Dev Şirketlerin Sorduğu 6 En İlginç Mülakat Sorusu

Paylaşmayı unutmayın.

Dev Şirketlerin Sorduğu 6 En İlginç Mülakat Sorusu – “Kendinizi, karşınızdakine en iyi nasıl tanıtırsınız?” Bu sorunun yanıtı genellikle günlük hayatta değil de iş görüşmelerinde lazım olmakta. İş hayatına atılmak için gittiğiniz görüşmede verdiğiniz yanıtlar, işi almanızda büyük rol oynar. Verdiğiniz yanıtların samimi olmasının yanında zekice ve girmek istediğiniz işe uygun olması önemlidir. İş mülakatlarında sorulan klişe soruların yanında, büyük şirketler çalışanlarını seçerken işe ne kadar uygun olduğunu anlamak için zekice sorular sorabilir. Sorulan bu soruların amacı sizin düşünme tarzınızı ve nasıl bir karaktere sahip olduğunuzu anlamak içindir. Çoğunlukla verilen cevapların doğruluğu değil sizin nasıl düşündüğünüz önemlidir.

Tuzaklarla dolu olabilen mülakat sorularını genellikle büyük şirketler tercih eder. Çünkü büyük şirketler kendilerine gereken elemanın hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilirler. Zekice hazırlanmış sorular her zaman, girmek istediğiniz şirketle alakası olmayabilir. Bu tarz sorular sizin CV’nizde yer almayan yönlerinizi ortaya çıkarmak için sorulur. Bizde size dünya çapında tanınırlığı olan şirketlerin, iş mülakatlarında sordukları 6 ilginç soruyu derledik.

Dev Şirketlerin Sorduğu 6 En İlginç Mülakat Sorusu

Microsoft – Dik Üçgen Sorusu

dev-sirketlerin-sordugu-6-en-ilginc-mulakat-sorusu
@pıxabay

“Bir dik üçgenin hipotenüsünün uzunluğu 10 birimdir. Bu hipotenüse, üçgenin dik açıya sahip köşesinden indirilen dikmenin uzunluğu ise 6 birimdir. Üçgenin alanı kaçtır?” Microsoft gibi büyük bir firmada iş alma şansını yakalamışken karşınıza böyle bir soru gelse ne yaparsınız? Soruyu duyduğunuzda çözüme odaklanmak sizi başarıya ulaştırabilir. Fakat sorulan soruyu dikkatlice incelemek daha yararlı olur. Sorunun yanıtı sanıldığından da basit: Böyle bir üçgen olamaz. Çünkü dik açılı bir üçgenin 10 birimlik hipotenüse indirilecek bir dikme kirişinin uzunluğu en fazla 5 birim olabilir. Olmaması durumunda üçgen formunu kaybeder ve dikdörtgen olur.

Delta Havayolları – “Bu Odaya Kaç Basketbol Topu Sığar?”

dev-sirketlerin-sordugu-6-en-ilginc-mulakat-sorusu
@pıxabay

Delta Havayolları şirketinin soruduğu “Bu odaya kaç basketbol topu sığar?” sorusunun yanıtı sizin düşünme yolunuzdur. Yani soruyu soran kişi sizden doğru sayıyı söylemenizi değil doğru düşünce yolunu bulmanızı test eder.

Virgin Grup – “Özgeçmişine Koyamadığın Şey Nedir?”

dev-sirketlerin-sordugu-6-en-ilginc-mulakat-sorusu
@virginmobile

Virgin Grub’un kurucusu olan Richard Branson, iş görüşmelerine gelen insanların CV’lerinde çok yetenekli gözüktüklerini ama aslında öyle olmadıklarını savunmaktadır. Bu düşüncesinin karşısında iş görüşmesine gelen kişilere şu soruyu sorar: “Özgeçmişine koyamadığın şey nedir?”

Google – “Rögar Kapakları Neden Yuvarlaktır?”

dev-sirketlerin-sordugu-6-en-ilginc-mulakat-sorusu
@pıxabay

Büyük umutlarla geldiğiniz iş görüşmesinde karşınıza böyle bir soru çıksa yanıtınız ne olurdu? Google da çalışacakları insanların nasıl düşündüğü anlamak için böyle bir soru tercih etmiş. Soruyu Yazılım Mühendisliği pozisyonu için soran Google, beklediği yanıt şu şekilde: “Su fışkırdığında kapak rögara düşmesin diye rögar kapakları yuvarlaktır. Eğer kare olsaydı, düşme ihtimali olurdu.”

Zappos – “Ne Kadar Tuhafsınız?”

@zappos

Online alışveriş sitesi olan Zappos, iş mülakatında oldukça garip bir soru sormuş: “Ne kadar tuhafsınız?”

SpaceX – Bilmece

@pıxabay

SpaceX ve Tesla’nın kurucusu olan başarılı iş adamı Elon Musk işe alacağı insanlarla bizzat kendisi görüşmekte. Sorduğu zekice sorulardan birisi ise bir bilmece: “Dünyanın yüzeyinde duruyorsun. Bir mil güneye, bir mil batıya ve bir mil kuzeye yürüyorsun. Sonuçta başladığın yere geri dönüyorsun. Sen neredesin?” Sorunu yanıtı düşününce bulması basit olsa da mülakat sırasında stres yapmanız sonucu, sonuca ulaşamaya bilirsiniz. Bilmecenin yanıtı ise şu şekilde: “Kutuplardayım.”

SpaceX – Sosis Sorusu

“Bir sosis genişlemeye başlarsa ne zaman yarılmaya başlar ve neden?” Bu sorunun Elon Musk tarafından sorulduğu biliniyor. Fakat sorunun tam bir cevabı bulunmamakta. Çünkü sosisin pişirildiği yer ile birlikte yarılmaya başlama süresi değişkenlik gösterir. Bu soru işe alınacak insanların düşünce tarzını belirlemek için sorulmuştur.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar