Modern Sanatla Buluşma Noktamız: Bienal

bienal

Paylaşmayı unutmayın.

Modern Sanatla Buluşma Noktamız: Bienal – Şu sıralar İstanbul’da herkesin dilinde olan bir terim var. Bienal… Peki nedir bu Bienal? Neden herkes bundan bahsediyor? Öncelikle kelime anlamına değinelim. Fransızca “her bir diğer yıl” anlamına gelen bu kelime, sanatsal veya kültürel faaliyetler içeren, iki yılda bir düzenlenen etkinliklere verilen isimdir. Venedik Bienali 1895’ten beri düzenlenen en eski bienaldir.

Günümüzde bienaller geniş içeriklere sahip olup pek çok sanatçı ve sanatsevere ev sahipliği yapıyor. Bünyesinde barındırdığı sanatçılara ve bulundukları kentlere kendilerini dünyaya sunma fırsatı veren bienaller onlara ekonomik anlamda da değer kazandırıyor.

Her bienalin farklı bir teması var ve yapıldıkları bölgeyi temsilen yerel bir karakter de taşıyorlar. Uluslararası etkinlikler olan bienaller iki yılda bir düzenlendikleri için bu iki yıllık süreçte yoğun bir hazırlık gerekiyor. Bu hazırlık dönemini yöneten bir kişi oluyor bu kişiye “küratör” deniyor. Sanat tarihine ve güncel meselelere hakim olan küratörlerin bienalin temasını ve sergilerin açılacağı lokasyonları belirleme, eserleri ile fark yaratan ve bienale değer katacak sanatçıları seçme gibi görevleri var. Aynı zamanda bienali insanlara duyurmak da onun yöneteceği bir süreç.

Dünyada En Bilinen Bienal ‘lerden Bazıları

Dünyanın İlk Bienali: La Biennale di Venezia

1895 yılında düzenlenen Venedik Bienali dünyadaki ilk bienaldir. Yıllardır Giardini’de gerçekleşen bu bienal ilk zamanlarda Avrupa sanatı ve sanatçılarına ağırlık verse de 2019’da 58. Kez kapılarını açarken artık tüm dünyadan farklı kültürleri temsil eden sanatçıları barındırıyor.

Manifesta Bienal

Avrupa Çağdaş Sanat Bienali adıyla da bilinen Manifesta 1996’dan itibaren her iki yılda bir Avrupa’nın farklı bir kentinde gerçekleşmesiyle diğer bienallerden farklılaşıyor. Manifesta için her yıl Avrupa’nın sanat başkenti olarak göz önüne çıkmamış kentlerinden biri seçiliyor. İlk kez Rotterdam’da gerçekleşen bienal daha sonra Ljubljana (Slovenya), Frankfurt (Almanya), San Sebastian (İspanya), Lefkoşa (Kıbrıs / iptal edildi), Alto Adige bölgesi (İtalya), Murcia (İspanya), Limburg (Belçika), St. Petersburg (Rusya), Zürih (İsviçre) ve  Palermo’dan (İtalya) geçti . Manifesta’nın 13.sü 2020’de Marsilya’da (Fransa), 14.sü ise 2022’de Priştina’da (Kosova) düzenlenecek.

The Whitney Bienal

Avrupa’daki bienallerden farklı olarak Whitney Bienali uluslararası bir sergi değil yalnızca Amerikan sanatı ve sanatçılarını içinde barındırıyor. Tarihsel açıdan bakıldığında İlki 1932’de Whitney Museum of American Art’ın kurucusu Gertrude Vanderbilt Whitney tarafından düzenlendi. Amerika sanatındaki gelişmeleri gösteren en uzun süreli sergi olan bienal bu yıl 17 Mayıs’ta başladı ve 22 Eylül’de son buluyor.

Ve İstanbul Bienali…

1987’den beri düzenlenen İstanbul Bienali çoğu sanat mecraları ve platformlarında dünyanın en önemli bienalleri arasında ilk 10’da yer alıyor. Bu yıl İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda 16.sı gerçekleştirilen bienal 14 Eylül 2019’da kapılarını açtı. Bu yılki teması ise şu anda tüm dünyada konuşulan, okyanuslarda dolaşan atık yığını “Yedinci Kıta”. Küratörlüğünü ise Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud üstleniyor. Farklı coğrafya ve kültürleri temsil eden 50’nin üzerinde sanatçı eserleriyle sergilerde yerini aldı. Sanatseverler 10 Kasım 2019’a kadar Pera Müzesi, Büyükada ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edebilecekler. Sergilerin mekan ve tarihleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

https://bienal.iksv.org/tr?gclid=Cj0KCQjwoKzsBRC5ARIsAITcwXE6rO0Cao8gwrUeY8_8BCq1y0fDIJuWXDvKhQO5L4cWyqfO0_qKaFoaAgR6EALw_wcB

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar