7 Adımda Viral Pazarlama Kampanyası Oluşturuyoruz

viral pazarlama kampanyası oluşturmak

Paylaşmayı unutmayın.

Kim viral olacak bir pazarlama kampanyası oluşturmak istemez ki?

Herkes ister.

Kesinlikle!

Viral bir kampanya oluşturmak her pazarlamacının hayali, hedefidir.

Peki, bu işin sırrı ne?

Bu noktada işler biraz karışıyor. Çünkü tüketim kültürü o kadar hızlı akıyor ve neyin viral olup olmayacağı o kadar hızlı değişiyor ki… Bu nedenle hangi kampanyanın viral olabileceğini kestirmek biraz zorlaşıyor. Yine de pazarlama kampanyalarınızın viral olma şansını arttıracak bazı adımlar var.

Gelin viral olma şansını yakalamak için neler yapmalıyız bir göz atalım.

1 – Görselleştirin.

viral pazarlama ve görselleştirme
Photo by Christian Lue on Unsplash

Dikkat ettiyseniz viral dediğimiz çoğu materyal, dikkat çekici görseller olarak düzenlenmiştir. İşte bu sebeple viral bir pazarlama kampanyası oluşturmak istiyorsanız ilk olarak yapmanız gereken şeylerden biri kampanyanızı video veya görsel ile desteklemektir. Hedef kitlenize iletmeyi amaçladığınız mesaj, metin tabanlı bile olsa ilgi çekici bir imaj bulmalı veya bir video oluşturmalısınız.

Peki, imaj ya da video seçerken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle görselin markanızla uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Markanız için risk oluşturacak herhangi bir görsel ya da videodan kaçınmalısınız.

Bir başka nokta ise kullanacağınız görsel içeriklerin viral olma potansiyelidir. Bunun için görsel içeriklerinizi esprili bir hale getirmeli, bilgilendirici ya da şaşırtıcı olmalarına dikkat etmelisiniz. Kitlenizi ne kadar şaşırtırsanız paylaşılma oranınız da o denli artacaktır.

2 – Mesajınızı Planlayın. – Viral Pazarlama

Photo by Christian Lue on Unsplash

Bazı viral kampanyalar tesadüf eseri olsa da çoğunun dikkatli bir şekilde planlandığını bilmelisiniz.
Materyalinizin kesinlikle viral olacağına dair bir planlama yapmanız zor olabilir ancak mesajınızın net olması konusunda iyi bir plana sahip olmalısınız. Reklam filmlerinizin senaryoları ya da infografikleriniz için titizlikle bir plan yapın. Nihayetinde hedef kitleniz mesajınızı net olarak alacaktır.

Şunu da unutmamalısınız ki kampanyanız viral olursa mesajınız, gittikçe büyüyen bir kitleye ulaşacaktır.

3 – Duygulara Oynayın.

7-adimda-viral-pazarlama-kampanyasi-olusturuyoruz
Photo by Tengyart on Unsplash

Biz insanlar çoğu kez kabul etmesek de duygusal insanlarız ve duygularımıza hitap eden şeylere bayılırız. Baktığımızda çoğu viral kampanya da duygularımıza hitap etmektedir. Bu nedenle kampanyanızı planlarken duygulara oynamayı unutmayın.

Tabii bunu söylerken bilgilendirici içeriklerin viral olmayacağından bahsetmiyoruz. Söylemek istediğimiz bilginin çoğu kez tek başına yeterli olmadığı. Karşınızdakini duygusal açıdan yakalamanız gerekir. Sadece dramdan da söz etmiyoruz. İnsanların korkuları, umutları, hayalleri veya mizah anlayışları üzerine oynayın. Onları rahatsız edin ya da çok güldürün ama duyguları es geçmeyin.

Duygusal zeka ve pazarlama ilişkisi için Pazarlamanın Duygusal Zeka İle Dansı yazımıza bir göz atın.

4 – Hedef Kitlenizi Tanıyın.

Pixabay

Duygulara dokunma noktasında elbette karşınızdakini iyi tanımanız gerekir. Bu noktada aklımıza gelen bazı soruları sıralayalım:

  • Hedef kitlenizin duygularını tetikleyen noktalar ne?
  • Sizden ne istiyorlar?
  • Üzerinde “Top Secret” yazmaya değer bilgiler mi?
  • Yoksa tek istedikleri biraz eğlenmek mi?
  • Ya aydın ya da zeki görünmek istiyorlarsa?

Evet, tabiri caizse kafanızda deli sorular… Ancak kitlenizi gerçekten tanımak istiyorsanız her bir ayrıntıyı düşünmelisiniz. Bu ayrıntıları içeriğinize dahil ettiğinizi düşünün… Kampanyanızın etkisi Orta Asya’dan dünyaya yayılacaktır. 🙂

Uzun lafın kısası başarılı olmak istiyorsanız hedef kitlenizi ve onları nelerin tetikleyeceğini iyi bilmelisiniz.

Hedef kitlenizi daha iyi tanımak noktasında Hedef Kitleyi Daha İyi Tanımak yazımız ilginizi çekebilir.

5 – Kampanyanızı Basit Tutun. – Viral Pazarlama

7-adimda-viral-pazarlama-kampanyasi-olusturuyoruz
Photo by Scott Webb on Unsplash

Less is more… Minimalizm, dünya her geçen gün kalabalıklaşıp karmaşaya gömüldükçe daha ilgi çekici hale geliyor. Belki de insanlar özledikleri sadeliği her yerde arıyordur?

Tüm bunları geçelim bir pazarlama kampanyasının karmaşık olması düşünülemez. Siz hedef kitlenize bir roman iletmek istiyorsanız o ayrı…

Viral olmanın temelinde kısa bir video, basit bir infografik veya özü yakalamış bir makale yer alır. Yapmanız gereken tek şey kampanyanız boyunca iki veya üç pazarlama mesajına bağlı kalmak. Detaylı bilgi vermek için viral olan kampanyanızla büyüyen hedef kitlenizin size gelmesini bekleyebilirsiniz.

6 – Kampanyanızı Başlatın.

Nothing Ahead adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Kampanyanın planlanması sadece ilk adımdır. Planlamanız bittiğinde kampanyanızın uygun şekilde başlaması gerekir. Bunun için de 4. adıma geri dönüyoruz: Hedef kitlenizi tanıyın.

Hedef kitleniz en çok hangi zamanlarda sosyal medyada zaman geçiriyor?

Bunu tespit edin çünkü kampanyanızı başlatmak için en uygun zaman dilimi bu. Kampanyanızı, sosyal pazarlama sitelerinde yayın ve takipçilerinizi paylaşmaya teşvik edin. Video, makale ya da imajınız hedef kitlenizde bir şeyler uyandırırsa arkanıza yaslanıp viral hale gelişinizi izleyebilirsiniz.
Marka Tanıtımında Sosyal Medya İpuçları yazımız size yardımcı olabilir.

7 – Zorlamayın. – Viral Pazarlama

7-adimda-viral-pazarlama-kampanyasi-olusturuyoruz
Photo by Kyle Glenn on Unsplash

Nitekim zorla güzellik olmaz. Demek istediğimiz yeni kampanyanızı her an hedef kitlenizin gözüne sokmayın. Viral olacak bir şeyin zorlamaya ihtiyacı yoktur.

Belirlediğiniz en uygun zamanda kampanyanızı yayınlayın. Bunu hedef kitlenize gelişi güzelmiş gibi gösterin ve gerisini sadece izleyin.

Viral olmak için şansa ihtiyaç varmış gibi görünse de iyi bir analiz ve planlama ile bu imkansız değil.
Unutmayın ki viral bir pazarlama kampanyası iki amaç taşır: Birincisi, markanızın görünürlüğünü artırmak; ikincisi ise hedef kitlenize değerli bir şey sunarak onlarla ilişkinizi derinleştirmek. Bunları unutmazsanız hedefinize ulaşma olasılığınız yüksek kampanyalar oluşturabilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar