Adidas Geri Dönüşüm ile Plastik’ten Bir Çift Stan Smith Yapıyor

Paylaşmayı unutmayın.

Adidas Geri Dönüşüm ile Plastik’ten Bir Çift Stan Smith YapıyorPlastik kelimesini duyunca bile okyanuslarda, sahillerde ya da ormanlardaki çöp yığınları gözünüzün önüne gelmiyor mu? Çoğumuzun geldiğini düşünüyorum. Son yıllarda bu konuya hem şirketler hem de kamuoyu bazında daha fazla eğildiği yadsınamaz bir gerçek. Fakat maalesef ki yeterli seviye de değil. Kaynak tüketiminin çok fazla olduğu sektörlere indirgeyecek olursak hazır giyim sektörünün listenin başında olduğunu görürüz. Bununla birlikte atık konusunda da başı çeken bir sektör.

Adidas Geri Dönüşüm ile Plastik’ten Bir Çift Stan Smith Yapıyor

İnsanlık son yıllarda  olarak bu konuya daha fazla önem vermeye başladık. Şirketler özelinde de bu şekilde bir yaklaşım oluştu. Adidas da o şirketlerden biri.

Adidas’ın Kültleşmiş Ayakkabıları: Stan Smith

Markalarla özdeşleşen ürünler vardır. Stan Smith de onlardan biri .Markanın yıllardır eskimeyen en çok satan ürünü. Efsanevi modelde yıllar içinde küçük değişimler yapılmış olsa da hala ilk günkü tasarımını koruyor. Peki Stan Smith isminin nerden geldiğini biliyor musunuz?

Adidas’ın ünlü tenisçi Stan Smith için 1971 yılında piyasaya sunduğu devrimleşmiş ayakkabılar. Stan Smith ilk üretildiğinde sadece bir tenis ayakkabısıydı. Stan Smith o zamanlar tenisin parlayan yüzüydü. 1971 yılında Stan Smith ismi tenis ayakkabılarının tanıtımı için önerilenler arasındaydı. Ve köpük yeşili rengi ile pazarda 1.sırayı aldı.1973 yılına gelindiğinde Smith’in Adidas ile tenis ayakkabısı için imzaladığı sponsorluk anlaşması, tarihte en etkili 50 Spor Ayakkabısı Sponsorluğu anlaşmasında 13. Sıraya yerleşti. Adidas 1978 yılına kadar ayakkabılarında herhangi bir sporcu ismine yer vermeyi düşünmüyordu .Fakat piyasada markaya talep fazlalığı  olunca dil ve tendon üzerinde marka çalıştılar. Böylece Stan Smith şu anki halini aldı.

@businessinsider

Stan Smith 1988 yılında tam olarak 22 Milyon adet satışla Guinness Rekorlar Kitabına girdi. 1994 yılında ise 23.7 milyona yaklaşan satış rakamı; gerçek bir efsane olmasını sağladı. Adidas yıllar içinde milyonlarca satışa ulaşan Stan Smith’in üretimini 2011 yılında durdurdu. Senelerin satış rekorları kıran modeli kelimenin tam anlamıyla inzivaya çekildi. Ta ki 2013 ‘e kadar. Adidas 2014 yılında tekrar Stan Smith’i piyasaya sürdü. O dönemde ünlü müzisyen Jarren Benton, Stan Smith modellerinin geri dönüşünden bahsettiği şarkısı My Adidas ile geniş kitlelere ulaşmıştır. Bununla birlikte Oprah Winfrey’den Pharrel Williams’a birçok ünlü ismin de çıktığı andan itibaren tanıttığı Stan Smith’in ilk seri stoğu bir ay olmadan tükenmiştir.

Adidas Parley For The Oceans İşbirliği

adidas-geri-donusum-ile-plastikten-bir-cift-stan-smith-yapiyor

Adidas 2015 yılında çevre örgütü olan Parley For The Oceans ile bir işbirliği yaptı. Bu işbirliğinin aslı amacı plastikler okyanuslara gitmeden önce geri dönüşüm aşamasına almak. Yani kısaca okyanus kirliliğini spor giyime dönüştürmek. Adidas ve Parley bu konuda son derece başarı kaydettiler. Adidas 2019 yılında geri dönüştürülmüş plastikten 11 milyon çift ayakkabı üretti. O zamandan günümüze bu adet artarak devam etmekte. Bu anlaşma sayesinde Adidas 2.810 ton plastiği okyanuslara ulaşmadan geri dönüştürdü.

Bu ayakkabılar da şu şekilde üretiliyor;

Öncelikle Parley kuruluşu sahillerden plastik atıkları topluyor. Daha sonra Adidas’ın işleme tesisine teslim ediliyor. Adidas ağırlıklı olarak  plastik pet şişeleri  ayakkabı ve spor giyim üretiminde kullanılan  bir tür polyester iplik haline dönüştürüyor. Normalde polyester iplik petrolden yapılmakta. Daha sonrasında  normal üretim sürecine dahil ediliyor. Adidas ‘ın nihai hedefi 2024 yılına kadar tüm işlenmiş polyesterleri geri dönüştürülmüş polyesterler ile değiştirmek. Şuan üretim bandından çıkan ürünlerin %40’lık kısmında geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılıyor.

adidas-geri-donusum-ile-plastikten-bir-cift-stan-smith-yapiyor
@laptrinhx

Adidas ve kreatif ajans Mojo Supermarket bir işbirliğine imza attı. Kullanılmış plastik şişeleri ödeme olarak kabul eden ve geri dönüştürülmüş şişelerden yapılmış olan Stan Smith’ler için indirim kuponları sunan bir geri dönüşüm otomatı. Öncelikle bu otomat atılan plastiğin geri dönüşüme uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Ve uygunsa size Adidas mağazalarında Stan Smith alımlarınızda kullanabileceğiniz bir kupon veriyor. Şu anlık bu otomat sadece New York ve Paris’teki Adidas amiral mağazalarında buluyor. Aynı zamanda Parley ve Adidas “Futurecraft Ultraboost Uncaged”isimli bir ayakkabıyı da piyasaya sunmayı bekliyorlar. Bu ayakkabı geleceğin ayakkabısı olarak nitelendiriliyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar