Apple M1 Çipi ile Bilgisayar Sektöründe de Zirveyi Hedefledi!

Paylaşmayı unutmayın.

 Apple M1 Çipi ile Bilgisayar Sektöründe de Zirveyi Hedefledi! – Yeni bir araba satın alırken arabanın motoruna bakmaya çalışan çok az insan olduğu gibi, çoğu tüketici de yeni dizüstü bilgisayarlarına güç veren işlemciler hakkında fazla endişelenmiyor. Her iki durumda da, bu cihazları etkinleştiren “motorlar”, nasıl performans gösterdikleri ve neler yapabilecekleri konusunda büyük bir fark yaratabilir.

Bu nedenle, Arm adlı İngiltere merkezli bir şirketin teknolojisinden yararlanan Apple tasarımı yongalar üzerine inşa edilen yeni bir Apple MacBook dizüstü ve masaüstü bilgisayar serisinin piyasaya sürülmesi biraz analiz edilmeye değer.

Apple M1 Çipi ile Bilgisayar Sektöründe de Zirveyi Hedefledi!

apple-m1-cipi-ile-bilgisayar-sektorunde-de-zirveyi-hedefledi!
@howtogeek

Öncelikle, Apple’ın yeni MacBook Air, MacBook Pro ve Mac Mini’deki Kol tabanlı işlemci teknolojisinin, yeni iPhone 12 de dahil olmak üzere iPhone’larda bulunan aynı temel teknoloji olduğunu hatırlamak önemlidir. Apple’ın çeşitli Mac’lerde bulunan yeni M1 çipi iPhone 12 serisinde kullanılan A14 Bionic çipten daha güçlü olduğunu duyurdu. Örneğin, A14’te 6’ya karşı 8 CPU çekirdeği var. Ancak kavramsal olarak birçok yönden benzerler. Bunun pratik yararı, bunların orijinal olarak iPhone’lar ve iPad’ler için yazılmış iOS uygulamalarını çalıştırma yeteneğine sahip ilk Mac’ler olmasıdır.

Tabii ki, kritik bir fark, iPhone’ların ve iPad’lerin aksine, bu Mac’lerin dokunmatik ekranlara sahip olmaması… Bu uygulamalarla etkileşim sürecini farklı kılıyor ve muhtemelen o kadar da sezgisel değil. Evet, iPadOS’in en son sürümü klavye ve fare desteğini içerir. Ancak bu yeni Mac’lerde iOS uygulamalarını çalıştırmayı deneyen çoğu kişinin Mac ekranına dokunacağına ve yanıt vermediğini görünce hayal kırıklığına uğrayacağına şüphe yok.

apple-m1-cipi-ile-bilgisayar-sektorunde-de-zirveyi-hedefledi!

Apple, Daha Düşük Fiyatlar Beklemeyin

Ancak, Apple’ın yeni MacBook’lara Arm tabanlı CPU’ları yerleştirmeyi seçmesinin ana nedeni iOS uygulama uyumluluğu değil. Açıkçası gerçek neden, Apple’ın Intel ve AMD gibi çip ortaklarına güvenmek yerine kendi ürün ve teknoloji kaderini kontrol etmek istemesidir. Ayrıca, iPhone’larda, iPad’lerde ve Apple Watch’larda bu stratejiyle elde ettikleri muazzam başarı, onları nihayet bu yaklaşımı Mac’e de genişletmeye teşvik etti.

Apple’ın yeni MacBook Air, MacBook Pro ve Mac Mini’si

Pratik bir bakış açısıyla, Apple’ın M1 çipini geliştirmeyi ve bu yeni Mac’lerde kullanmayı seçmesinin birkaç nedeni vardı. Bunların tümü Apple’ın lansman etkinliğinde sergileniyordu. İlk olarak, iki dizüstü bilgisayar için şirket, M1 çipinin MacBook Air ve MacBook Pro’ya getirdiği ek pil ömrünü vurguladı. (M1 ile MacBook Pro’da video oynatma için 10 saate kadar artış). Bazı insanlar ayrıca Apple’ın Mac’lerde kendi yongalarıyla fiyatları düşüreceğini düşündü. Bu yalnızca şu anda öncekinden 100 $ daha düşük olan Mac Mini masaüstünde gerçekleşti.

apple-m1-cipi-ile-bilgisayar-sektorunde-de-zirveyi-hedefledi!

Tüm Mac’ler Apple M1 Çipi Hemen Alamayacak

Ayrıca Apple, bu ilk Arm tabanlı Mac’leri duyurmaktan heyecan duyarken, tüm Mac serisinin geçişinin muhtemelen birkaç yıl süreceğini de açıkça belirtti. Özellikle, şirketin en yüksek performanslı iMac’leri ve Mac Pro, 2022’ye kadar hiç şüphesiz x86 işlemcilerini kullanmaya ve hatta bunların yükseltilmiş sürümlerini görmeye devam edecek.

Apple’ın Arm tabanlı işlemcilere geçişinin diğer ilginç potansiyel sonuçlarından biri de, yine Arm teknolojisine dayanan Qualcomm’un 8CX işlemcisini (Microsoft Surface Pro X gibi) kullanan Windows tabanlı bilgisayarlar üzerindeki potansiyel olumlu etkisidir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar