Bilim ile Devrim Yaratmış Bilim Kadınları

Paylaşmayı unutmayın.

Bilim ile Devrim Yaratmış Kadınlar – Bilim Kadınları; Tarih boyunca bilimsel gelişmelere katkısı olduğu halde, kadınların yaptığı çalışmalar çok az kabul görmüştür. Başarıları görmezden gelinmiş, isimleri kitaplarda unutulmuş, hatta bazılarının isimleri kitaplarda bile geçmemiştir. Dönemin toplumsal baskısı, erkek egemen anlayışı ve devlet politikaları bunun başlıca nedenleri arasında. Bugün koşullar daha iyi gibi görünse de dünya çapındaki araştırmacıların sadece %30’ u kadın. Fizik, kimya ve tıp dallarında verilmiş olan 575 Nobel ödülünün sadece 16’ sını kadınlar almıştır. Ne olursa olsun kadının toplumdaki yerini ve başarılarını göz ardı edemeyeceğimizi bize gösteren, günümüzün olmazsa olmazı haline gelen birçok icat bulunuyor.

Bilim Kadınları – Gizli Haberleşme Sistemi

@eandt

Ünlü Holywood yıldızı olan Hedy Lamarr çok sayıda popüler filmde rol almış olmakla birlikte, bilimde de aktif bir rol oynamıştır.  Hem oyuncu hem de mucit olan Hedy Lamarr, 2. Dünya savaşı sırasında Amerikan donanmasına yardım etmek istemiş. Frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat etmiştir. Anlayacağınız, şuanda kullandığımız Wi-Fi, Bluetooth ve GPS gibi kablosuz aracıların temellerini atmıştır.(İletişim aracı olarak kablosuz telgrafın mucidi Tesla’dır.)

Ses Yalıtımı

Mary E. Walton, kirliliği azaltan cihazlar için iki patent kazanan on dokuzuncu yüzyılın önemli Amerikan mucitlerinden biriydi. Walton çok gürültü çıkaran lokomotiflerin çıkardığı ses kirliliğini önleyebilen ses yalıtımını buldu. Sistemi, pistleri pamukla kaplı ve kumla doldurulmuş tahta bir kutuya sokarak trenlerin neden olduğu  gürültüyü hafifletti.

Derleyici ve COBOL Programlama Dili

Bilgisayarlardaki tarihsel ilerlemeleri düşündüğümüzde aklımızda  genel olarak  Charles Babbage, Alan Turing ve Bill Gates gibi isimler canlanıyor. Ancak bu isimlerin yanında bir kadın Tümamiral Grace Murray Hopper, bilgisayar endüstrisindeki rolünden dolayı övgüyü fazlasıyla hak ediyor.  Hopper 1943’te orduya katıldı. Harvard Üniversitesi’nde çalıştı, burada Birleşik Devletler’deki ilk büyük ölçekli bilgisayar olan IBM’in Harvard Mark I bilgisayarı üzerinde çalıştı. Harvard Mark I bilgisayarını programlayan üç kişiden biriydi ve onu takip edenlerin yolunu aydınlatan bir el kitabı yazdı.

Askeri ve akademik zekasıyla öne çıkan bu kadın 1950’lerde, ingilizce komutlarını bilgisayar koduna çeviren derleyiciyi icat etti. Bu aygıt, programcıların daha kolay ve daha az hatayla kod oluşturabilmesini sağladı. Hopper’ın ikinci derleyicisi Flow-Matic, piyasada bulunan ilk bilgisayarlar olan UNIVAC I ve II’yi programlamak için kullanıldı. Tümamiral Hopper, ilk bilgisayar programlama dillerinden Common Business-Oriented Language (COBOL) ‘un gelişimini de denetledi.

Bulaşık Makinesi

İlk bulaşık makinesinin –doğal olarak-hayatını çıplak elle bulaşık yıkamakla harcamış birisi tarafından icat edildiğini düşünebilirsiniz. Aslında, ilk bulaşık makinesini icat eden ve patentini alan Josephine Cochrane, elle bulaşık yıkamak için neredeyse hiç zaman harcamadı. Onun icat fikrinin arakasında akşam yemeğinden sonra hizmetkârlarının süslü yadigâr porselen çinilerinden birini kırması üzerine yaşadığı hayal kırıklığı vardı.

Cochrane eğlendirmeyi seven sosyal bir kişiydi, ancak kocası 1883’te öldükten sonra büyük bir borçla başbaşa kaldı. Çok sevdiği porselen çinilerini  satmaktansa, düzgün yıkayacak bir makine yapmaya odaklandı. Makinası, tel raflı, tabaklara uygulanan güçlü su basıncına dayanıyordu. 1886’da bulaşık makinesi için bir patent aldı.

Kevlar (Çelik Yelek)

Stephanie Kwolek tıp fakültesine gitmek için yeterli parayı biriktirebilmek için 1946 yılında DuPont’ta göreve başladı. Amacı yeterli miktarda parayı biriktirdiğinde işi bırakmaktı. 18 yıl sonra 1964’te polimerleri ekstra güçlü sentetik liflere dönüştürmenin yollarını araştırıyordu.

Kwolek, çubuk benzeri hepsi bir yönde dizilmiş polimer moleküllerin üzerinde çalışıyordu. Bu polimerlerin test edilebilecek bir çözüme dönüştürülmesi çok zor olsa da, imkansız değildi.

İnce ince dokuyarak çelikten daha güçlü bir elyaf elde etti. Bu malzemeye Kevlar adı verildi. Kevlar kurşun geçirmez yelek yapmakta kullanılır, bu yüzden Kwolek tıp fakültesine gidemese de, icadı ile çok sayıda hayat kurtarmıştır. Kevlar ayrıca kayaklar, radyal lastikler, fren balataları, asma köprü kabloları, kasklar ve yürüyüş ve kamp güvenlik malzemelerinin üretimi için de kullanılmaktadır.

Radyo Pulsları

Kuzey İrlandalı astrofizikçi Jocelyn Bell Burnell , ilk radyo pulsarlarını keşfetti. Bir pulsar, yüksek oranda manyetize edilmiş bir nötron yıldızı veya beyaz cüce olarak tanımlanabilir. Bu keşif nedeniyle bir süreliğine diğer gezegenlerde yaşam olabileceği öne sürüldü. 1974’te amirleri Antony Hewish ve Martin Ryle, Nobel Fizik Ödülü’nü aldı. Birçok kişi, tartışmalı olarak Burnell’in de ödül alması gerektiğini düşünürken, Burnell, Nobel komitesinin kararına saygı duyduğunu açıklamıştır. Bilim kadınları ‘nın bu başarıları diğerlerine de güven vermiştir.

Radyasyon

Polonyalı fizikçi ve kimyacı Marie Curie,  1897 yılında uranyum tuzlarının yaydığı, radyoaktivite olarak adlandırılan ışın üzerinde detaylı bir şekilde çalışmaya başladı. Curie radyasyonu keşfetti ve röntgen alanında uygulanmasına yardım etti. 1904 yılında doktorasını verdi ve Fransa’da gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın oldu. Hem Kimya hem de Fizik’te Nobel Ödülü’nü kazanan ilk ve tek kişi oldu.

Kaynakça:

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar