Apple Telefon Bağımlılığını Yüzümüze Vuruyor

apple ekran zamanı

Paylaşmayı unutmayın.

Son zamanlarda yapmak üzere olduğu ve yaptığı güncellemeler ile ilgili kendisinden fazlasıyla söz ettiren Apple’ın yeni sürümünün iOS 12 olacağını hepimiz biliyoruz. Bu sürümle alakalı özelliklerin geneline iOS 12 Yeni Özellikleri ile Resmen Duyuruldu! yazımızda bakabilirsiniz.

Bu yazımızda ise herkesin beğenisini kazanmasını beklediğimiz bir özellikten bahsedeceğiz. Çünkü bu özellik günümüzün en büyük sorunlarından biri olan telefon bağımlılığını yüzümüze vuran bir özellik olarak tasarlanmış. “Ekran Zamanı” adı verilen bu özelliğin ne işe yaradığını şimdi hep birlikte inceleyelim.

ios 12

@businessinsider

Ekran Zamanı Nedir?

Güncellenen iPhone ayarları menüsünde gizlenen Ekran Zamanı adlı yeni özellik, telefonunuzu gün içerisinde veya daha detaylı bir raporla kaç kez kullandığınızı veya kaç kez elinize aldığınızı sizlere gösterir. Ayrıca sadece telefonunuzun ekranında ne kadar zaman geçirdiğinizi değil, hangi uygulamayı ne kadar kullandığınıza ilişkin raporlar da sunabilecek.

Bu özellik ile ilgili “Bu özelliği ilk kullandığımda şok olmuştum. Bu hafta telefonumu günde 248 kez elime almışım. Günlük ortalama olarak çok fazla kullanıyorum. Tam sayıyı paylaşmaktan utanç duyuyorum, ama 5 saatten fazla. Bu istatistiklere bakmadan önce telefon problemim olduğunu hiç düşünemezdim. Hala bir telefon problemim olup olmadığından emin değilim ama en azından artık telefonumu fazla kullandığımı inkar edemiyorum.” olarak açıklama yapan Tim Cook, açıkçası bu özelliği bizlere fazlasıyla merak ettirdi.

ios 12

@TechRadar

Geliştirici Tepkisi!

Apple’ın geliştirdiği ekran zamanı özelliği şu an için geliştiriciler için indirilebilir durumda olduğu için deneme sürecine zaten girmişti. Bu konuyla ilgili San Jose, California’da gerçekleşen yıllık geliştirici konferansında, yüzlerce yazılım mühendisinin bu özelliğe fazlasıyla şaşırdığını ve beğendiğini açıkladı.

Cook, CNN röportajında yaptığı konuşmada “Biz hiçbir zaman anahtar parametre olarak kullanılmaya odaklanmadık. İnsanların inanılmaz şekilde memnun kalmasını ve gönderdiğimiz cihazların beğenilmesini hedef aldık ancak asla insanların telefonda çok fazla zaman geçirmesini istemedik.” diyerek aslında tüm telefon firmalarında olması gereken bir şirket düşüncesini uyguladıklarını açıkladı.

ios 12

@businessinsider

Geliştirilen bu özelliğin aslında ne kadar önemli olduğunu telefonlarımıza yüklediğimizde daha iyi anlayabiliriz. Çünkü teknoloji geliştikçe insanların telefonlara olan bağımlılığı da artıyor. Apple firması insanların bunu anlayabilmesi için ilk adımı atmış oldu fakat böyle özellikler diğer markalar tarafından da ele alınırsa telefon bağımlılığının daha fazla azalabileceğini düşünüyoruz. Yani, teknoloji bağımlılığını teknoloji ile azaltabiliriz.

“Screen Time” özelliğini iOS 12’yi beklemeden deneyimlemek için buradan indirebilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar