Starlink Uydu İnterneti Test Aşamasında – Uçakta İnternet

Paylaşmayı unutmayın.

Starlink Uydu İnterneti Test Aşamasında – Uçakta İnternet. Geçtiğimiz aylarda yapılan testler epey ses getiren Starlink, yeni bir haberle tekrardan gündeme düştü. SpaceX’in uydu interneti hizmeti olan Starlink, test edilmeye başlandı. İnternet hizmeti şu an için yalnızca uçaklarda test ediliyor. Fakat önümüzdeki günlerde test kapsamının genişletileceği ve diğer alanlarda da test edilmeye başlanacağı tahmin ediliyor.

SpaceX’in satışlardan sorumlu başkan yardımcısı, katılığı bir toplantıda sürece ilişkin birçok açıklamada bulundu. Başkan yardımcısı Jonathan Hofeller, uçak yolcularına mümkün olan en kısa süre içerisinde geniş bant internet sunmayı hedeflediklerini ve bunun için çalıştıklarını ifade etti. Hofeller, teste birçok havayolu firmasının katılım sağladığını da belirtti. Fakat testlere katılım gösteren firmaların hangileri olduğu konusunda bilgi vermedi. Ayrıca uçak içi internet hizmetini testlerin ardından tam anlamıyla sunabilme için de birçok havayolu firmasıyla görüşme halinde olduklarını da belirtti. 

Starlink Uydu İnterneti Test Aşamasında – Uçakta İnternet

starlink-uydu-interneti-test-asamasinda-ucakta-internet
Photo by Forest Katsch on Unsplash

Neden Starlink?

Aslına baktığımız zaman günümüzde uçak içerisine internet hizmeti sağlamakta olan uydu hizmetleri var. Peki, zaten halihazırda var olan bir sistem için neden bu kadar büyük yatırımlar yapılıyor?

Starlink, türünün tek örneği olarak nitelendirebileceğimiz bir proje. Şu anda yörüngede 1800 adetten fazla Starlink uydusu yer alıyor. Bu sayı önümüzdeki yıllarda 4.400’e kadar yükseltilecek şekilde planlandı. Starlink’in uçak içi internet hizmetinden tutunda bireysel internetlere kadar popülarite yakalayaca olmasının en büyük nedeni şüphesiz ki uygun fiyatları olması. Şu an da bile kablolu yöntemlere nazaran daha düşük maliyetlere sahip olan Starlink; ileride uydu sayısının arttırılması ve bölgesel çanakların kullanımıyla birlikte çok daha az maliyetli bir hale gelecek gibi duruyor. 

Starlink henüz beta aşamasında ve 100 Mbps’e kadar indirme hızı sunarken; 20 Mbps’ye kadar da yükleme hızına sahip. Bu da kişisel bir kullanım için oldukça yeterli. 

starlink-uydu-interneti-test-asamasinda-ucakta-internet
Photo by Forest Katsch on Unsplash

Uydular Fırlatılmaya Devam Ediyor

Şirketin satıştan sorumlu başkan yardımcısı Jonathan Hofeller, Starlink’in haftada altı adet uydu üretebiliyor kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Bunun ciddi anlamda yüksek bir rakam olduğunu belirtmeden geçmek olmaz. Ayrıca şirket her geçen gün uydulardaki optimizasyonu arttırıyor ve daha gelişmiş modelleri yörüngeye yolluyor. SpaceX küresel çapta hızlı internet sunabilme için 30 binden daha fazla Starlink uydusunu uzaya fırlatacak. 

SpaceX’in Starlink projesi günümüzde neredeyse her alanda kullanılmakta olan internete dair erişim problemlerini tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Proje her ne kadar maliyetli olsa da projenin küresel çapta olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca birçok internet kullanıcısı mevcut kablolu internetlerle Starlink’in sunduğu hızın çok daha fazlasını alabildiğini söylüyor. Aslına bakarsak, bu doğru fakat şu an için doğru. Starlink projesinin hedeflenen boyutun henüz 10’da birine bile ulaşmadığını unutmamak gerek. Kısacası, Starlink projesi tamamlandıkça hız gibi problemleri geride kalacak ve çok daha işlevsel bir hale gelecektir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar