Çocuklar İçin Websitesi Tasarlamak: Eğilimler ve Yöntemler

çocuklar için web sitesi tasarlama hususunda dikkat edilecek yöntemler ve uygulamalar

Paylaşmayı unutmayın.

Çocuklar İçin Websitesi Tasarlamak: Eğilimler ve Yöntemler – Çocuklar için websitesi tasarlamak eğlendirirken öğretmek gibi bir misyona sahip olmayı ve çocuk gelişimi için uygun olma sorumluluğunu üstlenmeyi gerektirir. Elbette bunun için de göz önüne alınacak eğilimler ve izlenmesi gereken yöntemler vardır. Dikkat çekmek, eğlendirmek ve eğitmek için büyük, ışıltılı ve cesur olmak gerekir.

Çocuklar için bir websitesi tasarlamak, yetişkinler için bir web sitesi tasarlamaktan tamamen farklı bir oyun gibidir. Yetişkinlerin aksine, çocuklar bir web sitesinde bilgi aramazlar. İster oyunlar, videolar, bulmacalar, isterse hikayeler veya boyama olsun, onlar eğlenmek ve öğrenmek için eğlence, eğitim ve uğraş arıyorlar. Sürekli doyum arayan minik boyutlu insanlar için bir web sitesini en iyi nasıl tasarlarsınız? İnce işlevselliği ve ölçülü renk paletini unutun. Şimdi büyük, ışıltılı ve cesur olma zamanı. Çünkü anlaşılması kolay, kullanımı basit ve bakması heyecan verici değilse, çocuklar dikkatlerini çeken ve koruyabilen bir sonraki websitesine, oyun veya oyuncağa giderler. Dolayısıyla, çocuklar için web siteleri tasarlamak söz konusu olduğunda, içsel çocuğunuzu serbest bırakın, yaşa uygun düşünüp bu eğilimleri ve en iyi yöntemleri göz önüne alın.

Çocuklar İçin Websitesi Tasarlamak

1- Farklı Yaş Grupları İçin Tasarım

Belirli yaş grubundaki çocukları hedeflemek özellikle çocuklar giderek internet kullanmakta daha ustalaştıklarından çok önemlidir. Araştırmalar, çocukların yaş farklılıklarının tam olarak farkında olduklarını ve ‘çok çocukça’ olarak gördükleri bir şeyle meşgul olmayacaklarını ve ‘çok büyükler için’ buldukları bir şeyle etkileşimde zorluk çekeceklerini göstermektedir. Bu nedenle, çocuklar için tasarım, farklı kullanılabilirlik yaklaşımları ve dar hedefli içerik gerektirir.

3-5 Yaş Aralığı

Parlak renkler ve sesler, çocuklar için çekici sevimli karakterler ve tanıdık doğa temaları 3-5 yaş arası çocukların dikkatini çekecektir. Bu gençler henüz okuma becerilerini geliştirmedikleri için metin sınırlandırılmalı ve tek kelimeyle sınırlı tutulmalıdır.

3-5 yaş aralığındaki çocuklar için web sitesi tasarlamak
@peepandthebigwideworld

Peep and the Big Wide World tüm bu unsurları mavi gökyüzü ve yeşil çim arka plan önünde sevimli, renkli karakterler ile çok küçük çocuklara hitap etmek için kullanır. Eğlence ve öğrenme için farklı bölümler vardır ve her biri daha sevimli görüntüler ve ebeveynlerin yardımcı olabileceği belirgin başlıklar ile açıkça belirginleştirilmiştir. Spot the Dog’un maceraları 1980’den beri çocuklar arasında popülerdir. Parlak, doygun renkler ve cesur taslaklara sahip resimlerle Fun With Spot websitesi de küçük çocuklara eğlenceli ve samimi öğrenme olanağı sunar.

6-8 Yaş Aralığı

6-8 yaş arası çocuklar biraz daha meydan okumayı sever. Onlar, küçük çocuklar için olan web sitelerinin ötesine geçtiklerini kabul etmek istiyorlar. Renkler parlak kalır ancak derinlik eklenir; grafikler ve görüntüler daha yoğun veya katmanlı hale gelir ve karakterler daha insana benzerdir. Tipografi ise daha fazla kelime ile hala çok basit ve okunması kolay olmalıdır.

6-8 yaş aralığı çocuklar için tasarlanmış bir websitesi örneği: susam sokağı
@sesamestreet

Starfall çocuklara okumayı öğretmeye adanmış bir websitesidir. Web sitesinde çok sayıda hayvan, insan ve tanınabilir nesnenin yanı sıra daha 6-8 yaş arası çocuklara tanıdık gelecek kelimeler var. Çocukların televizyon yayın ağları ve şovları, en iyi çocuk websitelerinin bazılarına sahiptir, çünkü üreticiler çocukları nasıl meşgul edecekleri, eğlendirecekleri ve eğitecekleri konusunda oldukça duyarlıdır. Susam Sokağı‘nın websitesi de klasik televizyon karakterlerine sahiptir ve düzeni gölgelendirme ve çerçeveli kutulardan derinliğe sahiptir.

9-12 Yaş Aralığı

9-12 yaş arası çocuklar internet konusunda giderek daha fazla yetkinlik kazanmakta ve kendilerini daha fazla büyümüş hissettiren websiteleri aramaktadır. Tipografi basit ve renk doygun kalırken, paletler daha karmaşık ve kelime yapısı daha geleneksel hale gelir.

beverlycleary web sitesi 9-12 yaş aralığı için tasarlanmış siteler için bir örnek
@beverlycleary

Çocukların çok sevdiği Beverly Cleary‘nin kitaplarının websitesinde daha gerçekçi çizimler, kitapların içeriği hakkında cümleler ve hem doygun hem de yumuşak renk tonlarını içeren bir palet var. Hedef yaş aralığındaki bir kızın fotoğrafını kullanan Build a Bear websitesi de küçük çocuklar için olanlardan farklıdır.

Şimdi farklı yaş grupları için websitelerinde bazı genel yöntemleri ele aldık, şimdi çocuklar için websiteleri tasarlamanın bazı estetik, işlevsel ve etkileşimli özelliklerine bakalım.

2- Cesur ve Parlak Olmak

Çocuklar İçin Renkler: Parlak Renkler Kullanın

Renk söz konusu olduğunda, dikkat çekmek için çok sayıda parlak ve canlı renkler kullanın. Birincil ve ikincil renkler olan kırmızı, mavi, sarı, yeşil, mor ve turuncu mutlu renkler ve popüler seçeneklerdir ve renk şemaları hepsini ve daha fazlasını içerebilir.

çocuklar için websitesi tasarlarken renklerin doğru kullanımı önemlidir
@speedkids

Pastel ve mücevher tonlarını sınırlı kullanın veya yukarıdaki Beverly Cleary websitesi gibi doygun renklerle birlikte kullanın. Her şeyden önce, renklerle eğlenin ve kuralları çiğneyin çünkü hepsi çocukların dikkatini çekmekle ilgilidir. Speed Kids ve Moshi Monsters gibi websiteleri, arka planda biraz daha az doygun tonlar ve gradyanlar ile ön planda parlak, doygun renklerin bir paletini kullanıyor. Speed Kids kırmızı, yeşil ve sarı baskın olan birçok birincil ve ikincil renk kullanırken, Moshi Monsters pembe, mor ve kahverenginin çeşitli tonlarıyla daha karmaşık bir palet kullanır. Her ikisi de çocukları çekmek için canlı ve hayat doludur.

Mutlu Bir Hava Yaratın

Çocuklar bir websitesinden mutlu bir deneyim ister, bu yüzden tıpkı parlak ve mutlu renkler gibi, web sitesinin genel ruh hali de bu olmalıdır. Gülen yüzler, neşeli karakterler, enerjik hareketler ve olumlu sözler, eğlence ve samimiyetle dolu bir deneyime katkıda bulunacaktır.

çocuklar için eğlenceli websiteleri
@peppapig

Çocuklar Disney ve Peppa Pig karakterlerini çok iyi bilmektedir ve web sitelerinde her bir karakterin kulaklarına kadar uzanan bir gülümsemesi vardır.

Bilinen Ögeleri Birleştirin

Tanınabilir şekilleri kullanmak, özellikle daha küçük olanların öğrenme sürecini teşvik ettiği ve pekiştirdiği için çocuklara hitap eder. Hayvanlar, doğadan şekiller ve evin etrafındaki nesneler çocuklara tanıdık ve tanımlanabilir gelir ve onların görsel ve dokunsal dünyalarının çoğunu oluşturur.

abc kids
@abc.net.au

ABC Kids, websitesini arılar, gülen yüzler ve siteye renk ve hayat katan diğer tanımlanabilir nesnelerle yapılandırmıştır, Nick Jr websitesi ise animasyonlu kamyonlar ve hatta Eyfel Kulesi’nin görüntüsü ile biraz daha gelişmiştir. Bu çok eğlenceli ve yoğun websitelerinin bakılacak çok şeyi olduğu gibi farklı yaş gruplarını hedeflemelerine rağmen her ikisinin de benzer öğeleri vardır.

Alışılagelmişin Dışına Çıkın

Çocuklar için websitesi tasarlamak hususunda dikkat çekmek için alışılagelmiş düzenin dışına çıkın, ekran boyunca ve yukarı ve aşağı birçok odak noktasını içeren yapılandırılmamış bir düzeni deneyin.

cyberchase websitesi geleneksel bir websitesinin dışına çıkar
@pbskids.org

Temel olarak, çocuklara gözlerini ve beyinlerini meşgul edecek çok şey verin. PBS Kids, çocuklar için her biri ilgi çekici, eğlenceli ve eğitici çok çeşitli web sitelerine sahiptir. Bu Cyberchase ve Design Squad siteleri, bir websitesinin geleneksel yapısını kırmanın ve çocuklara birçok odak noktası sağlamanın örnekleridir.

Derinlemesine Bir Dünya Yaratın

Görsel derinliğe sahip bir websitesi oluşturmak, ekran dünyasının daha gerçek görünmesini ve hissettirmesini sağlar ve özellikle çocuklar büyüdükçe ve tipik bir websitesinin nasıl göründüğünü bildiklerinden oldukça önemlidir. Daha gerçekçi bir görüş oluşturmak için gölgeler, eğimli efektler, üç boyutlu modelleme kullanılır.

pbs kids derinlemesine bir dünya yaratır
@pbskids.org/noah/characters

PBS Kids ‘Oh Noah! eğlence dolu bir sirkken, Sveriges Radioapan mantarlar, maymunlar ve çiçekler ile fantastik bir ortamdır. Her iki site de, derinliği göstermek ve görsel olarak çocuklar için üç boyutlu bir dünya yaratmak için gölgeler, degradeler ve değişen tonlar ve gölgeler kullanır.Bu web siteleri, bir çocuğun hemen girmesine hazır gibi görünmektedir.

3- Fonksiyonel Özellikler

Gezinim, simgeler ve harekete geçirecek mesaj açık olmalıdır.

Çocuklar için bir websitesi kullanıcı dostu olmalıdır, bu nedenle simgeler, gezinme ve harekete geçirici mesaj düğmelerinin çok iyi değerlendirildiğinden emin olun. Metin yerine büyük düğmeler ve grafikler kullanın ve açıkça öne çıkmak için bunları belirginleştirin ve basitleştirin. Ayrıca, kullanılabilirlik testi yapmak ve çocukların sitede nasıl gezindiğini izlemek de iyi bir fikirdir.

Çocukların bir fareyi hareket ettirmede veya dokunmatik yüzey veya dokunmatik ekran kullanmada daha fazla güçlük yaşadıklarını unutmayın, bu nedenle, özellikle küçük olanlar için, arabellekleme mesafelerini ve tıklanabilir alanları, daha fazla yanlış tıklamayı en aza indirmeye yardımcı olmak için daha büyük tutun.

cbeebies web sitesi
@cbeebies

CBeebies ve Knowledge Kids sitelerinin gösterdiği gibi, açık ve büyük boyutlu simgeleri bulmak ve tıklamak kolaydır. Gezinme simgeleri, her birinin içeriğiyle ilgili basit metin ve grafik görüntülerle de işaretlenir.

Tipografiyi Basit Tutun

Tipografinin mümkün olduğunca basit tutulması gerekir, bu nedenle birkaç temel öneri uygulanır:

  1. Metni okunmayı mümkün olduğunca kolaylaştırmak için her zaman sans serif yazı tiplerini kullanın.
  2. Tipografi paleti sadece bir yazı tipinden oluşmalı, belki büyük çocuklar için iki tane olmalıdır.
  3. Yazı tipi efektlerinden kaçının.
  4. Harflerin ve kelimelerin kapanmadığından emin olun.
  5. Arka planda öne çıkacak bir renk kullanın.
  6. Küçük çocuklar için 14 punto yazı tipini, büyük çocuklar için 12 punto yazı tipini kullanın.
  7. Çocukların okumakta zorlanmaması için açık ve basit bir metin kullanın.
çocuklar için we sitesi tasarlamada sans serif yazı tipi en uygunudur
@pbskids

PBS Kids websiteleri sans serif yazı tipini kullanır. Buna ek olarak, Writer’s Contest websitesi tüm beyaz harfleri mavi, mor ve yeşil arka planlarda öne çıkararak kullanır, Between the Lions websitesindeki metinde ekstra vurgu ve farklı renkli arka planlardan ayırt etmek için bir çerçeve bulunur.

4- İnteraktif Özellikler

Bir Hikaye Teması Geliştirin

Bir hikaye teması, çocukların ilgisini çekmeye ve onlar ile websitesi arasında bir bağlantı oluşturmaya yardımcı olacaktır. Bu hikaye teması, ayar ve karakterler de dahil olmak üzere websitesi tasarımının odağı olabilir ve sitenin farklı sayfalarında, bölümlerinde ve etkileşimli öğelerinde devam edebilir.

seussville
@seussville

Seussville sitesi, hikaye anlatma ve çocuk eğlendirme ustası olan Dr. Seuss’un birçok çocuk hikayesini eğlenceli şekilde anlattığı bir sitedir. Sitenin hikaye teması çocukları eğlendirmektir. Site animasyonlar ve sesler ile ilgi çekici ve etkileşimlidir ve çocukların tekrar tekrar gelmelerini sağlayacaktır.

Karakterler Geliştirin

Çocuklar animasyon karakterleri, özellikle de mutlu, arkadaş canlısı, sevimli karakterleri sever. Bunlar yeni oluşturulan karakterler olabilir veya televizyon şovlarından, filmlerden veya oyunlardan karakterler de olabilir. (Not: Ticari lisanslı karakterler veya resimler kullanmadan önce tüm lisanslama haklarını kontrol edin). Onlara bir gülümseme verin ve onu büyütün ya da bir ses veya melodi verin.

club penguin
@create.cprewritten

Club Penguin ve İtfaiyeci Sam adlı iki websitesi oldukça farklı karakter gelişimi kullanıyor. Club Penguin, çocukların penguen karakterlerini özelleştirmelerini ve adlandırmasını sağlarken, İtfaiyeci Sam popüler çocuk televizyon şovu karakterlerine dayanıyor. Her ikisi de çocukları kalmaya teşvik etmek için animasyonlu, mutlu ve renkli.

Animasyon ve Ses Kullanın

Etkileşimli sesler, müzik ve seslendirmelerle çocukların duyularını harekete geçirin ve teşvik edin. Tanıdık sesler ve melodiler, çocukların gerçek dünyadan bildiklerini hatırlamaları ve pekiştirmeleri için iyi bir yoldur. Beklenmeyen animasyonlar ve sesler, çocuklar için sürpriz unsurunu koruyarak onları meşgul etmenize yardımcı olur.

Videoları, Oyunları ve Etkinlikleri Birleştirin

Etkileşimli özellikler, çocukları eğlendirmek ve/ veya eğitmek için temel amaç olmalıdır. Videolar, oyunlar ve etkinliklerin tümü dinleme, okuma ve aritmetiği zenginleştirmek için kullanılabilir; ve boyama sayfaları gibi yazdırılabilir etkinlikler yaratıcılığı, koordinasyonu ve hayal gücünü geliştirir.

çocuklara bilgisayar kullanımlarından sonra yapacak aktiviteler sunun
@kids.sandiegozoo

The San Diego Zoo ve ABC Kids Make and Do websiteleri, çocuklara bilgisayar veya tablet kullanımlarından sonra yapabilecekleri aktiviteler sağlar. El işleri ve renklendirilmiş çıktılar onları eğlendirmeye devam edecek ve web sitesinin aynı temalarına ve karakterlerine dayanarak unutulmaz bir çevrimdışı deneyim sağlayacaktır.

5- Sorumlu Olmak

Eğitimi Teşvik Edin

Genç zihinler öğrenmeyi sever ve bir websitesi bu öğrenmeyi eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmek için harika bir fırsattır. Gençleri, öğrenme, etkinlik ve bulmacaları içeren oyunlar ve aktivitelerle eğitin ve başarılarını teşvik etmek için rozetler ve seviyeler gibi ödüller oluşturun.

funbrain gibi websiteleri çocukları öğrenmeye teşvik eder
@funbrain

Matematik, okuma ve bulmacalar Funbrain ve Mike the Knight sitelerinin gösterdiği gibi, çocukları öğrenmeye teşvik etmenin eğlenceli ve kolay yoludur. Bir kategoriye tıkladıktan sonra, onları saatlerce eğlendirecek ve öğrenmelerini teşvik edecek birçok farklı seçenek var.

Ebeveynleri Bilgilendirin

Ebeveynlerin websiteleri konusunda endişelenmesi için birçok neden vardır, bu nedenle websitesinin güvenli ve yaşa uygun olduğundan emin olmalarını sağlamak önemlidir. Ebeveynler için websitesinin amacını özetleyen ve ebeveynlere ihtiyaç duyabilecekleri gerekli bilgileri sağlayan bir bölüm ekleyin. Ebeveynlerin siteniz hakkında öğrenmek istediği bilgilerin neler olduğundan emin değilseniz de anket yapmayı düşünebilirsiniz.

Reklam Tercihlerinize Dikkat Edin

Çocukların, özellikle de küçük çocukların, reklam ve tanıtımı gerçek içerikten ayıramayacağına dikkat edin. Reklam olup olmadığı siteye bağlıdır, ancak websitesinin amacını ve uygun olup olmadığını göz önünde bulundurun.

Şimdi Sizin Sıranız!

Çocuklar için bir websitesi tasarlamak, yetişkinler için bir websitesi tasarlama kurallarının dışına çıkmak ve farklı düşünmek ve çok eğlenmek için bir fırsattır. Büyük, parlak ve cesur olun; teşvik edin, eğlendirin ve eğitin.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar