Çağımızın Büyük Sorunu Siber Zorbalık

Paylaşmayı unutmayın.

Çağımızın Büyük Sorunu: Siber Zorbalık – Siber zorbalık, cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler gibi dijital cihazlarda gerçekleşen zorbalıktır. Başkaları hakkında olumsuz, zararlı, yanlış veya kaba içerik göndermeyi, yayınlamayı veya paylaşmayı içerir. Başkası hakkında utanç veya aşağılamaya neden olan kişisel veya özel bilgilerin paylaşılmasını içerebilir. Yani anlayacağınız negatif bir geri bildirimdir. Siber zorbalık teknolojinin kullanımı ile daha yaygın hale gelmiştir. Bazı siber zorbalık, çizgiyi aşarak yasa dışı veya suç teşkil eden davranışlara dönüşür. 

Çağımızın Büyük Sorunu: Siber Zorbalık

Siber zorbalık nedir?

Siber zorbalık, dijital teknolojilerin kullanımıyla zorbalıktır. Sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında yer alabilir. Hedeflenenleri korkutmayı, kızdırmayı veya utandırmayı amaçlayan tekrarlanan davranışlardır. 

cagimizin-buyuk-sorunu-siber-zorbalik
@theconversation by @danpeled

 Ancak siber zorbalık, dijital bir ayak gibidir, izini bırakır. Bundan dolayı, internet ile kötüye kullanımı durdurmaya yardımcı olacak, zorbalığı durdurmaya yardım edecek kanıtları toplarsınız.

Şaka ile zorbalık arasındaki farkı nasıl anlarsınız?

Tüm arkadaşlar birbirleriyle şakalaşır. Ancak bazen, özellikle çevrimiçi ortamda, birinin sadece eğlendiğini mi yoksa sizi incitmeye mi çalıştığını anlamak zordur. Bazen “şaka” ya da “o kadar ciddiye alma” ile buna gülerler. 

@liyouthsafetycoalition

Fakat incinmiş hissediyorsanız veya başkalarının sizin yerinize size güldüğünü düşünüyorsanız, o zaman şaka çok ileri gitmiştir ve bir rencide unsuru oluşturur.  Eğer bundan memnun değilseniz, buna katlanmak zorunda değilsiniz.

Siber zorbalığı durdurmak sadece zorbalığı durdurmakla ilgili değildir. Aynı zamanda herkesin saygıyı hak ettiğini kabul etmekle ilgilidir -hem çevrimiçi hem de gerçek hayatta.

Siber zorbalığın etkileri nelerdir?

Zorbalık çevrimiçi olduğunda, kendi evinizin içinde bile her yerde saldırıya uğradığınızı hissedebilirsiniz. Kaçış yokmuş gibi hissedersiniz. Zorbalığın etkileri uzun sürebilir. Ve bir kişiyi birçok yönden etkileyebilirsiniz. Mesela: zorbalık sonucu zihinsel olarak (üzgün, utanmış, aptal, hatta kızgın hissetmek), duygusal olarak ( sevdiğiniz şeylere karşı utanç duymak veya ilginizi kaybetmek), fiziksel olarak (yorgunluk veya mide ağrıları ve baş ağrısı gibi semptomların görülmesi) olarak olumsuz etkiler hissedersiniz.

cagimizin-buyuk-sorunu-siber-zorbalik
@JBSA by @CourtesyGraphic

Aşırı durumlarda, siber zorbalık, insanların kendi canlarına kıymalarına bile yol açabilir. Bundan ötürü siber zorbalık sandığınızdan çok daha ciddi bir durumdur. Ancak bunların üstesinden gelebilirsiniz ve insanlar güvenlerini ve sağlıklarını yeniden kazanabilirsiniz.

Birisi size çevrimiçi zorbalık yapıyorsa kiminle konuşmalısınız? Raporlama neden önemlidir?

Zorbalığa uğradığınızı düşünüyorsanız, ilk adım, ebeveynleriniz, yakın bir aile üyesi veya güvendiğiniz başka bir yetişkin gibi güvendiğiniz birinden yardım istemektir.

Okulunuzda bir danışmana, spor koçuna veya en sevdiğiniz öğretmene ulaşabilirsiniz. Ve tanıdığınız biriyle konuşmaktan çekiniyorsanız, profesyonel bir danışmanla konuşmak için ülkenizde bir yardım hattı arayın .

@cybersmile by @RacheWhalen

Zorbalık sosyal bir platformda gerçekleşiyorsa, zorbayı engellemeyi ve davranışlarını platformun kendisinde resmi olarak bildirmeyi düşünün. Sosyal medya şirketleri, kullanıcılarını güvende tutmakla yükümlüdür. Neler olup bittiğini göstermek için uğradığınız kötü muameleye karşı kanıt toplamanız (metin mesajları ve sosyal medya gönderilerinin ekran görüntüleri vs.) faydalı olacaktır.

Siber zorbalık yaşıyorsunuz ancak bunun hakkında ailenizle konuşmaktan çekiniyorsunuz. Onlara nasıl yaklaşabilirsiniz?

Siber zorbalık yaşıyorsanız, güvendiğiniz bir yetişkinle, yani konuşmak için kendinizi güvende hissettiğiniz biriyle konuşmak, atabileceğiniz en önemli ilk adımlardan biridir.

Ebeveynlerle konuşmak herkes için kolay değildir. Ancak sohbete yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var. Tüm dikkatlerini onlara verdiğiniz en uygun zamanı seçin. Sorunun sizin için ne kadar ciddi olduğunu açıklayın. Unutmayın, onlar teknolojiye sizin kadar aşina olmayabilirler, bu yüzden neler olduğunu anlamalarına yardım edebilirsiniz.

cagimizin-buyuk-sorunu-siber-zorbalik
@ourfamiltwizard by @amywilliams

Sizin için anında cevapları olmayabilir. Ancak muhtemelen size yardım etmek isteyeceklerdir. Ve sizinle birlikte bir çözüm arayışına gireceklerdir. Eğer ne yapacağınız konusunda hala emin değilseniz, diğer güvendiğiniz kişilere ulaşın. Sizi önemseyen ve yardım etmeye istekli olan tahmin ettiğinizden daha fazla insan vardır!

İnternet erişiminden vazgeçmeden siber zorbalığı nasıl durdurabiliriz?

Eğer siber zorbalığa maruz kalırsanız, kendinizi korumak için belirli uygulamaları silmek veya bir süre çevrimdışı kalmayı çözüm olarak düşünebilirsiniz. Ancak internetten ayrılmak uzun vadeli bir çözüm değil. Yanlış bir şey yapmadınız, öyleyse neden kaçan siz oluyorsunuz? Hatta bu kaçışınız ile zorbalara yanlış sinyal gönderebilirsiniz. Sizin kaçışınızdan güç alarak kabul edilemez davranışlara dozu arttırarak girebilirler. 

cagimizin-buyuk-sorunu-siber-zorbalik
@johnawen

Hepimiz siber zorbalığın sona ermesini istiyoruz. Ancak istediğimiz İnternet’i yaratmak, zorbalığa seslenmenin ötesine geçiyor. Söylediklerimiz hakkında düşünceli olmalıyız. Çünkü başkalarını kötü davranışlarımıza maruz bırakamayız. Çevrimiçi ortamda ve gerçek hayatta birbirimize karşı nazik olmalıyız. Hepimize kalmış! Başkalarına zarar verebilecek söylemler yapmamalıyız. Paylaştıklarımız veya söylediklerimiz hakkında düşünceli olmalıyız.

Siber zorbalığın cezası var mı?

Zorbalık ve siber zorbalık dahil her türlü şiddetin kurbanı olan kişiler, adalete başvurma ve suçluyu sorumlu tutma hakkına sahiptir. Zorbalığa karşı yasalar, özellikle siber zorbalık, nispeten yeni çıkmıştır ve hala her yerde mevcut değildir. Bu nedenle birçok ülke siber zorbaları cezalandırmak için tacize karşı olanlar gibi diğer ilgili yasalara güveniyorlar.

cagimizin-buyuk-sorunu-siber-zorbalik
@walford

Siber zorbalıkla ilgili belirli yasaları olan ülkelerde, kasıtlı olarak ciddi duygusal sıkıntıya neden olan çevrimiçi davranış, suç eylemi olarak görürler. Bu ülkelerin bazılarında, siber zorbalık mağdurları koruma talep edebilirler. Hatta siber zorbalık için kullanılan elektronik cihazların geçici veya kalıcı olarak kullanımını kısıtlayabilirler.

Bununla birlikte, cezanın her zaman zorbaların davranışını değiştirmenin en etkili yolu olmadığını unutmamak önemlidir. Kişileri toplumdan dışlamak yerine sorunlarını çözmek daha faydalıdır.

Kaynak: UNICEF

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar