Sağlık için Günde 10.000 Adım Atmak mı Gerekiyor?

Paylaşmayı unutmayın.

Sağlık için Günde 10.000 Adım Atmak mı Gerekiyor?Günde 10 bin adım atmak gerektiğini birçoğunuz duymuşsunuzdur. Birçok otoriteye göre sağlıklı hayat sürebilmek için günde 10 bin adım atılması gerekiyor. Peki, gerçekten günde 10 bin adım atmak mı gerekiyor?

Düzenli yürüyüş alışkanlığı; sağlık açısından oldukça önemli bir konu. Düzenli bir şekilde yürümenin, insan sağlığına pek çok faydası bulunuyor. Ayrıca birçok hastalığa karşı kendinizi korumanın da en iyi yollarından birisi olduğunu söyleyebiliriz. Kalp hastalıkları, depresyon ve tip – 2 diyabet rahatsızlıklarından korunmanın en yollarından birisi düzenli yürüyüş yapmaktır.

Günde atılması gereken adım sayısı genel olarak 10 bin adım şeklinde aklımıza kazınmıştır. Peki, 10 bin adım nereden çıktı?

saglik-icin-gunde-10-000-adim-atmak-mi-gerekiyor
Photo by Neal E. Johnson on Unsplash

Sağlık için Günde 10.000 Adım Atmak mı Gerekiyor?

10.000 Adım Nereden Çıktı?

10.000 adım, ilk olarak bir pazarlama kampanyası olarak karşımıza çıktı. Genel olarak iyi bir pazarlama olarak değerlendirilse de bazı eleştirilere de maruz kaldı. 10 bin adım ilk olarak, 1964 Tokyo Olimpiyatları’ndan önce ortaya atıldı. Bu konuda herhangi bir bilimsel verinin olduğunu söylemek mümkün değil. Bu yalnızca adım sayaçlarını satmak için bir pazarlama tekniğiydi.

saglik-icin-gunde-10-000-adim-atmak-mi-gerekiyor

Uzmanlar haftada en az 150 dakikalık orta tempoda fiziksel aktivite yapılması gerektiğini söylüyor. Yani, günde 20 – 25 dakikalık bir periyot. Bu da günde 2.500 – 3.000 adım demek. Günlük işlerin üstüne 20 – 25 dakikalık orta tempoda yürüyüş yapmak, muhtemelen 10 bin adıma ulaşmanızı sağlayacaktır. Fakat bunun kesinlikle bir standart olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Günümüzde her insanın 10 bin adım atabilmesi pek mümkün değil. Örneğin; kronik rahatsızlığı bulunan kişiler, ofis çalışanları ya da yaşlılar 10 bin adım atmak konusunda zorlanabilr. Öte yandan bazı kişilerde meslekleri ya da hayat tarzları dolayısıyla 10 bin adımın üstüne çıkabiliyor. Peki, günde kaç adım atmak gerekiyor?

Günlük Kaç Adım Atılmalı?

Birçok çalışmaya göre; daha fazla adım atmanın kişilerin sağlık durumunda olumlu etkiler ortaya çıkarttığı görülyor. Örneğin; 2009 yılında yapılan bir araştırmada günde 5 bin adım üzerinden bir değerlendirme yapılmş. Günlük 5 bin adım atanların felç ve kalp hastalıkları riski, atmayanlarınkine göre çok daha düşük. Aynı şekilde, 2012 yılında yapılan bir araştırma da benzer sonuçlara sahip.

saglik-icin-gunde-10-000-adim-atmak-mi-gerekiyor
Photo by Neal E. Johnson on Unsplash

Araştırma sonucunda günlük 5 bin adım barajını geçenlerin, geçmeyenlere göre fazla kilo ve yüksek tansiyon gibi durumlarla daha sık karşılaştığı verisi ortaya çıkmış. Kısacası, günlük adım sayısı konusunda net bir hüküm vermek pek mümkün değil. Kişilerin yoğunlukları, yaptıkları işler, yaşam alışkanlıkları gibi durumlar günlük adım sayısı üzerinde etkilidir. Fakat her ne olursa olsun 10 bin adım barajının sağlıklı olduğunu söylemekte mümkün. Yine de ne kadar fazla yürüyüş, o kadar sağlık demekte de fayda var. Yine çeşitli araştırmalara göre bir gün içerisinde, düzenli atılan her bin adım; erken ölüm riskini %6 oranında azaltıyor.  

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar