Wordle ve Türkiye’de Öne Çıkan Veriler

Paylaşmayı unutmayın.

2022 yılının viral oyunlarından Wordle’ı duymayan kalmamıştır diye düşünüyor, eğer varsa acilen denemesini istiyoruz. Bugüne kadar oyunun basitliğinden erişilebilirliğine, viral olmasından psikolojisine birçok tartışma dinledik. Şimdi ise Wordle Türkçe için açıklanan rakamları ve en’leri konuşacağız.

Öncelikle bilmeyenler için oyundan bahsedelim. 5 harfli kelimeler üzerine kurulan Wordle, oynayan kişiye günde bir kelimeyi bulmasını içeriyor. Oyuna başlarken 5 harfli bir kelime yazmanız ve çıkan harflerden esas kelimeyi tahmin etmeniz gerekiyor. Günün kelimesinin içinde yazdığınız kelimeden harfler varsa bu harfler diğer kelimede de aynı yerdeyse, o harfleri yeşil renkte göreceksiniz. Harfler diğer kelimede de var ama yeri farklıysa o zaman o harfleri sarı olarak göreceksiniz. Eğer harf hiç yoksa gri kalmaya devam edecek. Kısacası bu doğrultuda bir kelime için toplam 6 tahmin şansınız var.

Ortaya çıkışı ve hızla yükselişi

Eski bir Reddit çalışanı, Josh Wardle tarafından geliştirilen oyunun ortaya çıkma amacı ise çok farklı. Zira Wardle’ın sevglisiyle keyifli vakit geçirmek için bu fikri yarattığı söyleniyor. Klasik bir bulmaca oyununu andıran Wordle’ı oynamak için herhangi bir mobil uygulama ya da programa ihtiyaç duymuyoruz. Ancak bir internet sitesi üzerinden açıp günde sadece bir kez bir kelimeyi tahmin ediyoruz.

Wordle, popüler olduktan sonra eski internet sitesi yerine The New York Times tarafından satın alınarak erişime açıldı. Birçok farklı dile uyarlanması ve ülkeler özelinde yeni oyunlar yaratılması da uzun sürmedi. Oyunun Türkçe versiyonunu geliştiren Fatih Kadir Akın, Wordle Türkçe ile buluşmamızı sağladı. Ardından Bundle tarafından satın alınarak bizlerle buluştu.

Wordle Türkçe istatistikleri

2022 yılının Şubat ayında Bundle bünyesine katılan Wordle Türkçe kısa sürede 2,5 milyon kişiye ulaştı. Oyunun dünya genelinde popüler olması bir yana Türkiye için de oldukça yüksek bir rakam olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin Wordle karnesini merak edenler öne çıkan detaylarla birlikte bir karne oluşturdu. Bu karne en çok zorlanılan kelimeden en başarılı illere kadar pek çok detayı içeriyor.

  • En çok zorlanılan kelime: Elips
    Oyuncuların %51’i dördüncü ve son denemesinde bulabildi.
  • Twitter paylaşım sayısı: 290 bin
    Kullanıcıların skorlarını paylaşmak için attığı tweet sayısını içeriyor.
  • Ortalama kelime tahmin süresi: 3 dakika 32 saniye
  • Oynayanların kadın/erkek oranı: %54 erkek – %46 kadın
  • En başarılı il: Kayseri
    Ardından sırasıyla İstanbul, Konya, Adana, Samsun, Ankara, Denizli, Eskişehir ve Mersin.
  • Cihaz türü: %78 mobil – %22 web

Wordle neden bu kadar popüler oldu?

İngiliz psikolog Lee Chambers bu soruyu cevapladı. Cevabı ise Wordle’ın beynimizin hem dil hem de mantık kısımlarını harekete geçirmesi oldu. Beynimiz bulmacalardan hoşlanmasının sebebinin meydan okuma olduğunu söyleyen Chambers, zorluğu temsil eden bu tarz oyunlar kazandıkça dopamin salgılamamızı sağlıyor. Bir oyun ne kadar sinir bozucu olursa olsun, kazandıkça daha fazla dopamin sağlıyor ve haliyle mutluluk elde ediyoruz. Zevk için yaptığımız pek çok şey gibi. Chambers’a göre bağımlılık da buradan geliyor ve günde bir kere oynayabildiğimiz için saat sayıyoruz.

Wordle’ın popülerliğinin danışıldığı başka uzmanlara göre durum biraz daha farklı. Birçok profesyonel isim herkesin aynı bulmacayı çözmeye çalıştığı gerçeğinin bizi bir araya getirdiğini iddia ediyor. Birlikte daha büyük bir sorunu çözüyormuş gibi hissettiğimiz için kolektif deneyim de kazanıyoruz. Üstelik bu durum rekabetçi yönümüzü de besleyerek hızla yükselmesini sağlıyoruz.

Denemek isteyenleri buraya alalım.

Bonus: Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager

Adgager, küçüklü - büyüklü her türden fikrin, hedef kitlesine istenilen zaman diliminde ulaştırarak ölçen ve elde ettiği analizlerle birlikte, fikrin hayata verimli bir şekilde geçirilmesini sağlayan bir servistir. Geleneksel yöntemlerle pazarlama araştırması gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan ölçümlerin başarı oranının düşmesi ve bu konuda arayışa giren markaların ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye başlayan Adgager, pazarlama araştırmasının geleceğidir.

İlgili Sayfalar