Çapraz Satış Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Çapraz satış, müşterinin şirketinizin ürünlerinden birine olan ilgisine veya satın almasına bağlı olarak ilgili, tamamlayıcı ürün veya hizmetleri satmayı içerir. Müşteri sadakatini artırmanın ve müşteri ilişkilerini derinleştirmenin harika bir yoludur ve bu da müşteri yaşam boyu değerini ve elde tutma oranını artırabilir. Çapraz satışı mükemmel bir büyüme stratejisi haline getirir.

Çapraz Satış Nedir?

capraz-satis-nedir
@blogmica

Çapraz Satış ve Üst Satış

Çapraz satış ve üst satış, mevcut müşterilere yaklaşmayı ve onları ek ürün veya hizmetler satın almaya ikna etmeyi içeren iki farklı uygulamadır. Ek satış durumunda amacınız, müşteriye ek faydalarını aktararak planladığından daha pahalı, daha gelişmiş bir ürün satmaktır. Üst satışa bir örnek, temel bir paketin mevcut bir abonesine daha kapsamlı bir kanal seçimi içeren bir premium plan satan bir kablo tv sağlayıcısı olabilir. Üst satış, müşteriye satış noktasında tek bir ürün için yaklaşmayı ve daha gelişmiş bir alternatif sunmayı da gerektirebilir.

Hem ek satış hem de çapraz satışta şirketler, doğru müşterilere uygun ek ürünler sunarak satışlarını artırmak için mevcut ve potansiyel müşteri tabanlarını etkin bir şekilde kullanmalıdır. Ancak, çapraz satış hiçbir zaman müşterileri mevcut tercihlerini daha pahalı olanlarla değiştirmeye teşvik etmeyi içermez.

Çapraz Örnekleri

Çapraz satışın bazı örnekleri arasında, yeni bir dizüstü bilgisayar satın alan bir müşteriye bilgisayar kasası, fare ve ekran temizleme bezleri için bir anlaşma sunan bir elektronik perakendecisi veya araç sigortalılarına kiracı sigortası sunan bir sigorta sağlayıcısı sayılabilir.

capraz-satis-nedir
@pazarlamasyon

Çapraz satışı neden önemsemelisiniz?

Çapraz satış, bir satışın değerini artırmak için müşteriye farklı bir ürün veya hizmet satma sürecidir. Genellikle, orijinal satın almanın fiyatını ve işlevselliğini artıran herhangi bir şey olan ek satışla karıştırılır.

Örneğin, bir fast-food çalışanının hamburgerinizle patates kızartması isteyip istemediğinizi sorduğunu düşünün. Bu bir çapraz satıştır. Patates kızartması hamburger için ücretsiz bir “ürün” dür. Bir üst satış, bir yükseltme, başka bir pahalı ürün veya orijinal bir satın alma eklentisi olabilir.

Neden Çapraz Satışa İhtiyacınız Var?

Çapraz satıış, hem gelirinizi oluşturmada hem de müşterilerinizin isteklerini öngörmede yararlıdır. Başarılı olmak için müşterilerinizin ne aradığını bilmeniz ve anlayışınızı açıkça gösteren doğru zamanda ücretsiz ek ürünler sunmanız gerekir. Ayrıca çapraz satışı, müşteriyi rakipler tarafından devralma riskini azaltır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar