Çin’in Uzay Aracı Zhurong’dan Selfie

Paylaşmayı unutmayın.

Çin’in Uzay Aracı Zhurong’dan Selfie. Çin’in uzay aracı geçtiğimiz günlerde kızıl gezegene, bir diğer adıyla Mars’a başarılı bir iniş gerçekleştirmişti. İnişin üstünden 5 hafta geçmesinin ardından birçok ayrıntının yer aldığı bir selfie geldi. Mayıs ayında iniş yapan araçtan kablosuz kamerayla çekilmiş fotoğraf geldi. Fotoğrafta uzay aracı ön planda tutulurken birçok ayrıntının yer aldığını söylemekte mümkün.

Fotoğrafta yer alan, Zhurong’un sağında kalan, 6 tekerlekli diğer araç ise taşıma platformu niteliği taşıyor. Bu araç, Zhurong’un Mars yüzeyine daha yumuşak bir şekilde iniş yapmasını sağlıyor. Fotoğrafta yer alan her iki aracın üzerinde de Çin bayrağı yer alıyor.

Çin’in Uzay Aracı Zhurong’dan Selfie

cinin-uzay-araci-zhurongdan-selfie
@webtekno

Uzay aracı yalnızca bir fotoğraf göndermekle kalmadı. Kablosuz kamera tarafından çekilen fotoğrafların birinde ise taşıma platformu olarak nitelendirdiğimiz aracın arka kısmında yer alan bir eklenti dikkat çekiyor. Eklentinin, platformda yer alma amacının aracın inişini kolaylaştırmak olduğu görülüyor. Ayrıca eklentinin yüzeyle temas ettiği yerde, yüzey üzerinde bazı izlerin oluştuğunu söylemek mümkündür.

Zhoung’dan gelen 3. Fotoğraf ise aracın iniş gerçekleştirdiği yerden geldi. Aracın iniş yaptığı ve fotoğraflarında çekildiği bölge, Mars’ın kuzey yarım küresinde yer alan bir alan. Bu bölgeye Utopia Planitia ismi veriliyor. Tüm görüntüler, Çin Ulusal Uzay Ajansı’nın yaptığı bir törenle birlikte kamuoyuna sunuldu. Zhoung’un yaptığı iş, Mars’ı tam anlamıyla keşfetme ve inceleyebilme açısından büyük bir önem taşıyor.

Uzay Aracı Zhurong Hakkında Bilinenler – Çin’in Uzay Aracı

Bilim insanlarının tahminlerine göre Zhurong, en az 90 Mars günü boyunca görev yapmaya devam edecek. Diğer yandan en az 90 günlük aktif görev, bugüne kadar Mars hakkında yapılan en geniş çaplı araştırmalardan birisi olarak tarihe geçecek. Zhurong, 2000’li yılların henüz başında NASA tarafından üretilen Opportunity ve Spirit araçlarına, fiziksel açıdan benzerlik gösteriyor. Aracın ek platformlar ile birlikte ağırlığı 240 kilo civarında. Anlık olarak konum verileri paylaşma ve fotoğraf çekme için üzerinde kamera bulunuyr. Zhurong uzay aracı özelliklerinden en çok öne çıkan ve asıl önemli nokta ise araç içerisinde yer alan donanımlar.

@habergement

Son olarak aracın içerisinde farklı amaçlarla kullanılma üzere birçok araç yer alıyor. Bu araçlar; çevrenin genel yapısını araştırmak, yüzeyde yer alan kayaları incelemek gibi çeşitli amaçlarla kullanılıyor.

Zhurong tıpkı Amerika Birleşik Devletleri’nin göndermiş olduğu Curiosity ve Perseverance gibi kayaları değerlendirmek için de gerekli donanımlara sahip. Ayrıca yer altını araştırmak için gerekli sistemler de sahip. Aynı amaçlarla kullanılan başka bir sistemi ABD’nin göndermiş olduğu Perseverance adlı araçta da görmüştük. Ancak durum ne olursa olsun Çin’in yaptığı araştırmaları henüz NASA’nınkilerle kıyaslamak pek mümkün değil. Zhurong’un araştırmaları, NASA tarafından yapılan araştırmaların yanında başlangıç seviyesinde kalıyor. Fakat yine de Zhurong uzay aracının ileride neler başarabileceği ciddi anlamda merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar