Borsa Nedir, Nasıl Çalışır?

Paylaşmayı unutmayın.

Borsa Nedir, Nasıl Çalışır? – Borsa; devlet denetimi altında, her türlü değerli kağıt, döviz, tahvil ya da emtia alım satımlarının yapıldığı bir ortam olarak nitelendirilebilir. Başka bir tabirle, talep edilen malların bazı kurallara çerçevesinde sunulduğu bir organizasyondur. Burada hisse senetleri, tahviller, borçlanma araçları, yatırım fonları, altın ve petrol başta olmak üzere emtialar üzerinden işlemler gerçekleştirilmektedir. Borsa, kendine özgü kuralları bulunmakta olan ve sürekli bir şekilde denetlenen bir yapıdır.

Borsa Nedir, Nasıl Çalışır?

Borsa Nasıl İşler?

borsa-nedir-nasil-calisir

Borsanın nasıl işlediğinden bahsetmek gerekirse; öncelikle her alım emri bir satım emri ile eşleşmelidir. Yani sizin alım emri verdiğiniz bir hisseyi satın alabilmeniz için bir başkasının satış emri vermesi gerekmektedir. Borsa yatırımcıları, hisselerde meydana gelen dalgalanmalardan faydalanmak amaçlı al – sat işlemleri yapmaktadır. Yani piyasanın her daim hareket halinde olduğunu söylemek mümkün.

Borsada Nasıl Yatırım Yapılır?

Öncelikle borsada yatırım yapabilmek için SPK lisansına sahip olan bir aracı kuruluş ya da banka üzerinden yatırım hesabı açılması gerekmektedir. SPK lisansı, borsa üzerinden işlem yapma yetkisi anlamına gelmektedir. Hesap açtıktan ve hesabınıza para girişi yaptıktan sonra borsanın uçsuz bucaksız dünyasına giriş yapabilirsiniz. Burada hisseleri alabilir, uygun gördüğünüz anda satış gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca borsaya giriş yapmak için herhangi bir maddi tutar şartı da bulunmamaktadır.

Borsada Nasıl Para Kazanılır?

Gelelim en kritik soruya, borsada nasıl para kazanılır? Öncelikle belirtmek gerekiyor ki borsada para kazanma garantisi söz konusu değildir. Zarar etmenizde olası bir ihtimaldir. Para kazanmanın temel mantığı ise bir hisseyi, emtiayı, fonu ya da dövizi satın alıp, aldığınız fiyattan daha yüksek bir değere ulaştığı takdirde satmaktır. Kısacası, borsa tamamen bir strateji ve analiz işi olarak açıklanabilir.

borsa-nedir-nasil-calisir

Borsada Para Kazanmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her işte olduğu gibi borsada da kesin kazanç durumu söz konusu değil. Fakat bazı hususları izleyerek para kazanma şansınızı yükseltmeniz mümkündür. Öncelikle işlem yaptığınız hisse üzerinde yeterli bilgi sahibi olmanız ve sıkı bir borsa takipçisi olmanız gerekiyor. Adını ilk defa duyduğunuz bir şirketin hisselerini satın almak kazanç sağlamayabilir. Ya da bu konuda bir danışmandan yardım almanız gerekmektedir.

Zarar durumuna girmeniz muhtemel durumlar arasındadır. Bunun için hisse satın alırken belirleyeceğiniz zarar satış noktası faydalı olacaktır. Yani bu sayede zararı kontrol etmeniz mümkün olacaktır.

Diğer bir nokta ise sabırlı olmaktan geçiyor. Sabır, borsanın en önemli noktası. Dalgalanmalar yaşanacak, fiyatlar alçalıp yükselecektir. Burada en doğru noktayı sabırla beklemeli ve doğru anda, doğru işlemleri yapmalısınız.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar