Bilgisayarlarımız Değişiyor: Kuantum Bilgisayar

kuantum-bilgisayar

Paylaşmayı unutmayın.

Bilgisayarlarımız Değişiyor: Kuantum Bilgisayar – Dışarıdan basit içeriği matematik olan bu cihaz teknolojinin gelişimi ile hayatımızda iş ve eğlence olarak yer edinmiştir. Bilgiyi hesaplamak, düzenlemek ve değiştirmek için kullanılan yazılım ve donanımlara sahip bu cihaz basit bir tabirle matematiksel işlemci yani hesap aracıdır ve veri işler. Bugünün akıllı telefonları 70 yıl öncesinin oda büyüklüğünde ki bilgisayarların işlem gücüne sahipler. Ancak, teknolojide atılan büyük adımlara rağmen, günümüzün klasik bilgisayarının çözemediği yığınla sorun var ve bu sorun çözümlerini kuantum bilgisayarda arıyoruz.

ENIAC computer
@computerhope

Kuantum bilgisayar nedir ?

Bir kuantum bilgisayarı, işlem gücünde büyük atılımlar sağlamak için kuantum mekaniğinin neredeyse mistik fenomenlerinden bazılarını kullanır. Bu fenomeni ile Kuantum makineleri bugünün ve yarının süper bilgisayarlarının en yetenekli olanlarını bile geride bırakmayı vaat ediyor.

Images shows a quantum computer
https://www.roche.com/quantum-computing.htm

Yine de geleneksel bilgisayarları silmeyecekler. Klasik bir makine kullanmak, çoğu sorunu çözmek için hala en kolay ve en ekonomik çözüm olacaktır. Ancak kuantum bilgisayarlar, malzeme biliminden ilaç araştırmalarına kadar çeşitli alanlarda heyecan verici ilerlemeleri güçlendiriyor. Bir kuantum bilgisayarın gücünün sırrı, kuantum bitleri veya kübitler üretme ve değiştirme yeteneğinde yatar.

Bir Kubit Nedir ?

Günümüzün bilgisayarlarında, 1 veya 0 saniyeyi temsil eden elektriksel veya optik darbeler akışı bulunmaktadır. Tweetlerinizden ve e-postalarından ve YouTube videolarınıza kadar her şey aslında bu ikili rakamların uzun dizeleridir. Kuantum bilgisayarlar ise, tipik olarak elektronlar veya fotonlar gibi atom altı parçacıklar olan kübitler kullanırlar. Kubitler, bağlı bir grubunun aynı sayıda ikili bite göre çok daha fazla işlem gücü sağlayabileceği anlamına gelen bazı ilginç kuantum özelliklerine sahiptir. 

Kuantum – Klasik Bilgisayarların Farkı Nedir?

Klasik hesaplamalar bilgiyi bit cinsinden kodlarken kuantum bilgisayarlar kubit kullanır. Her bir kubit, aynı anda hem 1’i hem de 0’ı temsil edebilir. kübit kullanarak, kuantum bilgisayar klasik bilgisayarlardan daha fazla bilgi tutabilir ve sorunları daha hızlı ve daha verimli bir şekilde çözebilir.

Kuantum bilgisayarların en önemli yanı paralel işlem kapasitesi: Paralel işlem bir bilgisayarın aynı anda yüzlerce, binlerce, milyonlarca hesaplama yapabilmesi demek. Bu işlemleri sırayla değil, aynı anda yaptığınızda işlem hızınız inanılmaz ölçüde artıyor.

Karmaşık sorunları etkin bir şekilde çözmek için Kuantum bilgisayar birden çok rotayı aynı anda kübit kullanarak analiz ederken klasik bilgisayar her seferinde bir rotayı analiz eder

Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları ve Yararları

Google quantum computer leaves old-school supercomputer in the ...
@cnet

Kuantum bilişimi, hastalıkları daha erken teşhis etmek için öğrenme yöntemleri, daha verimli cihazlar ve yapılar yapmak için malzeme üretimleri ve emeklilikte daha iyi yaşamak için finansal stratejiler geliştirmek gibi kaynakları daha hızlı yönlendirmeyi sağlayan algoritmalar içerir. Kuantum bilgisayarlar tüm endüstrileri etkisi altına almış iken hala çoğu kişi kuantum bilgisayarların gerçekte nasıl çalıştığını tam olarak bilmiyor. Kuantum bilgisayarlar, büyük ve karmaşık veri kümelerini klasik bilgisayarlardan çok daha verimli bir şekilde işleyebilme özelliğine sahiptir. Karmaşık hesaplamaları çözme sürecini hızlandırmak için kuantum mekaniğinin temelleri kullanılır. Genellikle bu hesaplamalar sınırsız sayıda değişken içerir ve potansiyel uygulamalar endüstrileri genetikten finansa kadar kapsar.

Peki, Kuantum bilgisayarlar ne zaman gerçekten yerini alabilecek ?

@vox

Kuantum bilgisayarlar, kodları kırma ve elektronik iletişimleri şifreleme yetenekleri sayesinde siber güvenliğin yönlerini yeniden keşfediyor. Google, Microsoft, Intel, IBM ve Alibaba dahil olmak üzere teknolojideki en büyük oyunculardan bazıları, daha iyi bir siber güvenlik ve daha fazlası için kuantum bilgisayarları kullanıyor. Kuantum hesaplama kaynaklarının maliyeti azaldıkça yer aldığı endüstri sayısı da günden güne artacak gibi görünüyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar