Bir Sosyal Medya Hesabı Sizi Zengin Edebilir!

social media

Paylaşmayı unutmayın.

Genelde reklamı ya da reklamcılığı şirketler üzerinden değerlendirdiğimizden dolayı kişisel reklam ve ürün reklamı arasındaki ilişkiyi göz ardı etmiş oluyoruz. Bu iki noktayı birleştirdiğimizde sosyal medyanın aracılığı olmadan, daha önceki yazılarda bahsettiğimiz blog ve vlog yayınlarının da işlevini büyük ölçüde yitirebileceğini görüyoruz.

Konu sosyal medya olunca, Facebook’u ele alırsak örneğin, “eski arkadaşlara ulaşma” durumundan ne noktalara gelindiğinin farkındayız. Şimdi hem insanların kişisel işlerini, zevklerini, bloglarını duyurabilmelerinin en etkili yolunun bu olduğunu hem de şirketlerin yaptıkları ya da yapacakları işleri sosyal medya kullanıcıları aracılığıyla nerelere taşıyabileceklerini az çok biliyoruz.

social marketing

@SauloMohana

Şimdi Herkes Meşhur, Her Yer Reklam

Peki nasıl oldu bu işler? Aslında burada değineceğimiz nokta reklam verenlerden çok kullanıcılar. Örneğin; içtiğiniz kahveyi, yediğiniz yemeği, arkadaşlarınızla buluştuğunuz bir mekandaki fotoğrafınızı paylaştınız. Buraya kadar her şey normal. Ama paylaşımınızın gördüğü ilgi ve dikkatini çektiği kişi pek çok şeyi değiştirebiliyor hayatınızda.

Yapılan paylaşımlar aracılığıyla (diyelim ki bir gıda ürününün de adı geçiyor paylaşımda ve hesabın da tamamen kişisel olduğunu düşünelim ki bu aralar sıkça duyduğumuz olaylardan) sizinle aynı ilgiye sahip biri paylaşımınızı beğeniyor, yorum yapıyor. Hatta belki dostluklar da kuruluyor. Böylece ağızdan ağza yerine sosyal medya hesabından sosyal medya hesabına bir yayılım oluyor. Bu da aslında o sosyal medya kullanıcıları arasında oluşmuş bir hat olarak karşımıza çıkıyor.

Dostumun dostu, benim de dostumdur mantığından hareketle kontak kurduğunuz bu insanların takipçileri ve reklam verenleri tarafından da takip edilmeye ve beğenilmeye başlıyorsunuz. Hal böyle olunca da beğeni ve paylaşım sayınız arttıkça daha çok insanın dikkatini çekmeyi başarıyorsunuz.

Nur topu gibi bir reklamınız oldu. Hem de sadece bir beğeni, bir tıklama sayesinde. Daha sonrasında tabii ki çevre genişledikçe yeni fırsatlar, iş olanakları da peşinden geliyor. Instagram üzerinden yapılan bir hikaye paylaşımı ya da bir video sebebiyle bugün pek çok yeni ünlü isme sahibiz örneğin.

sosyal medya pazarlama

@ChiaraPinna

Peki Reklam Verenlerin İlgisini Kişisel Hesaplarda Ne Çekiyor?

Az önce verdiğimiz örnekler üzerinden gidersek yine, paylaşımınızın dikkat çektiği ölçüde varsınız reklam verenler için. Bir yandan da sizin farkında olmadan ürettiğiniz bir içerik var. Özellikle de sosyal medya hesaplarınızdaki fotoğraf ya da videolarda durum böyle. Siz “arkadaşlarla keyif kahvesi” diyerek yaptığınız bir paylaşım sonucu (buna benzer gerçekleşmiş olaylar mevcut) kahveye çok meraklı, kahve severlere meraklı, sizi üreticilerle tanıştırıp kaynaştırabilecek insanların da dikkatini çekiyorsunuz. O beğendikçe onun beğenenleri de beğeniyor, reklam verenleri de.

sosyal medya

@AleksDorohovich

Bir diğer durum ise, direkt olarak reklam verenin ürettiğiniz içeriği gerçekten beğenip kullanmak istemesi. Siz keyif için, arkadaşlarınızla yaşadığınız anlar anılarınız olsun diyerek bir fotoğraf paylaşıyorsunuz ama bulunduğunuz ortam, görsel içerisindeki objeler, mekanın tasarımı, içtiğiniz kahvenin görünürlüğü ve bunun o ortama iyi yedirilmiş olması herhangi bir kullanıcı üzerinde iyi bir etki bırakıyor. Bu da insanlara, sizin tükettiğinizi tüketmeyi istetiyor.

Reklam verenler için de satışları arttırabilmenin yolu, daha fazla insana güven verebilecekleri, ürünlerini daha etkili sunabilecekleri ideal imajın çizildiği reklamlar yapabilmektir. Bu da yine çok meşhur bir oyuncu ya da şarkıcıyla çalışmak yerine, bugün hemen hemen herkesin hayatında büyük yer kaplayan sosyal medya kanallarını kullanmaktan geçiyor. Çok bilinen bir vlogger, yeri geldiğinde ünlü bir oyuncudan daha güvenilir gelebiliyor izleyiciye.

Yani siz siz olun bir şeyi paylaşırken ya da beğenirken yaptığınız şeyin arka planında neler oluyor, bir de bu yazımız özelinde düşünün.

Ayrıca konuyla alakalı ilginizi çekebilecek  Reklam Dünyasının Klavyedeki Yüzü:Bloggerlar ve Reklam Dünyasının Bir Başka Yüzü: Vloggerlar başlıklı yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar