Cheesecake Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

cheesecake

Paylaşmayı unutmayın.

Cheesecake Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır? – Cheesecake kelime anlamı itibariyle peynirli kek demektir. Temel maddesi tuzlu bir besin olan peynirdir. Farklı soslar ve malzemeler ile içeriği ve görseli değiştirilebilir. Bilinirliğini son yıllarda değişen ve gelişen kafe kültürü ile arttırmış olsa da aslında tatlı dünya mutfağı için yeni bir lezzet değildir. Pek çoğumuz için şaşırtıcı olacak fakat cheesecake tarihi Antik Yunan’a kadar dayanan bir tatlıdır. M.Ö. 776 yılında ilk olimpiyat oyunlarında yarışacak olan atletlere cheesecake verilmiştir. Sonrasında Roma İmparatorluğu Yunanistan’ı işgal edince aradaki kültürel etkileşim dolayısıyla tarifi Romalılar da öğrenmiş, buradan bütün Avrupa’ya ve göç eden insanlar vasıtası ile de Amerika’ya yayılmıştır. Bugün artık evrensel bir nitelik taşıyan bu lezzet dünyanın her yerinde farklı bir usulle yapılıyor. Bunun öncelikli sebebi ise kekin temel malzemesi olan peynirin yapıldığı ülkenin yeme-içme kültürüne göre farklı tercih edilmesidir. Örneğin İtalyan stili ile yapılan cheesecakelerde ricotto peyniri tercih edilirken, New York stilinde çoğunlukla krem peynir kullanılır. Almanlar ise quark peynirini tercih ederler.

Cheesecake Çeşitleri Nelerdir?

pixabay.com

Gastronominin gelişmesiyle beraber pastacılıkta epeyce yol kat etti. Bunda elbette ürün çeşitliliğinin katkısı büyük. Cheseecake de bu gelişimle beraber menülerde daha sık karşımıza çıkar vaziyette. Tam da bu noktada belirtmek gerekir ki cheesecake pek çok tatlıya göre daha uzun süre muhafaza edilebilir. Uzun süre saklanabilmesi pek tabii pek çok fırının, kafenin işini kolaylaştırır bir özellik. O yüzdendir ki bu gün kafeler de çeşit çeşit cheescake var. Bunlardan bir kaçını sayıca olursak hemen her kafede bulabileceğiniz limonlu, frambuazlı cheescake çeşitlerini ve karşımıza sık çıkmasada mutlaka denenmesi gereken kahveli, yaban mersinli ve kestaneli cheesecake çeşitlerini örnek olarak verebilir.

San Sebastian Cheesecake ‘in Sırrı Nedir?

 Cheesecake çeşitliliği aslında epey fazla bir tatlı iken san Sebastian cheesecake öteki çeşitlere nazaran son bir iki yılda bilinirliğini epeyce arttırdı ve popüler bir gastronomik lezzet haline geldi diyebiliriz. Pek çok cake çeşidi varken insanların son yıllarda özellikle rağbet gösterdiği San Sebastian cheesecake ‘İspanyol usulü yanık cheseecake olarak bilinir.’Bu cheescake ötekilerden farklı olarak peynir karışımından oluşuyor ve öteki cheescakelerdeki gibi bir taban katmanı yok. Ortası epeyce yumuşak, altı ve üstü de yanık halde servis ediliyor. Bazı şefler bu kekin İspanya’dan daha çok Türkiye’de tutmasının sebebini ise özellikle yanık oluşu itibariyle tadının fırın sütlacı andırmasına yoruyor.

En Lezzetli Cheescake’ler Nerede Yenir?

pixabay.com

B Blok Bakery İstanbul/ Akaretler’ de bulunan bir kafe. San Sebastian Cheesecake denemek isteyenlere sıklıkla önerilen yerdir.

Starbucks’ta ki favori cheesecakeler içinse klasik usul limonlu cheesecake’i ve brownie cheescake’i önerebiliriz. Ayrıca Starbucks halloween zamanı balkabaklı cheesecakede çıkarıyor. Pek çok kişi halloween zamanını bu yüzden iple çekiyor.

Bir diğer favorimiz ise The Cheesecake Engineer’ın yaptığı pek çok çeşidi bulunun ev yapımı cheesecakeler. Limonlu, elmalı tarçınlı ve incir cevizli (bu çeşit aynı zamanda yazarımızın favorisidir) cheesecakeleri gerçekten denemeye değer.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar