Adidas’ın Resmi Dünya Kupası Toplarının Serüveni 1970/2018

Paylaşmayı unutmayın.

İlk futbol topu 1863 yılında, futbolun mucitleri olan İngilizler tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Dünya futbol tarihinde önemli bir yer olan futbol topları, 1863 tarihinden günümüze doğru kullanılan maddeden, tasarımına kadar birçok değişime uğramıştır. Adidas, yaklaşık 40 yıldan beri Dünya Kupası organizasyonlarında top tasarlamaktadır.

Tasarlanan her bir topun hikayesi bulunmakta ve ince tasarımları göz kamaştırmaktadır. Dünya Kupası heyecanını dolu dolu yaşadığımız şu günlerde, gelin hep beraber Adidas’ın 1970 Meksika’dan günümüze kadar gelen tasarladığı bu muazzam toplara bir göz atalım.

FIFA 1970 Dünya Kupası – Adidas Telstar

İlk FIFA Dünya Kupası için, Adidas dünyanın en tanınmış futbol topu tasarımını yarattı. Dünya çapındaki seyirciler için topu daha mükemmel bir küre haline getiren ve siyah-beyaz televizyonda daha iyi görünen 32 adet el işi dikişli panel (12 adet siyah beşgen ve 20 adet beyaz altıgen) bulunuyordu. Bugüne kadar, bu klasik tasarım futbol topunun arketipi haline gelmiştir.

@worldcupballs

FIFA 1974 Dünya Kupası – Adidas Telstar II

1974 yılında iki maç topu kullanıldı – Adidas Telstar, altın markanın yerini alan yeni siyah marka ile güncellendi ve Adidas Chile adlı Telstar’ın yeni, tamamen beyaz versiyonu tanıtıldı. 1974 yılının Adidas için önemi, Dünya Kupası maçı toplarının isimleri ve logolarını ilk defa taşıyabilmesiydi. Adidas artık sahada kullanılan resmi maç toplarının resmen tedarikçisi oldu.

@worldcupballs

FIFA 1978 Dünya Kupası – Adidas Tango

1978 maç topu, 12 özlü çemberin optik izlenimini yaratan üçlü paneller içeriyordu. Adidas Tango, 78 Dünya Kupası’ndan sonrasında tam beş Dünya Kupası turnuvası için top tasarımına ilham verdi.

@worldcupballs

FIFA 1982 Dünya Kupası – Adidas Tango España

1978 maç topundan biraz daha değiştirilen Adidas Tango 1982, topun su emilimini azaltan ve ıslak koşullar altında topun kilo artışını azaltan yenilikçi su geçirmez ve mühürlü dikişler ile üretilmiştir. Aynı zamanda Tango España, son geleneksel deri malzemeli Dünya Kupası topuydu.

@worldcupballs

FIFA 1986 Dünya Kupası – Adidas Azteca

1986 Dünya Kupası maç topu olan Adidas Azteca, ilk kez tamamen sentetik ve poliüretan kaplı bir maç topu olarak futbol topları ve üretimi tekniklerinde bir devrim yarattı. Yeni malzemeler dayanıklılığı arttırdı ve su emilimini daha da azalttı. Top, aynı zamanda ev sahibi ülke tarafından esinlenilmiş tasarımları da içeriyordu. Azteca, Meksika’nın Aztek mimarisinden ve duvar resimlerinden esinlenen tasarımlarla zarif bir şekilde tasarlandı.

@worldcupballs

FIFA 1990 Dünya Kupası – Adidas Etrusco Unico

Adidas, 1990 yılında ilk kez bir Dünya Kupası maç topunu, tamamen suya dayanıklı ve her zamankinden ivmeyi daha etkili bir hale getiren, siyah poliüretan köpükten bir iç katmandan tasarladı. Adidas, isim ve tasarım olarak İtalya’nın tarihine ve Antik Roma’nın eşsiz ve güzel sanatlarına atıfta bulundu.

@worldcupballs

FIFA 1994 Dünya Kupası – Adidas Questra

Adidas, 1994’te Questra’yı, bir petrolden üretilen polistiren köpük tabakasıyla sarılmış bir maç topu olarak tanıttı. Bu yenilikle beraber topa daha yumuşak bir dokunuş yapılmasını sağladı. Adidas Questra’nın tasarımında ise uzay teknolojisini, yüksek hızlı roketleri ve Amerika’nın “yıldızlara yönelik arayışını” temsil etmektedir.

@worldcupballs

FIFA 1998 Dünya Kupası – Adidas Tricolore

Adidas, yine bir ilke imza atarak siyah-beyaz harici çok renkli maç topu olan Tricolore’u 1998 Dünya Kupası için yarattı. Topun dayanıklılığını, enerji geri dönüşünü ve tepkisini geliştiren gelişmiş bir köpüğe sahipti. Adidas ayrıca, ilk defa Fransa’nın ulusal renklerine sahip olan topun uzun ömürlülüğünü ve görünürlüğünü arttıran cam altı baskı teknolojisini kullandı.

@worldcupballs

FIFA 2002 Dünya Kupası – Adidas Fevernova

Adidas, 1978’den beri ilk kez 2002 yılında maç topu üretiminde geleneksel Tango tasarımından koptu. Yenilikçi Fevernova, daha kesin ve öngörülebilir uçuş yoluna izin veren rafine bir köpük tabakası içeriyordu. Tasarımında ise Asya kültürünün ve devrimci renklerini yansıttı.

@worldcupballs

FIFA 2006 Dünya Kupası – Adidas Teamgeist

Adidas Teamgeist, tamamen yeni bir konfigürasyon ile doğruluğu ve kontrolü sağlayan pürüzsüz ve mükemmel bir yuvarlak yapı oluşturan panel temas noktalarının miktarını azaltmıştır. Teamgeist’ten önce, kupası maç toplarının yüzeyi, bir oyuncunun panellerin bir araya geldiği dikişler, sırtlar ve diğer kusurlar nedeniyle topa vurduğu yere göre önemli farklar gösteriyordu. Teamgeist’in devrim niteliğindeki pervane tasarımı, köşeleri en aza indirdi ve gelişmiş oyun için daha yumuşak bir yüzey yarattı. Top, Almanya bayrağının geleneksel renkleri ile tasarlandı ve Dünya Kupası’nın altın rengi ile vurgulandı.

@worldcupballs

FIFA 2010 Dünya Kupası – Adidas Jabulani

Adidas Jabulani, oyunculara son derece istikrarlı bir uçuş ve her koşulda mükemmel bir tutuş sağlayan bir top sağlayan yeni bir kavramın, yani oluk topu teknolojisine sahipti. İlk kez küresel olarak kalıplanan sekiz adet termal olarak bağlanmış 3-D paneli ile Jabulani, öncekilerinden daha yuvarlak ve düzdü. Tasarımında ise Güney Afrika’nın renk ve desen dizisini oluşturan parçalar bulunuyordu.

@worldcupballs

FIFA 2014 Dünya Kupası – Adidas Brazuca

Adidas, Brezilya’da halka açık bir oylamadan sonra Brazuca maç top adı olarak onaylandı ve ev sahibi ülkede bir milyondan fazla futbol taraftarı katıldı. Kelebek tarzı yapışkanlardan oluşan bu top Brezilya’nın amazon ormanlarının renklerini taşıyordu.

@worldcupballs

Ve… FIFA 2018 Dünya Kupası – Adidas Telstar 18

Adidas Telstar 18, bir top teknolojisi olarak en son yeniliklere sahip. İlk Adidas maç topundan esinlenen – 1970 Telstar, Adidas Telstar 18 topu her zamankinden daha yenilikçi teknoloji ile üretilmiştir. Rusya’nın etkileyici şehirlerinden esinlenen pikselli grafik, ikonik Telstar topa bir övgü niteliğindedir. Termal birleştirilmiş dikişsiz yüzey, isabeti artırmak ve su emilimini azaltmak üzere tasarlanmıştır.

@worldcupballs

Yıllardan beri dünyanın en iyi milli takımları, 4 yılda bir yapılan Dünya Kupası maçlarında rekabeti en üst düzeyde yaşıyor. Adidas da yıllardır bu organizasyonun spor markası kategorisinde sponsorluğunu başarılı bir şekilde üstleniyor. Üretilen topların eşsiz tasarımı ve yüksek teknolojisi, sporseverlerin zihninde yer edinmişken sormadan edemezdik:

Peki hangi Adidas Dünya Kupası topu sizin favoriniz? 
(Aşağıdaki yorum kısmından favorilerinizi bize bildirebilirsiniz.
)

Kaynak

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar