Bilim Dünyası Canlı Hücrelerinden Robot Yapmayı Başardı

bilim-adamlari-canli-robot

Paylaşmayı unutmayın.

Bilim Dünyası Canlı Hücrelerinden Robot Yapmayı Başardı – Bilim dünyası için oldukça önemli olan canlı robot üretimi ilk defa geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti. Embryonic kurbağalardan alınan kök hücrelerle algoritmaların birleşiminden oluşan bu robotlara bilim adamların tarafından “xenobot” adı verildi.

Bilim tarihinde bir ilk olan bu robotlar normal bir canlı hücre görünümünde ve formundadır. Çok küçük boyutlarda olan bu hücreler nerelerde kullanılacak diye düşünülebilir. Bu teknoloji genel hatları ile ilaç sanayisinde ve çevresel iyileştirmelerde kullanılabilecek olsalar da geliştirilmesi ile birlikte bir çok alana fayda sağlayacaktır. Canlı robot hücre projesi kapsamında son derece yararlı olacaklarını düşünen bilim insanları projenin gerekli desteği alması için hücreleri daha da geliştirmeye odaklanacaklarını açıkladılar.

Canlı Robot Nasıl Tasarlandı?

Bu canlı robotların yapım süreci aslında basit gibi görünse de çok karmaşık bir işlem zinciri şeklinde gerçekleşmiştir. Xenobot robotların yapımında kurbağa kalp ve deri hücreleri ve bunların yanında bilgisayar algoritması kullanıldı. Ne bir robot ne de bir hayvan türü diyen robot bilimci Joshua Bongard, programlanabilen bu canlı robot türlerinin geliştirilmesi konusunda fikirlerini belirtmiştir.

Oluşturulan bu hücreler tek başlarına üreyip kontrol altında çıkabilir mi sorularına yanıt olarak ise üreme organlarının bulunmadığı yanıtı gelmiştir. Birçok insanın aklında olan robot faciası bu nedenle gerçekleşemez. Xenobot denen bu canlı robotlar şu an için daha keşfetme aşamasında olmaktadırlar. Bu hücrelerin kendi arasında iletişimi doğrultusunda gelecekte daha da geliştirilerek biyolojik silah yapımında kullanılabilir hale gelebilirler. Canlı robot projesi bu anlamda insanlığın sonunu getirebilen sebeplerden bir tanesi olabilir. Her ne kadar faydalı işler yapılası gibi görülse de geleceğin ne getireceği belli olmaz.

İnsan ve Canlı Hücre Robotları

Proje şu an için oldukça yeni olmasına karşın birçok bilim insani üzerinde geliştirmeleri denemeye başlamıştır. İstenilen her forma dönüşmesi mümkün olan bu canlı robotlar gelecekte yapay organların çok daha işlevsel halini oluşturabilirler. Bunların yanında göz gibi çok önemli organların uyumlu hücreye bağlı olarak üretimleri de söz konusu olabilir.

Canlı robot olarak bilim dünyasını sarsan Xenobot robotların çalışmalarını daha çok duyacak gibiyiz. Şu an için daha geliştirme aşamasında olan bu robotlar için gelecekte deney kısıtlamaları ve düzenlemeleri geleceğini söyleyen bilim insanları da bulunmaktadır.

Kaynak

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar