Blogager Gündem: Bu Hafta Dünya’da Neler Oldu?

Paylaşmayı unutmayın.

🇮🇱 İsrail – AB’den İsrail’e Filistin tepkisi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi 5 Avrupa Birliği (AB) ülkesi İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka ayrıkı olduğunu bildirdi. BMGK kasım dönem başkanı İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce’ın yaptığı açıklamaya göre durumun aynı zamanda iki devletli çözüme ve kalıcı barışa engel olduğu belirtildi. Pierce, Batı Şeria’nın olası ilhakına yönelik çağrıların ise endişe verici olduğunu ifade ederek, “Gerçekçi ve uygulanabilir tek yol olan müzakere edilmiş iki devletli çözüm sürecini desteklemeye devam edeceğiz.” dedi. Detaylar için: 

https://www.cnnturk.com/dunya/avrupadan-israile-tepki

🇬🇧 Birleşik Krallık – Kraliçe’nin oğlu Prens Andrew cinsel taciz iddialarının ardından görevini bıraktı. 

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 2. oğlu Prens Andrew, cinsel taciz suçundan sabıkası olan ve cezaevinde ölü bulunan Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein ile arkadaşlığının, İngiltere Kraliyet ailesinin çalışmalarına zarar verdiğini söylerek, aile üyesi olarak üstlendiği görevleri bıraktığını açıkladı. Aylardır adının geçtiği iddialara ilk kez yanıt veren York Dükü  Prens Andrew BBC’nin Newsnight programında kendisine yöneltilen soruları yanıtlamıştı. İddiaları tümüyle reddeden Prens Andrew olayın Kraliyet ailesinin yardım çalışmalarına zarar verdiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yüzden, Majesteleri’nden (Kraliçe 2. Elizabeth) yakın gelecekteki kamu görevlerimden çekilmeyi talep ettim ve o da buna izin verdi.” Prens Andrew, gerektiği halde soruşturmada işbirliğine gideceğini de açıkladı. Ayrıntılar: 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50492901

🇺🇸 ABD – Trump : “Bu cadı acı hemen bitmeli.”

ABD Başkanı Donald Trump, hakkında başlatılan azil soruşturmasına ilişkin Twitter’dan, ABD’nin Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Gordon Sondland’ın, Temsilciler Meclisinde verdiği ifadeye ilişkin, “Azil cadı avı şu anda bitmiştir.” değerlendirmesinde bulundu. Sondland’ın bugünkü ifadesinde, Donald Trump’a sürekli “Ukrayna’dan ne istiyorsun” şeklindeki soruyu yönelttiğini anlattığını belirten Trump, kendisinin “Ben hiçbir şey istemiyorum. Ben bir şeyin karşılığında başka bir şey de istemiyorum. (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy’den doğru olanı yapmasını istedim.” yanıtını verdiğini anımsattı. ABD Başkanı aynı zamanda bunun ülkesine çok kötü olduğunu ve hemen bitirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Detaylar:

https://tr.euronews.com/2019/11/20/trump-tan-azil-sorusturmas-yorumu-bu-cad-av-hemen-bitmeli

🇳🇴 Norveç – Norveçliler varlık fonundaki paralarını çekmek istiyor. 

Norveç Varlık Fonu geçen ay 1.1 trilton dolara ulaşarak rekor kırmıştı. Norveçliler kişi başına 200 bin dolara denk gelen bu parayı çekmek istiyor. Hisselerini talep edenlerin çoğu ellerine ne kadar geçeceğini merak ederken bir kısımda “Bir şişe soda alacak kadar para verseniz yeter” diyerek konuyu ciddiye almadıklarını belli ediyor. Norveç nüfusunun 5,3 milyon civarında olduğu göz önüne alındığında, fondan kişi başına 200 bin dolardan fazla pay düşüyor. Ancak Oslo’da fonu yöneten Norges Bank yatırım yönetimi sözcüsüne göre, fondan para çekilemiyor. Detaylar için:

https://www.ntv.com.tr/dunya/norvecliler-varlik-fonundaki-paralarini-cekmek-istiyor,AClFE3EYEU2agOBfvBLVPw

🇺🇸 ABD – Amerika Tıp Birliği: Elektronik sigaralar yasaklansın. 

Amerikan Tıp Birliği, Amerika Birleşik Devletleri’nde bugüne kadar 2 binden fazla kişinin elektronik sigara cihazıyla bağlantılı olarak hastalandığı, 42 kişinin ise hayatını kaybettiği olaylara ilişkin yapılan açıklamada elektronik sigaraların derhal yasaklanmasını talep etti. Birlik bu çağrısı için elektronik sigaranın son dönemde küçük yaştakiler arasında yaygınlaşmasını gerekçe gösterdi. Birlik ayrıca son dönemde elektronik sigara cihazından kaynaklanan ciddi akciğer sorunlarının yaşandığını da hatırlatarak konuyla ilgili yeterince araştırma yapılmadığına dikkat çekti. Ayrıntılar: 

https://tr.euronews.com/2019/11/20/amerikan-t-p-birligi-nden-cagr-butun-elektronik-sigara-urunleri-derhal-yasaklans-n

🇮🇱 İsrail – İsrail’de koalisyon görüşmeleri çöktü. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümeti kurmakla görevlendirilen Mavi ve Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ile dün gece yaptıkları koalisyon görüşmesinden olumlu sonuç çıkmadığını belirtti. Böylece ülke, Çarşamba günü koalisyon görüşmelerinin çökmesinin ardından, bir yıl içerisinde üçüncü kez genel seçimlere gitmeye bir adım daha yaklaştı. Koalisyon hükümetinin kurulamamasının ardından, İsrailli milletvekillerinin, parlamentoya (Knesset) seçilmiş 120 milletvekillinden birini koalisyon hükümeti kurmakla görevlendirebileceği 21 günlük süre başlıyor. Bu girişimin de başarısız olması halinde, 90 gün içerisinde yeni bir seçim yapılması için harekete geçilecek. Bir genel seçimlerin ardından iki başbakan adayının da hükümeti kurmakta başarısız olması İsrail’in siyasi tarihinde bir ilk olarak yer alıyor. Detaylar için:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50492907

🇮🇷 İran – Ülkenin internet bağlantısı kesildi. 

Yapılan benzin zammının ardından ülke çapında başlayan protestoların devam etmesi üzerine İran hükümeti, ülke çapında internet erişimini engelledi. Kısıtlamaları inceleyen NetBlocks’a göre internet kesintisinin üç günü aştığını ve ülke çapında en fazla yüzde 5 kullanıcının internete girebildiği belirtildi. İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, eyaletlerde güvenlik sağlanana kadar internet yasağının devam edeceğini bildirdi. İnternet erişiminin, benzin zammından sonra patlak veren şiddet içerikli gösterileri kötüye kullanmak için kullanıldığını savunan Rebii, “Eyaletlerde güvenliğin sağlandığından ve (internetin) kötüye kullanılmadığından emin olunması halinde internet erişimi tedricen sağlanacaktır.” dedi. Ayrıntılar:

http://www.milliyet.com.tr/dunya/iranin-dunya-ile-baglantisi-kesildi-internet-6082743

🇹🇷 Türkiye – Yaşar Büyükanıt vefat etti. 

25. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Perşembe günü saat 06.05’te İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliğinden vefat etti. İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde tedavi gören 79 yaşındaki Yaşar Büyükanıt geçen salı günü de eşi Filiz Büyükanıt’ı kaybetmiş, cenaze törenine de hastanede bulunduğu için gelememişti. Pazar günü toprağa verilmesi planlanan Büyükanıt’ın cenazesi için Genelkurmay’ın görüşü bekleniyor. Ayrıntılar:

https://www.cnnturk.com/turkiye/yasar-buyukanit-kimdir-yasar-buyukanit-nereli-ve-kac-yasindaydi

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar