Dünyanın En Büyük Ekonomik Krizleri

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En Büyük Ekonomik Krizleri – Mali krizler maalesef tarihte oldukça yaygındır ve etkilenen ekonomilerde genellikle ekonomik tsunamilere neden olur. 2007’deki ekonomik krizi hatırlıyorsunuzdur. Hiç de kolay bir dönem değildi. Dünyanın En Büyük Ekonomik Krizleri…

Şu an da dünya oldukça zor bir zamandan geçiyor. Coronavirus, ülkeler arası gerilimler, savaşlar derken 21. yüzyılın belki de en kaotik senesini geride bırakmak üzereyiz. Özellikle ekonomik anlamda bu kadar zorlandığımız bir dönemde gerçekten merak ediyoruz: Dünya bunu daha önce yaşadı mı? 

Bu soruya cevabımız maalesef evet. Dünya birçok ekonomik bunalımla yüzleşti ve birçoğunun etkisi günümüzde hala hissediliyor. Peki bu mali krizler hangileri? Neden meydana geldiler? Engellemek için ne yapmalıyız? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım. 

Dünyanın En Büyük Ekonomik Krizleri

1. 1772 Kredi Krizi

@sora.one

Bu kriz ilk olarak Londra’da başladı ve hızla Avrupa’nın geri kalanına yayıldı. 1760’ların ortalarında Britanya İmparatorluğu, sömürge mülkleri ve ticaret yoluyla muazzam miktarda servet biriktirmişti. Bu aşırı birikim ve iyimserlik bir kredi genişlemesine yol açtı. Bu büyük balonun patlaması an meselesiydi. 

8 Haziran 1772’de İngiliz bankacılık evi Neal, James, Fordyce ve Down’ın ortaklarından biri olan Alexander Fordyce, borç geri ödemelerinden kaçmak için Fransa’ya kaçtığında tüm gerçekler ortaya çıktı. 

Alacaklıların İngiliz bankalarının önünde anında nakit çekme talebinde bulunmak için uzun kuyruklar oluşturmaya başlamasıyla, haberler hızla yayıldı ve İngiltere’de bir bankacılık paniğini tetikledi. Ardından gelen kriz İskoçya, Hollanda, Avrupa’nın diğer bölgeleri ve İngiliz Amerikan kolonilerine hızla yayıldı. Tarihçiler, bu krizin ekonomik yansımalarının Boston Çay Partisi protestolarına ve Amerikan Devrimi’ne katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri olduğunu iddia ederler. 

2. 1929 -1939 Büyük Buhranı

@insider

1920’ler boyunca, ABD ekonomisi hızla genişledi ve ülkenin toplam serveti, “Kükreyen Yirmiler” olarak adlandırılan bir dönem olan 1920 ile 1929 arasında iki katından fazla arttı.

Wall Street’teki New York merkezli borsa, milyoner iş adamlarından aşçılara, işçilerden kapıcılara kadar herkesin birikimlerini hisse senetlerine aktardığı pervasız spekülasyonlara sahne oldu. Sonuç olarak, borsa hızla genişledi ve Ağustos 1929’da zirveye ulaştı.

O zamana kadar, üretim zaten düşmüş ve işsizlik artmış, hisse senedi fiyatlarını gerçek değerlerinden çok daha yüksek bırakmıştır. Ek olarak, o dönemde ücretler düşüktü, tüketici borçları çoğalıyordu, ekonominin tarım sektörü kuraklık ve düşen gıda fiyatları nedeniyle mücadele ediyordu ve bankaların tasfiye edilemeyen fazla kredileri vardı.

@businessinsider

Amerikan ekonomisi, 1929 yazında, tüketici harcamalarının yavaşlaması ve satılmayan malların yığılmaya başlamasıyla birlikte fabrika üretimini yavaşlattığı için hafif bir durgunluğa girdi. Bununla birlikte, hisse senedi fiyatları yükselmeye devam etti ve o yılın düşüşüyle ​​birlikte, beklenen gelecekteki kazançlarla gerekçelendirilemeyecek inanılmaz seviyelere ulaştı.

24 Ekim 1929’da, tedirgin yatırımcılar aşırı fiyatlı hisseleri toplu halde satmaya başlayınca, bazılarının korktuğu borsa çöküşü sonunda gerçekleşti. O gün “Kara Perşembe” olarak bilinen rekor bir 12,9 milyon hisse işlem gördü.

Bu tarihin gördüğü en büyük mali ve ekonomik bunalımdı. Buhran neredeyse 10 yıl sürdü ve özellikle sanayileşmiş ülkelerde büyük gelir kaybına, rekor işsizlik oranlarına ve üretim kaybına neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde işsizlik oranı, 1933’teki krizin zirvesinde neredeyse yüzde 25’e ulaştı. 

3. 1973 OPEC Petrol Fiyatı Şoku

dunyanin-en-buyuk-ekonomik-krizleri
@npr

Bu kriz, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üye ülkeleri – esas olarak Arap ülkelerinden oluşur – Dördüncü Arap-İsrail Savaşı sırasında İsrail’e silah tedariki göndermesine cevaben ABD’ye misilleme yapmaya karar verdiklerinde başladı. OPEC ülkeleri bir petrol ambargosu ilan ederek ABD ve müttefiklerine petrol ihracatını aniden durdurdu. Bu, büyük petrol kıtlığına ve petrol fiyatlarında ciddi bir artışa neden oldu ve ABD ve diğer birçok gelişmiş ülkede ekonomik krize yol açtı.

Ortaya çıkan krizle ilgili benzersiz olan şey, eşzamanlı olarak çok yüksek enflasyon (enerji fiyatlarındaki artışla tetiklenen) ve ekonomik durgunluk (ekonomik kriz nedeniyle) idi. Sonuç olarak, ekonomistler bu dönemi bir “durgunluk” (durgunluk artı enflasyon) dönemi olarak adlandırdılar ve üretimin toparlanması ve enflasyonun kriz öncesi seviyelerine düşmesi birkaç yıl aldı.

4. 2007-2008 Mali Krizi

@thetimes

Finansal krizin tohumları, ABD’de ve başka yerlerde bir konut balonunu körükleyen en düşük faiz oranlarının olduğu yıllarda atıldı. Dot-com balonunun patlaması, bir dizi kurumsal muhasebe skandalı ve 11 Eylül terörist saldırıları ile karşı karşıya kalan Federal Rezerv, Federal fon oranını Mayıs 2000’deki % 6,5’ten Haziran 2003’de % 1’e düşürdü. Ekonomi ucuz parayla doldu.

Sonuç olarak yüksek faizli borcu olanlar dahil olmak üzere herkes düşük faizli mortgage kredisinden faydalanmaya çalıştı. Borç verenler daha sonra bu kredileri, mortgage destekli menkul kıymetler ve teminatlı borç yükümlülükleri (CDO’lar) gibi düşük riskli finansal araçlar olarak faturalandırılan Wall Street bankalarına sattılar.

dunyanin-en-buyuk-ekonomik-krizleri
@cnbc

2004 yılına gelindiğinde, ABD ev sahipliği% 69,2 ile zirveye ulaştı. Ardından, 2006’nın başlarında, ev fiyatları düşmeye başladı ve bu da 2006’da ABD Ev İnşaat Endeksinde% 40 düşüşe yol açtı.Etkilenen yalnızca yeni evler değil, aynı zamanda ayarlanabilir faiz oranlarına sahip birçok yüksek faizli borçlu, yüksek faiz oranlarını kaldıramadı ve kredilerini temerrüde düşürmeye başladı.

2007 yılına gelindiğinde sıra sıra iflas haberleri gelmeye başlamıştı. Nisan ayında, yüksek faizli kredi verme konusunda uzmanlaşmış tanınmış New Century Financial, iflas başvurusunda bulundu ve işgücünün yarısını işten çıkardı. Northern Rock, likidite sorunu nedeniyle acil durum finansmanı İngiltere Merkez Bankası’na başvurmak zorunda kaldı. Ekim 2007’de, İsviçre bankası UBS, yüksek faizle ilgili yatırımlardan 3,4 milyar dolar zarar açıklayan ilk büyük banka oldu.

2008 yılına gelindiğinde katliam finansal sektöre sıçradı. Amerikanın en büyük bankalarından biri olan IndyMac iflasını verdi. Yine de saygın Wall Street bankası Lehman Brothers’ın Eylül ayında çöküşü, ABD tarihindeki en büyük iflas oldu. Aynı ay, finans piyasaları, Fed, Hazine Bakanlığı, Beyaz Saray ve Kongre kanamayı durdurmak ve güven tazelemek için kapsamlı bir plan ortaya koymaya çalışırken, büyük ABD endeksleri rekor seviyedeki en kötü kayıplarından bazılarını yaşarken, serbest düşüş içindeydi.

dunyanin-en-buyuk-ekonomik-krizleri
@cnbc

Büyük Durgunluk 2009’da resmen sona ermesine rağmen, birçok sıradan insan, iş piyasasının toparlanmasının yavaş olması ve konut fiyatlarının baskı altında kalması nedeniyle yıllar sonra bile etkilerinden zarar gördü.

Yukarıda gördükleriniz tarihin görmüş olduğu en büyük mali ve ekonomik krizleriydi. Belki şu anda biz de bu okuduklarınız gibi bir döneme giriyor olabiliriz. Buradaki temel soru bu konuda ne yapacağız? Geçmiş deneyimlerden ders mı çıkartacağız yoksa sızlanmaya devam mı edeceğiz? 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar