iOS 12 Yeni Özellikleri ile Resmen Duyuruldu!

iOS 12 hangi özellikleri getiriyor

Paylaşmayı unutmayın.

Apple, WWDC 18 etkinliği sırasında merakla beklenilen iOS 12 güncellemesinin tanıtımı gerçekleştirildi. Peki, bu WWDC’nin kesin duyurularından biri olan iOS 12 hangi özelliklere sahip olacak? Çok eleştirilen iOS 11’in ardından bizleri nasıl bir mobil işletim sistemi bekliyor.

iOS 12 ne zaman çıkacak?

iOS 12 güncellemesini hangi cihazlar alabilecek?

iOS 12 ile gelen yenilikler neler?

Şimdi sırayla bu başlıklara göz atalım. Hazır mısınız?

iOS 12 ne zaman çıkacak?

Apple, yeni işletim sistemini 4 Haziran 2018′ de düzenlediği Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) etkinliğinde bizlerle buluşturdu. 2 saat süren etkinliğin ardından davetlilerin beğenisine sunulan iOS 12’nin her zaman olduğu gibi, etkinlikten 1 hafta sonra da geliştiricilerinin beğenisine sunulacak olan Beta sürümünün testleri, tam 4 ay sürecek. Yani çok kısa bir süre sonra beta da olsa iOS 12 indir seçeneği kullanıcılara sunulmuş olacak. Bunun ardından Eylül ayında düzenlenecek etkinlikten sonra da resmen kullanıcılara sunulmuş olacak.

iOS 12 güncellemesi hangi cihazlara gelecek?

Yüzde 95 kullanıcı memnuniyeti elde ettiği paylaşılan iOS 11 sonrasında iOS 12’nin de iOS 11 yüklenebilen tüm modellerine geleceği açıklanmış durumda.

İşte, iOS 12 alacak cihazlar!

– iPad Pro (10.5), iPad Pro (2017), iPad 2017, iPad 2018, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4

– iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X ve iPod touch (6. jenerasyon)

iOS 12

@applesloppy

Peki, iOS 12 hangi özelliklere sahip olacak?

Apple, iOS 12 versiyonuyla büyük çaplı bir yenilik sunmayacak. Yazılım ekibini iOS 11’de yaşanan sorunları çözmeye yönelten firma, eski iOS sürümlerinde olduğu gibi kararlı, güçlü ve kendinden emin bir iOS deneyimine ulaşmak istiyor. Şirket, 2 kat performans iddiası ile heyecan yaratmayı başardı. Uygulamaların her zamankinden daha hızlı çalışması da önemli bir gelişme. Yeni sürümde, artırılmış gerçeklik için de ayrıca çalışıldığı görülüyor. Bu konuda tabii ki Apple ARKit 2.0 yenilikleri de önemli rol üstleniyor doğrusu.

Burada en önemli nokta ise Apple’ın yazılım stratejilerini tamamen değiştiriyor olması. Şirket, yazılım sürümleri açısından büyük bir değişikliğe gidiyor. Apple, mühendislerinin daha iyi hizmet verebilmeleri ve sunulacak bir özelliğin kusursuz olmasını sağlamak adına yeni bir strateji hazırladı. Buna göre eğer bir özellik hazır değilse mühendislerin bu özelliği gelecek yıllara bırakma seçeneği olacak. Bu yüzden de aslında geliştirilen birçok özelliği iOS 13 ile göreceğiz. Çünkü bir kez daha iOS 11 hatalarının yaşanması Apple’ı zor durumda bırakacaktır ve bu kimsenin işine gelmeyecektir.

Ölçü

Yeni özelliklerden biri de “Measure” yani “Ölçü” olarak öne çıkıyor. Bir nesnenin ölçülerini alabileceğiniz bu özellik kolaylıkla nesneleri tespit edebiliyor ve santim santim ölçebiliyor. Bizim metreyle ölçmemize gerek kalmayacak gibi çünkü bu artırılmış gerçekliğin olanaklarından faydalanan Measure ile ek bir üçüncü aparat veyahut ölçü malzemesi kullanmak zorunda kalmayacaksınız.

ios 12 measure

Fotoğraf

Her yıl bir trilyondan fazla fotoğrafın çekildiği iPhone’ların fotoğraf özelliği için gelen yeni arama teknikleri de büyük kolaylık vadediyor. Daha yazmaya başlarken arama önerileri sunacak özellik kategori, yer, etkinlik, kişi gibi kategorilerde aradığınız fotoğrafları anında bulmamıza yardımcı olacak. Fotoğraflarınızı indeksleyecek olan makine öğrenimi ise burada büyük bir sorumluluk üstleniyor.

ios 12 fotoğraf arşivleme

Siri

Siri ile sunulacak bir yenilik ise Kısayollar olarak karşımıza çıkıyor. Her ay milyarlarca talebin geldiği akıllı asistana artık her uygulamadan hızlı aksiyonlar ekleyebileceksiniz. Ve özel cümleler ile ilişkilendirdiğiniz bir uygulamaya bağlı olarak Siri sizi doğrudan bu uygulamaya yönlendirebilecek.

siri kısayollar özelliği

Apple News

Yeni uygulamalardan biri de Apple News. Bu uygulama ile haberler, borsa ve hisse bilgilerini dilediğinizce takip edebileceksiniz.

apple news nedir

Sesli Notlar

Sesli notlar ise yeniden tasarlanırken ilk kez iPad ile uyumlu hale geliyor. Ayrıca bu uygulama için iCloud desteği de oluşturulmuş durumda.

ios 12 sesli notlar

iBooks > Apple Books

iBooks da yeniden tasarlanarak Apple Books halini alıyor. Ve bu yeni kitap mağazası, özellikle de sesli kitaplara odaklanmasıyla ön plana çıkıyor.

yeni apple books

Peki bizi bildirimler için ne tarz yenilikler bekliyor? Dilerseniz hemen göz atalım!

Bildirimler için yenilikler!

Rahatsız Etme (Do not disturb) özelliği de geliştirilerek artık geceleri kullanıcıların rahatsız olmamasını sağlayacak bir hal alıyor. Bildirimlerle rahatsız edilmemeniz ve telefonunuzun ışığının dikkatinizi dağıtmaması için ekranın tamamen karanlık bir moda bürünmesi sağlanıyor. Kısacası Always on screen özelliği sonunda gelmiş durumda.

always on screen

Bildirimler için uzun zamandır beklenilen gruplandırma özelliği de sonunda iOS 12 ile geliyor. Kullanıcılar ne kadar bildirim almak istediklerini artık kendileri kontrol edebilecekler. Kilit ekranı üzerinden bildirimler için ayarları da kolayca yapabilecek ve bildirim merkeziniz için kolayca ayarlamalar yapabileceksiniz.

ios bildirim gruplandırma

Screen Time altındaki haftalık aktivite özelliği ise bir çeşit dijital sağlık uygulaması. Telefonunuzla veya tabletinizle ne kadar süre geçirdiğinizi bu özellik ile takip edebilecek ya da uygulama limitlerinizi veyahut uygulama kullanma sürelerini ayarlayabileceksiniz.

screen time nedir

Animoji sayısı artıyor, Memoji geliyor!

Animoji özelliği için de önemli yenilikler var. Hatta bir de Memoji özelliği geliyor. Hayalet, Koala, Kaplan ve T-rex olmak üzere dört yeni animoji özelliği de bu güncelleme ile birlikte kullanıcılar ile buluşacak. Ek olarak, Memoji ve Animoji’ler için dil tespiti yeniliği de geliyor. Durun, daha bitmedi!

animoji

Memoji ise kişiselleştirilmis emojilerinizi oluşturmanıza olanak sağlayacak. Bu özellik için Apple, Galaxy S9 ile gelen AR emojiye yaklaşmış diyebiliriz belki de.

memoji nedir

Mesajlar kamerası için de birçok efekt ekleniyor. Snapchat benzeri efektler, şekiller, metinler ve çıkartmaların yanı sıra Animoji ve memoji desteği ile mesajlar çok daha renkli hale gelecek.

mesaj memojileri

Grup FaceTime ile 32 kişiye destek!

FaceTime için de büyük yenilikler var. Grup FaceTime ile aynı anda 32 kişinin sesli ve görüntülü olarak bir arada görüşmesi mümkün olacak. Bu ekranda konuşan kişinin görüntüsü daha öne çıkarken diğerleri küçülecek. Üstüne tıkladığınız kişinin de büyümesi sağlanıyor.

yeni facetime

Yine bu özellik sırasında filtreler, animoji ve memoji için destek geliyor. iPhone, iPad ve Mac ile Grup FaceTime kullanımının mümkün olacağını da belirtelim.

Bir araba garajından doğup tüm dünyayı etkisi altına bir teknoloji ve gerçeklik harikası yarına olan ümidimizi asla kesmememiz gerektiğini anlatıyor gibi.

iOS 12 güncellemesi de gelince iyice canavara dönüşecek iOS işletim sisteminiz için derlediğimiz 2017’nin En İyi ve Ücretsiz 10 iOS Oyunu yazımıza da mutlaka göz atmalısınız!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar