Bir Kitapçıdan Her Şeyin Dükkanına: Amazon

Paylaşmayı unutmayın.

Bir Kitapçıdan Her Şeyin Dükkanına: Amazon – Amazon ‘un dünyanın en değerli şirketlerinden biri olduğunu artık bilmeyen yoktur sanırım. Daha insanların internetin ne olduğunu sorguladığı dönemlerde birkaç kitapla kurulan e-ticaret platformu şu an dünyanın en değerli şirketleri arasında başı çekiyor.

Amazon’un bu günlere gelmesinin arkasında hiç şüphesiz Jeff Bezos var. Fakat Bezos geçtiğimiz günlerde Amazon’daki CEO’luğunu devredeceğini açıkladı. Aslında Bezos sadece CEO’luğu bırakıyor. Amazon’un yönetim kurulunda kalmaya devam edecek. CEO’luk görevini bırakarak diğer girişimlerine ve yatırımlarına daha fazla zaman ayırmak istiyor.

Daha önce de dile getirdiğimiz gibi Amazon birkaç tane kitapla başlayan bir girişimdi. Bezos ‘un çalışkanlığı ve öngörüleriyle bu seviyeye geldi. Peki tam olarak bu online kitap satma fikri nerden çıktı?

Bir Kitapçıdan Her Şeyin Dükkanına: Amazon

Cadabra

Bu isim çoğumuza yabancı geliyor olabilir, ama bu Amozon’un piyasadaki ilk ismiydi . Cadabra. Tabi daha sonra isim benzerliği ve söyleme zorluğundan dolayı isim arayışına girdi Bezos. İlk girişiminde kitap satmakla başlayan Bezos haliyle kitap okumayı çok da seviyor. Alfabetik bir arama yaparak ‘’Amazon’’ kelimesinin hem söyleyiş olarak kolay olduğunu hem de Amazon nehrine bir gönderme yapmak istemesi sebebiyle seçer.  Amazon nehri kadar büyük ve heybetli. Tıpkı şu anki piyasa değeri gibi.

@wsj

Bezos çocukluğundan bu yana yeni fikirler,deneyler ve teknolojiler üzerine çalışmayı seven bir yapıda olmuştur.Aynı zamanda öğrenim hayatında da başarılı bir öğrenciydi. Princeton Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 1.likle mezun olmuştur.

İş hayatına o zamanlarda yükseklerde olan Wall Street ile başlamış. Daha sonra benzer yatırım şirketleri ve bankalarda en genç müdür ,müdür yardımcılığı unvanlarını almıştır.

1994 yılında New York merkezli E.D Shaw şirketinden ayrılarak eşiyle birlikte Seattle ‘a taşındı. Tek fikri aklında dolanıp duran e-ticaret fikrini hayata geçirmektir. Bezos birkaç kitapla bu işe başlar. Sitesinin ilk tasarımı son derece sade ve göze hitap etmeyen bir tarzdaydı. Daha sonra Tom Alburg’dan  yatırım alarak daha kaliteli bir görünüm ve daha kaliteli bir hizmet sunmaya başlar.

Garajda başlayan bu serüven siparişlerin artması sebebiyle yeni bir ofiste hayat bulur. O zamana kadar sadece kendi eyaletlerine hizmet sunmaktalarken yeni ofislerinde tüm Amerika’ya  ve neredeyse tüm dünyaya hizmet sunmaya başlarlar.

bir-kitapcidan-her-seyin-dukkanina-amazon
@aboutamazon

Bu yükselişi gören Bezos Amazon  bünyesinde online müzik ve video işlemlerini de dahil eder. Daha sonra bu bünyeye  oyuncaklar ve elektronik eşyaları da katar. Ve Bezos şirketini kurmasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen 1999 yılında ‘’Yılın Kişisi’’seçilir.

Bu yükseliş aralarda büyük zararlarda olsa günümüze kadar gelir. Amazon 2020’nin ikinci çeyreğinde 100 milyar dolarlık gelir açıklamıştı. Şirketin şu anki piyasa değeri 3.277,71 USD.

Madalyonun Diğer Yüzü: Blue Origin – Washington Post

Jeff Bezos’un Amazon ‘daki CEO’luğunu devretmesinin tek sebebinin diğer yatırımlarına ve girişimlerine yeterince vakit ayıramadığını düşünmesi.Bu konuyla alakalı olarak çalışanlarına bir e-postasını örnek vermek istiyorum.  “Amazon’un CEO’su olmak büyük bir sorumluluk ve oldukça tüketici bir görev. Böyle bir sorumluluğa sahipseniz başka bir şeye dikkat ayırmanız oldukça zor” diyerek durumu özetliyor Bezos.

bir-kitapcidan-her-seyin-dukkanina-amazon
@space

Blue Origin adıyla 2000 yılında kurduğu bir uzay araştırma şirketinin ve hepimizin bildiği Washington Post gazetesinin sahibi. .

Blue Origin’den kısaca bahsetmek istiyorum. Şirket yeniden kullanılabilir fırlatma araçlarıyla uzaya erişimi daha ucuz ve daha güvenilir hale getirmeyi hedefliyor. Aslında şirket Space X ile benzer hedeflere sahip diyebiliriz.Şirketi incelemek isteyenler için, @blueorigin

Uzay ‘da rekabetin arttığı bu dönemde bir e-ticaret platformuna daha az zaman ayırarak o rekabette kazanan taraf olmak istemesi gayet olağan bir durum bence.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar