında artış gösterdi. Aynı şekilde, 2015 yılından bu yana e-ticaret alanına giriş yapan şirket sayısı da %42 oranında artış gösterdi. Raporda yer alan bilgiler ise şu şekilde; Yerel işletmeler üzerinden yapılan e-ticaret harcaması 216 milyar TL

  • E-ticaretin GSYİH değer katkısı 253 milyar TL
  • E-ticaret sektörünün toplam istihdam sayısı 1,9 milyon kişi
  • E-ticaretin Türkiye’de ki vergi katkısı 56 milyar Türk Lirası
  • E-ticaret destekli istihdamın, toplam istihdama oranı %7,2

Covid-19 Etkisiyle E-ticaret Sektörü Genişledi

E-Ticaret Harcamaları 226 Milyar TL’ye Ulaştı

2019 yılında 3,4 trilyon dolar olarak karşımıza çıkan küresel e-ticaret hacmi, 2020 yılında %26 oranında büyüdü ve 4,3 trilyon dolara ulaştı. Ek olarak küresel e-ticaret hacminin 2021 yılında ise %14’lük bir artış göstererek, 4,9 trilyon dolar seviyesine çıkacağ ön görülüyr.

Türkiye e-ticaret hacmi ise 2020 yılında 226 milyar TL’lik bir hacim gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisi 2020 yılında reel olarak %1,8 büyüme gösterirken, E-ticaret hacmi %45 büyüdü. Bu noktada, Türkiye’deki e-ticaret sektörünün dünya geneline kıyasla daha hızlı bir şekilde büyüdüğü görülüyor. Buradan hareketle sektördeki gelişimin oldukça hızlı olduğu yorumunu yapmak mümkün.

covid-19-etkisiyle-e-ticaret-sektoru-genisledi
Photo by Pickawood on Unsplash

E-ticaret Alışveriş Sıklığı Arttı – Covid-19 Etkisiyle E-ticaret Sektörü

Covid – 19 salgınıyla birlikte e-ticaret alışveriş sıklığının da artış gösterdiği görülüyor. E-ticaret yapan kullanıcıların incelendiği bir araştırmaya göre tüketicilerin %51’i en etkili faktörün uygun fiyat olduğunu dile getiriyor. Ek olarak E-ticaretin geleneksel ticaret yöntemlerine göre daha uygun fiyatlara sahip olması, sektörün bu denli büyümesinin en büyük nedenlerinden birisini oluşturuyor. Tüketicilerin e-ticarette en çok alışveriş yaptığı alan ise giyim sektörü olarak karşımıza çıkıyor. Giyim sektörü, e-ticaretin neredeyse %85’ini oluşturuyor.

E-ticarete Katılan İşletme Sayısı Artıyor

E-ticaretin büyümesi yalnızca tüketici bazında değil. Aynı zamanda sektördeki işletme sayısı da her geçen gün artıyor. E-ticarete katılan işletme sayısı 2015 yılından bugüne kadar %45 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl içerisinden internet üzerinden satış paylarını arttırdığını belirten şirketlerin oranı %65 seviyesinde. Diğer yandan işletmelerin %22’si de online satış kanalı için ek istihdam alanı oluşturduğunu belirtiyor. Aynı artışın covid -19’un sona ermesiyle de devam edeceği düşünülüyor.

covid-19-etkisiyle-e-ticaret-sektoru-genisledi
Photo by Carlos Muza on Unsplash

Son olarak koronavirüs pandemisi, insanların alışveriş alışkanlıkları üzerinde bir devrim yarattı. Diğer yandan Pandemi ile birlikte e-ticaret sektörü muhteşem bir gelişim gösterdi. Birçok otoriteye göre önümüzdeki yıllarda e-ticaretin payı daha da artacak. Hatta lojistik, ödeme sistemi gibi faktörlerin gelişmesiyle birlikte geleneksel ticaretin yerini alacağı dahi tahmin ediliyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar