Çocuklarımıza Fayda Sağlayacak En Önemli Öğreti: İkinci Dil

Paylaşmayı unutmayın.

Çocuklarımıza Fayda Sağlayacak En Önemli Öğreti: İkinci Dil – İkinci bir dil öğrenmek, geçmişte endişe duyulan dil karmaşasına, dil gecikmesine veya bilişsel eksikliğe neden olmaz. İkinci bir dil öğrenen çocuklar, dış uyaranlara rağmen, yalnızca bir dil bilen çocuklardan daha iyi dikkatlerini sürdürebilirler. Uzmanlar, küçük çocuklara ikinci bir dili nasıl konuşacaklarını öğretmenin zihin gelişimi için faydalı olduğunu bildirdi.

@avcılarhospital

Dünyanın dört bir yanından dilbilim, gelişimsel ve deneysel psikoloji ve sinirbilim gibi çok çeşitli alanlar mevcut. Bu çok dillilik projeleri, dünyadaki diğer laboratuvarlardan alınan birçok araştırma sonucuyla birlikte, çocukların birden fazla dili öğrenebileceğini ve hatta dillerle çevrelenmiş olsalar bile bunu doğal olarak yapacaklarını onaylıyor. İlk dil ediniminin gizemi Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen Dil Edinimi Çalışmaları için Sanal Merkezi’nin (VCLA) kurucu üyesi Lust, bir çocuğun doğal olarak aynı anda birden fazla dili edinebileceğini ve bunun zeka gelişimine de fazlaca katkı sağlayacağını dile getiriyor.

Çocuklarımıza Fayda Sağlayacak En Önemli Öğreti: İkinci Dil

Dil Öğrenme Yolları

İkinci bir dil öğrenmenin en etkili yolu, küçük çocuğu ikinci dilin etrafını saran durumlara sokmaktır. Ve bir çocuk ikinci bir dili ne kadar erken öğrenirse, çocuğun doğal dil yeterliliğine o kadar çabuk ulaşacağı söyleniyor.

@egitimajansı

Lust, “İnsani gelişmenin en büyük başarılarından biri dil öğrenmektir” diyor. “Çocukların doğumdan itibaren karmaşık dili öğrenme görevini başarmak için ne kadar donanımlı oldukları dikkate değer.”

CLAL’de, VCLA ve Yang ile birlikte Lust ve meslektaşları, yerel anaokullarına dalma yoluyla 3 yaşında ilk kez İngilizce edinen birkaç küçük çocuğun vaka çalışmalarını inceliyor.

@degisimterapi

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler gibi, dili bilinçli olarak öğrenmek yerine küçüklükten edinen çocukların, dil ve kültür hakkında daha iyi bir telaffuza sahip olma ve daha iyi hissetme olasılığı daha yüksektir. Tek dilli çocuklar ergenlik çağına geldiklerinde ve daha bilinçli hale geldiklerinde, dili anlama yetenekleri azalır ve gramer temelli programlar aracılığıyla bilinçli olarak İngilizce çalışmak zorunda olduklarını hissederler. Bu değişimin gerçekleştiği yaş, büyük ölçüde çocuğun bireysel gelişimine, düzeylerine ve toplumunun beklentilerine bağlıdır.

İkinci Dil – Konuşma Aşamaları

cocuklarimiza-fayda-saglayacak-en-onemli-ogreti:-ikinci-dil
@activeforlifes

Bir süre sonra, İngilizce seanslarının sıklığına bağlı olarak, her çocuk (kızlar genellikle erkeklerden daha hızlıdır) tek tük kelimeler (‘kedi’, ‘ev’) veya hazır kısa cümlelerle (‘Bu nedir?’, ‘) Bu benim kitabım ‘,’ yapamam ‘,’ Bu bir araba ‘,’ Eve gitme zamanı ‘) diyaloglar kurmaya başlar. Çocuk, bazılarının birden fazla sözcük içerebileceğini fark etmeden, telaffuzu tam olarak taklit ederek bunları ezberlemiştir. Bu aşama, çocuk kendi cümlelerini oluşturmaya hazır olmadan önce diyaloğun kısa yolu olarak onu kullanarak daha fazla dili öğrenene kadar bir süre daha devam eder.

Dilini Geliştirmek

Yavaş yavaş çocuklar ezberlenmiş tek bir sözcükten (‘bir köpek’, ‘kahverengi bir köpek’, ‘kahverengi ve siyah bir köpek’) sözcükler ekledikleri veya ezberlenmiş tek bir dilden oluşan cümleler oluştururlar. Genelde kendi girdilerini eklerler (‘Bu benim koltuğum’, ‘Oyun zamanı’). İngilizceye maruz kalma sıklığına ve deneyim kalitesine bağlı olarak, çocuklar yavaş yavaş tam cümleler oluşturmaya başlarlar.

Hatalar

cocuklarimiza-fayda-saglayacak-en-onemli-ogreti:-ikinci-dil
@egitimheryerde

Çocuklara bir hata yaptıkları söylenmemelidir çünkü herhangi bir düzeltme anında motivasyonları düşebilir. Hatalar, İngilizcenin gramer kurallarını çözme sürecinin bir parçası olabilir veya telaffuzda bir hata olabilir. Ana dillerini öğrenirken olduğu gibi, çocuklar yetişkinin aynı dili doğru bir şekilde tekrar etme fırsatı bulurlarsa, kendi zamanlarında kendilerini düzelteceklerdir.

Cinsiyet farklılıkları

cocuklarimiza-fayda-saglayacak-en-onemli-ogreti:-ikinci-dil
@cocukludunya

Erkeklerin beyinleri kızlardan farklı şekilde gelişir ve bu, erkeklerin dili nasıl alıp kullandığını etkiler. Bazen karma sınıflar, kızların doğal dil kullanma becerilerinin gölgesinde kalabilecek erkekler için çok az şey sağlar. Genç erkekler potansiyellerine ulaşacaklarsa, kızlarla bazı farklı dil deneyimlerine ihtiyaç duyarlar ve başarıları kızlarınkilerle karşılaştırılmamalıdır.

İkinci Dil ve Dil Öğrenme Ortamları

Küçük çocukların kendilerini güvende hissetmeleri ve İngilizceyi kullanmanın bariz bir nedeni olduğunu bilmeleri gerekir.

Aktiviteler, zaten bildikleri bazı ilginç günlük aktivitelerle bağlantılı olmalıdır, eğlenceli olmalıdır ki çocukları kendine çeksin. Örneğin İngilizce resimli bir kitabı paylaşmak, İngilizce bir tekerleme söylemek, ‘İngilizce’ bir atıştırmalık yemek.

cocuklarimiza-fayda-saglayacak-en-onemli-ogreti:-ikinci-dil
@parentmap

İngilizce oturumları eğlenceli ve ilgi çekicidir, çocukların kendi dillerinde zaten anladıkları kavramlara odaklanır. Bu şekilde çocuklar iki şey öğreniyorlar, yeni bir kavram ve yeni bir dil, sadece zaten bildikleri bir şey hakkında konuşmak için İngilizceyi öğreniyorlar.

Genel ilgiyi anlamaya yardımcı olduğundan ve artırdığından, faaliyetler mümkün olduğunda belirli nesnelerle desteklenmesi öğretilenin akılda kalıcılığını arttırır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar